NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
ArchEnerg
Budapest
A történet hangban
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Együtt az együttműködésért
Nemzetközi klaszterek kooperációja
COSME

Közép-kelet-európai klaszterhálózatot alakít ki a megújuló és környezeti technológia területén az ArchEnerg klaszter. Az öt országot felölelő konzorcium vezetője a magyar tag, mely 51 000 euró közvetlen brüsszeli forrást nyert a COSME pályázati programon keresztül. A szervezet elnökével, dr. Bulkai Dénessel beszélgettünk.

„... az én elgondolásaim komolyak, és higgyétek el, ha az ember valamihez fog, és nem sikerül, még nem kell kétségbe esni, a türelem, bátorság és kitartás az emberi boldogulásnak hatalmas segítője, akinek pedig nincsen jövőbe vetett reménye, azt sajnálni lehet.” Ganz Ábrahám időt álló szavait ma is magunkénak érezhetjük. Az innováció sikerre viteléhez valóban elengedhetetlen a türelem-bátorság-kitartás hármasa, de ezen felül még igen hasznos, ha van egy háló, szervezet, amely segít az ötletek továbbterjesztésében, és más szervezetekkel való együttműködésben.

ArchEnergBulkai Dénes, az ArchEnerg elnöke

Az ArchEnerg klaszter, missziója szerint pontosan ezeket a célokat tartja szem előtt. Egy olyan, megújuló energiaforrásokon, energiatudatosságon, és innovatív építészeti megoldásokon alapuló gazdasági-társadalmi modell kialakítását segíti, amely mind a zöld ágazatokban tevékenykedő vállalatokat, mind pedig a társadalom egészét előrébb vinné egy fenntarthatóbb jövő felé.

Olyan fejlett technológiák lehetőségeit keresi, mint például a hőszivattyús rendszerek, vagy a kender hasznosítása, illetve a veszélyes hulladékok megsemmisítése. Ez utóbbi az úgynevezett „plazma-égető” technológia. Egyik, Dunaharasztiban működő partnerszervezetük hűtésre és fűtésre is alkalmas hőszivattyú rendszert dolgozott ki, melynek teljesítménye, a világon egyedülálló módon 1 kilowatt villamos energia bevitelével eléri az 5,5-6 kilowatt hőenergia kihozatalt. Ezeket a magyar találmányokat a cég szegedi központjából menedzseli és fontos számára a határmenti együttműködés is.

Részben ennek a nemzetközi szintű közös munkának az eredménye, hogy 2016-ban közvetlen brüsszeli támogatásra tett szert a COSMENERG projekttel. A konzorciumban öt ország (Magyarország, Románia, Lengyelország, Németország, Szerbia) klaszterszervezetei vesznek részt, ez kétszázkilencvennégy klasztertagot jelent. Az Archenerg tavaly elnyert Európai Klaszter Kiválóság Gold Label fokozatának nyerteseként vezeti a konzorciumot. A projekt a résztvevő klaszterek tapasztalatainak megosztását szolgálja mind a klaszter menedzsment fejlesztése, mind a képviselt gazdasági ágazatok területén.

ArchEnerg
A projekt vezetője hisz benne, hogy az emberek energiapazarló szokásait meg lehet változtatni

A program célja, hogy hozzáadott értékű szolgáltatásokat dolgozzon ki az érintett szervezetek kkv partnerei számára, melyek jelentősen előmozdítják a gazdasági növekedést és versenyképességet. A kétéves COSMENERG további újítása, hogy a projekt során a résztvevő tagok egymástól a technológiákról és a pályázatírási mechanizmusokról tanuljanak, know-how-t cseréljenek, és közös stratégiákat fejlesszenek. Mindezt egy kétéves konferenciasorozatban képzelik el, amit egy végső brüsszeli tájékozató workshoppal fognak zárni 2018-ban.

Bulkai Dénes elmondta, ez volt az első pályázatuk a COSME Programban; sikerét annak is köszönheti, hogy a pályázati anyag tematikailag éppen rájuk, azaz a klaszterek közötti együttműködés fejlesztésére volt kiírva. A Brüsszeltől kapott, 75 százalékos támogatáson túl Bulkai Dénes, az Archenerg elnöke a távolabbi jövőt is látja: hisz benne, hogy az emberek energiapazarló szokásait, környezetromboló hozzáállását igenis meg lehet változtatni és a környezettudatos szemléletetet tovább lehet fejleszteni.

Horizon 2020
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Hungaro Lux: magyar cég fejleszti az automotív világítástechnika következő generációját
Hungaro Lux Light Kft
Budapest
COSME
A Kárpát-medence édenkertje
Kevéssé ismert turisztikai célpontok bemutatása az Európai Unióban
Magyar Turisztikai Ügynökség
Budapest
Horizon 2020
Parlag helyett bioüzemanyag
Új módszertan fejlesztése és alkalmazása a bioenergetikai szektorban
Geonardo Kft.
Budapest
Erasmus+
Zöldséget a közösből
Projekt a közösségi mezőgazdálkodás terjesztésére
Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Budapest
Horizon 2020
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
LogDrill Kft.
Budapest
COSME
Vidéki múzsák születtek
Eredményt hirdettek a 11. EDEN pályázat hazai döntősei között
Magyar Turisztikai Ügynökség
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat