NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Baross Gábor Szakközépiskola
Győr
A történet mesében
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
Le a műanyaggal!
Győri diákok uniós projektben a nejloncsomagolás ellen
Erasmus+

A kilencvenes években még kötelező kellék volt, mára mumus lett a nejlonzacskó. Elegünk lett a fogyasztói műanyag-kultúrából, csakhogy nem ereszt: a továbblépéshez célzott erőfeszítések kellenek. A győri Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diákjai egy nyertes csapat részeként épp a műanyagszatyrok kiírtásán fáradoznak a Plastic-S-kills projektben. Mészáros Eszter igazgatóhelyettest kérdeztük, milyen eredménnyel.

„Ürítsük együtt gyönyörű polystirol poharunk. / Igyunk a Földre, mert itt megvan minden, amit csak akarunk. / Van már műhold, és van műpáfrány. / A műréten béget a műbárány.” – szólt valamikor a kilencvenes években egy magyar rockegyüttes Műanyag című slágere, pedig akkor még nem is tartottunk ott, ahol most: statisztikák szerint a világon percenként 1 millió nejlonzacskót használnak el/fel a fogyasztók. Hazánkban 2007-ben naponta 1.300.000 darab zacskót bocsátottak piacra, 2013-ra pedig 38 milliárd, vagyis naponta 500 millió műanyagszatyor kibocsátásánál tartott az emberiség világszerte. Még megfoghatóbb adat: egy átlagos európai 500 db nejlonszatyrot használ el egy év alatt.

Baross Gábor SzakközépiskolaPlastic kills: kötelezni kell a tagállamokat a műanyag tasakok használatának csökkentésére

Utolsó utáni pillanatban csapott az asztalra Janez Potocnik, az EU környezetvédelemért felelős biztosa, amikor 2013. november 4-én azt javasolta, az EU államait törvényileg kell kötelezni a műanyag zacskók, tasakok használatának csökkentésére. A javaslatra gyorsan kapcsolt egy német szakközépiskola, a marli Hans-Böckler Beruskolleg, kidolgozott egy támogató szellemiségű kétéves Erasmus+ projektet Plastic-S-kills [Die Plastiktüte zwischen Kult und Katastrophe] címen, és meg is találta hozzá a megfelelő cseh, szlovák, török, horvát és magyar partnereket. A győri Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola így egy nyerő csapat tagja lett; egy évvel Potocnik javaslata után már meg is érkezett az értesítés Brüsszelből, hogy az iskola öt külföldi partneritézménnyel karöltve 29.640 eurót nyert.

Baross Gábor SzakközépiskolaSzemléletformáló oktatás a győri Barossban

– Mivel az egy főre jutó műanyag zacskó használat nálunk is nagyon magas, nem volt nehéz közösséget vállalni a projekt céljával – mondja Mészáros Eszter igazgatóhelyettes, projektoordinátor. A hat intézmény azt vállalta, hogy diákjai összefogásával, akcióival felhívja a figyelmet a problémára és lehetséges alternatívákra. Miközben a diákok a fenntarthatóság népszerűsítése, mint közös misszió mentén egymással is kapcsolatba kerülnek, szakmai tapasztalatokat is szereznek, vászontáska terveket készítenek, és nyelvet gyakorolnak az elgondolás alapján.

Mészáros Eszter szerint az elmúlt egy év igazolta az elméletet. A győri diákok logót terveztek a projektnek, közvéleménykutatást végeztek a témában, találkozón vettek részt a szlovákiai Ilavában, ahol a többi diákkal közösen készítették elő egy németországi nejlonzacskó-ellenes tüntetés kellékeit, kiállítást szerveztek a Föld napjára. Egyre mélyebbre ásnak a témában, amely tanórákon is előkerül.

Baross Gábor Szakközépiskola
A diákok logókat is terveztek a projektnek. A győztes győri terv, Varga Dominika munkája.

A kétéves folyamat vége a tervek szerint egy nagyszabású vándorkiállítás lesz, akkorra már a diákok megalapozott háttértudásával. A kiállítás kurátorai is – egymással eTwinningen keresztül kapcsolatot tartva – ők maguk lesznek, mígnem a Plastic-S-kills jövőre Marl-ban teljesedik ki megnyitóval, politikusokkal közös kerekasztal-megbeszéléssel, fotókiállítással.

Creative Europe
Helyzetbe hozzák a művészeket
Külföldi tehetségek bemutatása Magyarországon, és a hazai művészeknek külföldi munkalehetőség
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Budapest
Erasmus+
Mérnék a pedagógusok elkötelezettségét
Az Erasmus+ által támogatott projekt kérdőívével hozzájárulnának az elhivatottság fejlesztéséhez
Edunet
Budapest
COSME
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Ökoturisztikai csomagok kidolgozása a magyar vidéken közvetlen brüsszeli forrásból
Humtour
Budapest
LIFE
Szabadságot a szigetnek!
A Mohács melletti Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja
WWF Magyarország
Budapest-Mohács
LIFE
Újjáéledt a balmazi szik
Sikeres a tavi élőhely rehabilitáció a Hortobágyon
Hortobágy Természetvédelmi Egyesület
Balmazújváros
Erasmus+
Megéri helyben maradni
Uniós forrásból támogatott képzés faluálmodóknak
Virtuális falu program
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat