NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
A38 - Liveurope
Budapest
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Nívós klubok ha összefognak
Még több zenei tehetség juthat külföldi szerepléshez
Creative Europe

Egy kezdeményezés, amivel a kis- és közepes zenei klubok nyernek: a Liveurope néven futó Európai platform projekt célja egy európai klubhálózat létrehozása. Az A38 Hajó a hálózat egyedüli magyar tagjaként eddig is szép sikereket ért el ismeretlen előadók felfuttatásában, a három évre elnyert közel negyvenezer eurós támogatásból pedig még több magyar tehetséget juttathat külföldi szerepléshez.

Kicsi piac, kevés pénz. Magyarországon nem ideálisak a körülmények egy világra szóló zenei karrier elindításához: a klubok nem tudnak sokat fizetni, maximum lehetőséget adni, a közönség viszont szintén nem fizet szívesen ismeretlen nevekért. Bravúr kell ahhoz, hogy egy klub sikeres tehetségkutatást- és gondozást is fel tudjon vállalni.

A38
Bravúr kell ahhoz, hogy egy klub sikeres tehetségkutatást- és gondozást is fel tudjon vállalni. Bende Zsuzsanna és Bali Dávid projektfelelős

A budapesti A38 Hajó az elmúlt bő tíz évben már számtalan – itthon nem ismert – külföldi előadót épített fel a magyar közönség számára, és bábáskodott magyar előadók nemzetközi szereplései fölött is. Olyan mára tömegeket mozgató sztárok, mint az osztrák producer, Parov Stelar, vagy a francia Nouvelle Vague is sokat köszönhet első A38-as koncertjeinek.

– Figyelemmel kísérjük az előadóinkat akkor is, ha már túlnőttek minket – mondja Bali Dávid, az A38 produkciós munkatársa a hajó fedélzetén. Éppen egy hamburgi fórumról érkezett vissza Bende Zsuzsanna vezető programszervezővel együtt, ahol elismerést vehettek át munkájukért. Az elmúlt egy évben tizennyolc európai ország feltörekvő előadóinak szerveztek fellépést a Liveurope projekt részeként a hajó fedélzetén.

A38
Ezzel a támogatássala klubok bátrabban választhatnak a bemutatkozásra vágyó zenészek közül – magyarázza Bende Zsuzsanna

A Liveurope platform páneurópai könnyűzenei együttműködésként alakult 2014-ben tizenkét európai klub, kulturális intézmény és koncerthelyszín nagyszabású nemzetközi összefogásával. Az idén már harminchat éves brüsszeli Ancienne Belgique volt a kezdeményező, de a társszervezők mindegyike meghatározó szerepet tölt be hazája könnyűzenei életében. A platform tagjának lenni tehát önmagában elismerés és vállalás is egyben. A platform működése alatt egy-egy évadban minden tagklub legalább tizenöt alkalommal nem hazai, európai feltörekvő művész produkcióját illeszti a programtervébe legalább öt különböző országból. Ehhez 2014-ben három évre összesen 625.000 euró támogatást nyertek a Creative Europe Program forrásaiból, amelyből 38.461 euróval az egyedüli magyar tag A38 Hajó gazdálkodhat.

– Ezzel a támogatással csökken a klubok anyagi kockázata, nő programszervezői szabadságuk: bátrabban választhatnak a bemutatkozásra vágyó zenészek közül – magyarázza Bende Zsuzsanna. A többi már az előadókon múlik. Vannak, akik azonnal meghódítják a közönséget, és akár egy bejáratott név előzenekaraként is berobbannak, mások gazdagabbak lesznek egy tapasztalattal.

A38
Már a folytatáson gondolkodnak a platform tagjai. Bővítenék hálózatukat, és újabb pályázati forrásból folytatnák a munkát

– Minden klub saját maga választja ki, milyen előadókat mutat be. Mindössze néhány kritériumnak kell megfelelni. Kezdettől célunk, hogy lehetőleg minél több feltörekvő magyar zenekart juttassunk el külföldi klubokba, ezért őket ajánljuk a platform tagjainak – folytatja a vezető programszervező. Így történt, hogy a magyar Mary Popkids kétezer ember előtt léphetett fel Lengyelországban, Makó Dávid (The Devil’s Trade) pedig egy patinás prágai klubban, a Palác Akropolisban adott sikeres koncertet.

Egy év után már a folytatáson gondolkodnak a LiveEurope platform tagjai. A projekt hároméves időszakának végén is együtt maradnának, bővítenék hálózatukat, és újabb pályázati forrásból folytatnák a munkát. A cél önálló brandként egy minél kiterjedtebb európai klubhálózat létrehozása, amelynek tagjai szorosan együttműködnek. Ha így lesz, a zenészek csak nyernek, a klubok pedig biztosan nem vesztenek.

 

Erasmus+
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Képzési program kialakítása az intézmény férőhely kiváltási folyamatot irányító vezetők részére
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
Creative Europe
Fenntartható múzeumügy
Kora középkori gyűjtemény összeállítása XXI. századi keretek között
Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest
Erasmus+
Ötletelj, vállalkozz!
A közösségi irodai munkamodell népszerűsítése a vállalkozói kedv motiválásával
Loffice
Budapest
Erasmus+
A hajléktalanság közös probléma
Uniós projektben keresik a kiutakat a közép-európai országok
BMSZKI - Kiutak a hajléktalanságból
Budapest
Erasmus+
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi
Creative Europe, Erasmus+
A magyar animáció Európa térképén
Fontosak a közvetlen brüsszeli finanszírozású projektek a MOME életében
MOME
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat