NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
A38 - Liveurope
Budapest
Történetek
H1 Systems Kft.
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Noran Libro Kiadó
Országos Kriminológiai Intézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Nívós klubok ha összefognak
Még több zenei tehetség juthat külföldi szerepléshez
Creative Europe

Egy kezdeményezés, amivel a kis- és közepes zenei klubok nyernek: a Liveurope néven futó Európai platform projekt célja egy európai klubhálózat létrehozása. Az A38 Hajó a hálózat egyedüli magyar tagjaként eddig is szép sikereket ért el ismeretlen előadók felfuttatásában, a három évre elnyert közel negyvenezer eurós támogatásból pedig még több magyar tehetséget juttathat külföldi szerepléshez.

Kicsi piac, kevés pénz. Magyarországon nem ideálisak a körülmények egy világra szóló zenei karrier elindításához: a klubok nem tudnak sokat fizetni, maximum lehetőséget adni, a közönség viszont szintén nem fizet szívesen ismeretlen nevekért. Bravúr kell ahhoz, hogy egy klub sikeres tehetségkutatást- és gondozást is fel tudjon vállalni.

A38
Bravúr kell ahhoz, hogy egy klub sikeres tehetségkutatást- és gondozást is fel tudjon vállalni. Bende Zsuzsanna és Bali Dávid projektfelelős

A budapesti A38 Hajó az elmúlt bő tíz évben már számtalan – itthon nem ismert – külföldi előadót épített fel a magyar közönség számára, és bábáskodott magyar előadók nemzetközi szereplései fölött is. Olyan mára tömegeket mozgató sztárok, mint az osztrák producer, Parov Stelar, vagy a francia Nouvelle Vague is sokat köszönhet első A38-as koncertjeinek.

– Figyelemmel kísérjük az előadóinkat akkor is, ha már túlnőttek minket – mondja Bali Dávid, az A38 produkciós munkatársa a hajó fedélzetén. Éppen egy hamburgi fórumról érkezett vissza Bende Zsuzsanna vezető programszervezővel együtt, ahol elismerést vehettek át munkájukért. Az elmúlt egy évben tizennyolc európai ország feltörekvő előadóinak szerveztek fellépést a Liveurope projekt részeként a hajó fedélzetén.

A38
Ezzel a támogatássala klubok bátrabban választhatnak a bemutatkozásra vágyó zenészek közül – magyarázza Bende Zsuzsanna

A Liveurope platform páneurópai könnyűzenei együttműködésként alakult 2014-ben tizenkét európai klub, kulturális intézmény és koncerthelyszín nagyszabású nemzetközi összefogásával. Az idén már harminchat éves brüsszeli Ancienne Belgique volt a kezdeményező, de a társszervezők mindegyike meghatározó szerepet tölt be hazája könnyűzenei életében. A platform tagjának lenni tehát önmagában elismerés és vállalás is egyben. A platform működése alatt egy-egy évadban minden tagklub legalább tizenöt alkalommal nem hazai, európai feltörekvő művész produkcióját illeszti a programtervébe legalább öt különböző országból. Ehhez 2014-ben három évre összesen 625.000 euró támogatást nyertek a Creative Europe Program forrásaiból, amelyből 38.461 euróval az egyedüli magyar tag A38 Hajó gazdálkodhat.

– Ezzel a támogatással csökken a klubok anyagi kockázata, nő programszervezői szabadságuk: bátrabban választhatnak a bemutatkozásra vágyó zenészek közül – magyarázza Bende Zsuzsanna. A többi már az előadókon múlik. Vannak, akik azonnal meghódítják a közönséget, és akár egy bejáratott név előzenekaraként is berobbannak, mások gazdagabbak lesznek egy tapasztalattal.

A38
Már a folytatáson gondolkodnak a platform tagjai. Bővítenék hálózatukat, és újabb pályázati forrásból folytatnák a munkát

– Minden klub saját maga választja ki, milyen előadókat mutat be. Mindössze néhány kritériumnak kell megfelelni. Kezdettől célunk, hogy lehetőleg minél több feltörekvő magyar zenekart juttassunk el külföldi klubokba, ezért őket ajánljuk a platform tagjainak – folytatja a vezető programszervező. Így történt, hogy a magyar Mary Popkids kétezer ember előtt léphetett fel Lengyelországban, Makó Dávid (The Devil’s Trade) pedig egy patinás prágai klubban, a Palác Akropolisban adott sikeres koncertet.

Egy év után már a folytatáson gondolkodnak a LiveEurope platform tagjai. A projekt hároméves időszakának végén is együtt maradnának, bővítenék hálózatukat, és újabb pályázati forrásból folytatnák a munkát. A cél önálló brandként egy minél kiterjedtebb európai klubhálózat létrehozása, amelynek tagjai szorosan együttműködnek. Ha így lesz, a zenészek csak nyernek, a klubok pedig biztosan nem vesztenek.

 

Erasmus+
Vissza a földekre!
Ifjúsági cserék a fenntarthatóság szellemében
Kárpátikum Alapítvány
Eger
Erasmus+
Közösségteremtő mozgás
Nemzetközi tábor az egészségtudatosabb fiatalokért
Ászgárd Sport Club
Budapest-Felsőtárkány
Erasmus+
Mozgásba hozzák Európa diákjait

Magyar Diáksport Szövetség
Budapest
Erasmus+
Az Ormánságra nyitják Európát
Projektek a fenntartható fejlődésért
a helyi közösség bevonásával

VELOVE
Kémes
Creative Europe
Helyzetbe hozzák a művészeket
Külföldi tehetségek bemutatása Magyarországon, és a hazai művészeknek külföldi munkalehetőség
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Budapest
Creative Europe
Európa, ahogy a nők látják
A Creative Europe műfodítói támogatásával jelenik meg a Noran Libro Kiadó izgalmas, új sorozata
Noran Libro Kiadó

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat