NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Be-novative Hungary
Budapest
A történet hangban
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Budapest, startup főváros
Be-novative: egy szoftver kihívásaink kreatív megoldásáért
Horizon 2020

Közös brainstormingra invitálja a céges és egyéni felhasználókat a Be-novative alkalmazás. A virtuális ötletbörzével a világ nagy problémáira, de akár mindennapi élethelyzetekre is megoldást találhatnak a résztvevők együtt, a kreativitás és a közösség erejét felhasználva. A szoftver kifejlesztője, a Be-novative Hungary Kft. számos rangos díj után most a Horizon 2020 pályázatban is nyert az újítással. A részletekről Várnagy Priszcilla ügyvezető-projektvezetőt kérdeztük.

Folyamatosan változó tényezők között élünk: hozzá kell szoknunk, hogy az eszközök, fejlesztések tiszavirág életűek, hónapok alatt máris elavultnak számítnak. A folyamatos megújulás kényszere utolérte a kis- és középvállalkozásokat (KKV), de ugyanígy a nonprofit vagy akár kormányzati szektort is. A kérdés az, ki képes folyamatosan új ötleteket, technológiákat megalkotni, ki tudja meghaladni a régit, és időről-időre újat prezentálni. A verseny komoly, aki nem teszi naprakésszé vállalkozását, könnyen lemaradhat.

Várnagy Priszcilla, a Be-novative ügyvezetője szerint tipikus probléma a szervezetek esetében, hogy a fejlesztések lassú ütemben haladnak és nem éppen költséghatékonyak. A vezetők az innovatív ötletek helyett inkább a sablonmegoldásokat támogatják. Akinek mégis lenne egy-egy újító gondolata, nem tudja véghez vinni, általában azért, mert nem eléggé kitartó a gondolat mellett. Az is gond, hogy a fejlesztési projektekbe csak kevés munkavállalót vonnak be a vállalatok, illetve a projekteket kiadják kutatóintézeteknek, holott házon belül is megvan a tudás, csak nem tudják kellőképpen kihasználni. Látva ezeket a problémákat, a fiatal vállalkozó hamar felismerte a piaci rést, és újító megoldást vetett be: a Be-novative szoftvert.

Be-Novative Hungary
Várnagy Priszcilla szerint tipikus probléma, hogy a fejlesztések nem kellően költséghatékonyak

Az internetes alkalmazás kreatív folyamatot takar: elsőként a különböző témák, megoldandó kérdések láthatók. Ha belépünk egy ilyen „kihívásba”, virtuális jegyzettömbökön oszthatjuk meg a problémára adott ötleteinket, inspirálódhatunk mások gondolataiból, a program segítségével képek is beilleszthetők, illetve véletlen szavak és kérdések is feltűnnek a képernyőn, amik fokozzák a leleményességet és támogatják a merőben új, áttörő ötletek megszületését. Az anonim ötletelés tizenöt percig tart, ezután a résztvevők tíz percben kiértékelik a többiek felvetéseit, anélkül, hogy tudnák, melyik ötlet kihez tartozik. Az eredményeket a gép átlagolja, grafikonba rendezi, ott látható, milyen megoldási javaslatok születtek a problémára. A megvalósítandó ötletek gazdái a folyamat végén eldönthetik, hogy szeretnék-e felfedni magukat, és „bezsebelni az elsimerést”. Az ötletbörze időhöz kötött, de a megszabott intervallumon belül bárki, bármikor, bárhonnan csatlakozhat, a felhasználóknak nem kell egyszerre a gép előtt ülniük.

2011-es alapítása óta a cég már több nemzetközi konferencián és versenyen vett részt. A cégvezetők három hónapot az „IT iparág Mekkájában”, a Szilícium-völgyben töltöttek, ami egy igen jó belépőnek számít ezen a területen. Ehhez kapcsolódik hatalmas sikerük, hogy Singular University által kiírt Global Impact nemzetközi versenyen 2057 európai pályázó közül sikerült nyerniük. Innen, mondhatni, egyenes út vezetett a Horizon 2020 Programhoz, ahol „SME Instrument”, Fázis 1 kategóriában, az Ateknea Solutions közreműködésével, egyedüli nyertes pályázóként ötvenezer euró támogatást kaptak a szoftver továbbfejlesztéséhez és új piaci szegmensek meghódításához mind itthon, mind globálisan.

Mint azt Várnagy Priszcilla elmondja, már most több mint harminc nagyvállalattól van sikersztorijuk, példának a Telenor által kiírt kihívásról mesél, amit kifejezetten fiataloknak céloztak. A kihívás azon a hipotézisen alapult, hogy ha bármilyen tudás a világon bármilyen embercsoport számára elérhető volna, milyen hatékony tudásmegosztási rendszert alkalmaznának. Az ötletelők közül olyan kiemelkedő innovációt javasolt a Budapesti Corvinus Egyetem egyik hallgatója, hogy a Telenor rögtön meg is hívta egy mentorprogramba Norvégiába. Az ösztöndíj keretében még a Nobel-békedíj átadó ünnepségén is részt vehetett a fiatal tehetség.

A cégvezető pozitív képet fest a jövőről: tapasztalata szerint Budapest igazi startup főváros lett, mindenki nyitott, tele van ötletekkel és egyre nagyobb az igény, hogy ezeket az elképzeléseket megvalósítsák és újat alkossanak. Ezért a Be-novative nem is áll meg az első nyertes pályázatnál: 3 hónap múlva zárul a projekt ideje, utána rögtön megpályázzák a Fázis 2-t további támogatásért és a szoftver további fejlesztéséért, terjesztéséért, annak érdekében, hogy minél több ember felfedezhesse magában a kreativitást a Be-novative segítségével.

 

Horizon 2020
Jövőmentő szupernövények
Talajjavító algák kutatására nyert uniós forrást egy makói cég
Vegaalga
Makó
Horizon 2020
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyar vezetéssel alkotják meg az új generációs, energiahatékony informatikai fellegvárakat
H1 Systems Kft.
Budapest
Horizon 2020
Tapintva látás
Forradalmi nyomtatási eljárás vakok és gyengén látók számára
Central European Research Centre
Budapest
Horizon 2020
Hitelesfelhőkben a jövő
Szoftver a dokumentumok hitelességéért és az ügymenetek biztonságáért
Intersoft
Budapest
Horizon 2020
Az adat életet menthet
Az Egészségügyi Menedzserképző Központ is részt vett az egyik legnagyobb szabású egészségügyi big data projektben
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Budapest
Horizon 2020
A látvány hangja
Navigációs eszköz fejlesztése látássérültek számára
Széchenyi István Egyetem

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat