NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
CineFest
Miskolc
Történetek
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
R-Fire Kft.
WWF Magyarország Natura 2000
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
NÉBIH
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Nem először pályáztak sikerrel a fesztiválgazdák
Creative Europe

Többek között európai filmek népszerűsítését, és az ebben szerepet vállaló filmfesztiválokat támogatja a Creative Europe Program Media alprogramja. A Közép-Európa egyik legrangosabb filmes eseményeként számon tartott Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői nem először pályáztak sikerrel a támogatásra. A háttérről Bíró Tibor fesztiváligazgatót kérdeztük.

 

Évente több mint tízezer látogató, teltházas vetítések, tabudöntögető premierfilmek, filmszakmai nyüzsgés. Az ország vezető filmfesztiválja, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az elmúlt tizenkét évben jól bejáratott branddé érett, erős alapokkal. Kis túlzással Miskolc nélkül ugyanis nincs hollywoodi álomgyár; a 20th Century-Foxot alapító William Fox a közeli Tolcsván, a Paramountot létrehozó Adolph Zukor Ricsén, az Oscar-díjas író-rendező, Scorsese, Coppola és Spielberg mestere, Emeric Pressburger pedig Miskolcon született.

CineFest
Teltházas vetítések, tabudöntögető premierfilmek, filmszakmai nyüzsgés

Az első bő évtizedben a szervezők elérték, hogy második körré lépjen elő Miskolc a térségben a nagy fesztiválokat követően: nem ritka, hogy egy-egy programba kerülő film már szerepelt, esetleg díjat is kapott korábbi A-kategóriás seregszemléken. Vannak, akik már Karlovy Vary-val egy lapon tartják számon a CineFestet, és egy ideje már nem csak a hazai filmszakma látja a fesztiválban rejlő kulturális tőkét, a még mindig kiaknázatlan lehetőségeket.

Az Európai Unió moziknak és az audiovizuális ágazatnak szóló alprogramja a filmes események közül egyedül a CineFest-et támogatja Magyarországon évek óta, a szervezők a szeptember közepén zajlott tizenkettedik fesztivál megrendezéséhez az idén 35.000 eurót nyertek. A támogatás alapvető feltételeként vállalták, hogy nyolcvan százalékban európai filmes alkotásokat mutatnak be a programban, emellett az idén nagy hangsúlyt fektettek a klasszikus westernfilmekre, az osztrák és cseh filmes örökség ápolására, illetve a kínai filmművészet bemutatására is. A díszvendég is az európai mozi élő legendái közül került ki: Claudia Cardinale 2015 szeptemberében vette át a fesztivál életműdíját a miskolci Művészetek Házában.

CineFest
Claudia Cardinale 2015. szeptemberében vette át a fesztivál életműdíját a miskolci Művészetek Házában

– A fesztivál elmúlt tíz évében többször is pályáztunk támogatásra és többször is nyertünk nagyságrendileg tízezer euró forrást. Büszke vagyok arra, hogy a megújult feltételrendszer mellett is sikeresek tudtunk lenni – mondja Bíró Tibor fesztiváligazgató, aki a 2014-es Berlinale szakmai programján is részt vett, hogy naprakész információhoz jusson egy eredményes pályázathoz. – Úgy gondolom, hogy a benyújtott pályázat sikeréhez az előző évek tapasztalatai, referenciái is nagyban hozzájárultak. A pályázat megvalósítása során többször egyeztettünk a koordinátorral, hogy az elvárásokat mindenben teljesíteni tudjuk - teszi hozzá Bíró Tibor.

CineFest
Bíró Tibor fesztiváligazgató: a pályázat sikeréhez az előző évek referenciái is nagyban hozzájárultak

Az elnyert támogatás ugyan mindössze tíz százalékot tett ki a 2015-ös fesztivál költségvetésében, mégis jelentős: – A támogatás nélkül az így fedezett költségek forrását nem lehetett volna előteremteni, ugyanis ezekre a költségekekre nincs hazai, vagy más pályázati forrás. Miskolc városa is segítette a sikeres pályázást azzal, hogy biztosította a feltételként szabott ötven százalék önrészt – hangsúlyozza a fesztiváligazgató.

Miskolcon az idén szakmai napot is tartottak a fesztivál ideje alatt. Az érdeklődők több előadást is meghallgathattak a Creative Europe Program Media alprogramjáról, amely több lehetőséget is kínál filmfesztivál-szervezőknek, forgalmazóknak. Ehhez sokan talán éppen Közép-Európa egyik filmes Mekkájában, Miskolcon jutottak kulcsfontosságú információhoz.

 

Erasmus+
Megnyílik előttük a világ
Fiatalok szemléletformálása az EVS Önkéntes Programban
Lélektér Alapítvány
Veszprém
Erasmus+
Új idők új szele a cirkuszban
Cél a tanári kar szemléletváltását segítő továbbképzés
Baross Imre Artistaképző
Budapest
Erasmus+
Inaktivitásból proaktivitás
Vállalkozási készségeket fejlesztő program nehéz helyzetű fiataloknak
EduNet
Budapest
Europe for Citizens
Útmutatás az élethez
Állami gondozott fiatalok segítése a felnőtté válásban
„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Budapest
Creative Europe
Együtt a városfejlesztésért
Európai kulturális platform a városi lét közösségi és urbanisztikai kihívásainak feltérképezéséért
Kortárs Építészeti Központ
Budapest
COSME
A Kárpát-medence édenkertje
Kevéssé ismert turisztikai célpontok bemutatása az Európai Unióban
Magyar Turisztikai Ügynökség
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat