NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
A LEDjobb fényforrás

Mesék
A tündérmadár
Az Életőrzők
Egy kedves vipera
Jó anyag a műanyag?
Konrád és a járógép
Utcaszínház
Görbecsőr és Szépkarom
A szuperszemüveg
„Szeretnék egy gulipánt!”
Hortobágyi halvacsora
Csodaalga
Lóci színházba megy
A fészektolvajok
Hősök két és négy lábon
A Bátorító Csapat
Hazatérni szabad
Levelek, sünik, lábnyomok
Kincset érő magvacskák
Ragadozó, nem kártevő!
Dr. Rozmaring és Pimpiling
Barát vagy ellenség?
Valami bűzlik
A bogártudós
A puszta hősei
Hová visz a lefolyó?
Képek hangban
Ég és föld között
Kaszó kincsei
Meggymag és a zongora
Cukor nélkül édesebb?
Hasznos hulladék
Pettyek a lapon
Amit nem érdemes megszelídíteni
Kriszti és a városontúl
Pazar vagy pazarló?
Az élő holtág
Vadludak városa
Surrogás
Lőtér, béke, gyurgyalag
Túzokmenyegző
Bányaseb és gyógyulás
Sós, mint a tenger
Veszélyes pihenőhely
Hát a fákra ki vigyáz?
A sasok legjobb barátja
A troli visszatér
Búvárlabdacs bevetésen
Mert énekelni jó
Amit nem szabad elfelejteni
A remény színe
Névnapi mozi
Ősbúzából őspogácsa
Programozott gondolat
Csongor története
Menzai maradék mentés
Sportos iskola
Hulladékkal a vizek tisztaságáért
Család vagy óvoda?
A LEDjobb fényforrás
Adatbázis ─ a lehetőségek tárháza
Halmacskaty életre kel
Jusson is, maradjon is
Röplabda a homokon
Lilla digitális története
A szennyvíziszap második élete
Csodahabbal az erdőtüzek ellen
A LEDjobb fényforrás

─ Csongooor ─ robogott be szélsebesen Lilla a hatodikosok osztálytermébe. Nem csalódott, barátját, kezdő tudós és feltaláló Csongort épp titokzatos, kockás matekfüzete fölé görnyedve találta.

─ Mizu Lilla… ─ kapta fel a fejét a fiú, majd döbbenetében kis híján hanyatt esett. A kislány épp hogy csak lefékezett padja előtt, máris elé csapott egy nagyra nyitott, színes, kissé gyűrött prospektust, majd kócosan, zihálva, szemében eszelős lángokkal rábökött egy meglehetősen csúnya lámpára.

─ Csongor, mi az a LED?

A kisfiú, leküzdve első döbbenetét és riadalmát, hunyorítva a kép fölé hajolt. A lámpa burája egy kékes színű, nyitott szájú halat formázott, mely pocakos, gömböc testén diszkrét bájjal világított át a fény, míg állítható méretű száján határozott sugárban ömlött a dekorációként szolgáló íróasztalra. Borzalmas volt, és Csongor látta kis barátnője arcán, hogy rajong érte.

─ Azt írja, hogy LED világítással működő asztali lámpa. Ez szerinted mit jelent?

Csongor, beletörődve, hogy most egy ideig fel kell hagynia a számolással, félretolta a matekfüzetet, és teljes figyelmét a prospektusnak szentelte.

A LEDjobb fényforrás

─ A LED ma a világítás legkorszerűbb módja, energiatakarékos, biztonságos és környezetbarát. A hagyományos izzólámpánál a fényt egy volfrámszál adja, melyet az elektromos áram izzít fel, a halogénlámpánál pedig egy halogénelem. Az ilyen típusú izzók nagyon hasonlóak egymáshoz: fényük általában lágyabb, melegebb, élettartamukat ronthatja a gyakori fel-le kapcsolgatás. Legnagyobb problémájuk mégis az energiaveszteség: a bevezetett energia töredékét hasznosítják fényként, a többi elvész hő formájában, ezt onnan is látod, hogy a felkapcsolás után kicsivel ezek az égők szörnyen átforrósodnak, akár össze is égethetik a kezedet, ha felelőtlenül hozzájuk érsz. Ezzel szemben a LED fényforrás alapja egy fénykibocsátó dióda, mely alig termel hőt használata folyamán, így ha sokáig bekapcsolva hagyod, akkor sem fogja megsütni a kezedet. Ezzel együtt jár az is, hogy a három égőtípus közül ez a legenergiatakarékosabb, és a leghosszabb élettartamú is: nem árt neki a kapcsolgatás, és a hirtelen hőmérsékletváltozás sem befolyásolja a működését. Tehát ─ zárta be bölcsen a monológot Csongor, ─ a környezetnek és nekünk is a LED világítás éri meg leginkább.

A kislány szájtátva hallgatta a lenyűgöző, bonyolult és ugyanakkor roppant érdekes információ áradatot. Végül elégedett mosollyal összefoglalta a tanulságot:

─ Tehát a LED a legjobb.

Csongor bólintott.

─ A legjobb.

─ Köszönöm! ─ rikkantotta Lilla boldogan, és felkapta a gyűrött prospektust. ─ Épp ennyi kellett! Ezzel már biztosan rávehetem anyut, hogy megvegye nekem ezt gyönyörű lámpát! Jót teszünk a környezetnek és persze nekem is… Köszönöm Csongor!

─ Szívesen Lilla ─ nevetett a fiú, de ezt a lányka már nem hallotta, hanem sebesen, mint a szél hazasietett, hogy aztán édesanyjával együtt egy furcsa alakú lámpát, és remélhetőleg pár új LED izzót vegyenek.

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat