NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Aero Glass
Budapest
A történet mesében
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Forradalmasíthatja a légi navigációt a hobbiprojektnek indult fejlesztés
Horizon 2020

Laza ötletelésnek indult, nyertes pályázat lett belőle: a kiterjesztett valóság technológiáját honosítja meg a repülésben egy magyar start-up, az EU Edge Kft. Horizon 2020 projektje. A pilótáknak szánt Aero Glass okosszemüveg fejlesztésére 1,1 millió eurós támogatást nyert a cég. Maróy Ákos ötletgazdával a cég budai bázisán beszélgettünk.

Elvetemült sci-fi rajongók emlékezhetnek Pirx kapitányra, az 1972-ben bemutatott első magyar sci-fi sorozat főhősére, aki innen nézve kőkorszaki okosszemüveggel puskázott képleteket az űrhajós akadémián, egy vasfüggöny mögötti galaxisban. Negyven év kellett csak, hogy eljussunk odáig: a valóság virtuális kiterjesztése rég nem sci-fi, és a testen hordható okos eszközök fejlesztése ma a legígéretesebb technológiai biznisz. Trendjóslatok szerint 2016-ra 10 millió, 2020-ra pedig 100 millió darab fogyhat évente csak okosszemüvegből.

– Régóta foglalkoztatja a fejlesztőket, hogyan lehetne egyénre szabottan kiterjeszteni a valóságot – mondja Maróy Ákos, az EU Edge Kft. egyik alapítója, az Aero Glass ötletgazdája, újgenerációs vállalkozó, szoftver- és médiaművész, pilóta. Az augmented reality (kiterjesztett valóság) már rég nem öncélú gondolatkísérlet. – Egy gépszerelőnek nem ezer oldalas szerelési utasítással kellene megküzdenie a jövőben, de nem is digitális segédábrát böngészne egy tableten, hanem egy okosszemüveg segítségével a valóságra vetítve látná, melyik csavart hova kell szerelnie – említ egy példát Maróy Ákos. Évek óta foglalkoztatja a valóság kiterjesztése, a 2008-as Velencei Biennálén japán és svájci partnerekkel művészeti projektben is kacérkodott vele.

Aero Glass

A pilótáknak szánt okosszemüveg, az Aero Glass saját tőkéből finanszírozott hobbiprojektnek indult. – Amint a technológia 2013 körül eljutott oda, hogy a polcról levehető eszközök, okosszemüvegek segítségével lehetséges a valóság kiterjesztése, elkezdtünk cégen belül ötletelni – mondja. Az EU Edge Kft. ugyan főleg webes fejlesztésekkel foglalkozik olyan ügyfeleknek, mint a Prezi, vagy a LogmeIn, kezdettől kísérleteznek mellékprojektekkel is. Korábbi sikerük a Scarab Research, amely képes az online vásárlók viselkedését elemezni.

Aero Glass
Az Aero Glass lényege, hogy információkat terjeszt ki valósághűen

Az Aero Glass lényege, hogy nagy távolságra eső objektumokat, információkat terjeszt ki valósághűen, 3D mélységben a még belátható térre vetítve. Messzi domborzati viszonyokat, szabad szemmel nem látható pontokat, fontos geo-információkat, településeket, tervezett útvonalat rajzol digitálisan a légtérbe, ezzel jelentősen megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a pilóta navigációját. Mindösssze egy okosszemüveget kell viselnie.

Pilótaként Maróy Ákos jól ismerte az igényeket a repülésben, és bár üzleti szempontból továbbra is kockázat, vajon az okosszemüvegek tényleg rohamosan elterjednek-e, ígéretesek az első visszajelzések. Terv szerint az Aero Glass-szel először a repülés világát, mint niche piacot hódítják meg: légitársaságokat, repülőgép gyártókat, egymillió amerikai és európai pilótát. A technológiát később más iparágakra is kiterjesztenék. A külszíni bányászat, az építőipar területéről már van is jelentős érdeklődés, mondja az ötletgazda. Ahogy fejlődik az eszköz, egyre kisebb, komfortosabb lesz, további piacok is megnyílhatnak.

<
>

Ami biztos, hogy 2017 nyarára 1.100.750 euró összegű Horizon 2020 finanszírozásból, amerikai partnerek bevonásával, magyar részről az Ateknea Solutions közreműködésével megvalósul egy magyar ötlet, amely forradalmasíthatja a légi navigációt az amerikai és az európai piacon.

 

Horizon 2020
A fenntartható tömegközlekedésért
ELIPTIC: meghosszabbított troliüzem Szegeden önjáró trolikkal
Szegedi Közlekedési Kft
Szeged
Horizon 2020
Égető problémamegoldás
Új technológia a felhalmozódott szennyvíziszap újrahasznosítására
Innowaste
Győr
Horizon 2020
Adattovábbítás felsőfokon
Nagyfelbontású képátvitel tömörítés és késleltetés nélkül
Lightware Kft.
Budapest
Horizon 2020
Hitelesfelhőkben a jövő
Szoftver a dokumentumok hitelességéért és az ügymenetek biztonságáért
Intersoft
Budapest
Horizon 2020
A balesetveszély gyorsabb felismerése
PROSPECT: proaktív vezetéstámogatási rendszer a gyalogosok és kerékpárosok védelméért
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Horizon 2020
Új horizont az erdőtűzoltásban
Innovatív eszköz fejlesztése a hatékonyabb erdőtűzoltásért
R-Fire Kft.
Szendrő

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat