NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Daazo
Budapest
A történet hangban
Történetek
OptoForce Kft.
UTB Envirotec Zrt.
Hybridart Management
Haszonállat-génmegőrzési Központ
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft
Teret nyer a rövidfilm
A daazo.com rövidfilmes portál fejlesztése
Creative Europe

A Daazo 2008 óta folyamatosan pályázik a Creative Europe Programban, hogy fejlessze és népszerűsítse rövidfilmes weboldalát, a www.daazo.com-ot – a szinte rájuk szabott pályázatban utoljára 80 000 euró támogatást nyertek. Hogy mitől ilyen sikeresek, az kiderül a rövidfilmes megosztó oldal egyik alapítójával, Deák Dániellel készült beszélgetésünkből.

Egy innovatív ötletet jól megálmodni nem egyszerű feladat. Nagyot akarni ér, sőt, muszáj is, de tudni kell, mi az a terv, ami megvalósítható. Deák Dánieléknek sikerült a Daazoval pont akkorát álmodniuk, amennyit elbír a hátizsákjuk. Nem kívántak a Youtube-bal versenyezni, kezdettől fogva online rövidfilmes tartalmakat akartak közvetíteni, magas minőségben, egy szűkebb célközönségnek.

– Az álom egyetemista ötletelésből indult még 2007-ben, szerettük volna, hogy a rövidfilmek és tehetséges készítőik is megjelenési felülethez jussanak – mesél a kezdetekről az alapító és projektvezető. A Daazo eleinte hobbiként indult, aztán kis szerencsével félállás, majd teljes állás, hivatás lett belőle. Ezt a fordulatot pedig a Creative Europe MEDIA alprogramja hozta meg nekik. – Már kezdetben tájékozódtunk a potenciális pályázatok felől, amikor rábukkantunk a közvetlen EU-s lehetőségre, de az illetékesek lebeszéltek minket, mondván, hogy az inkább nagy cégeknek szól – folytatja a történetet Deák Dániel.
– Mi nem hittünk nekik, megpróbáltuk, és rögtön nyertünk is. Igaz, viszonylag nem nagy összeget (34 000 eurót), de nekünk sokat jelentett, éppen elég volt arra, amit ki akartunk hozni az oldalból – mondja.

Daazo
Deák Dániel alapító-projektvezető: a Daazo eleinte hobbiként indul

A támogatást aztán további emberek bevonására, az oldal fejlesztésére, marketingre és egy iroda kialakítására-bővítésére fordították és fordítják ma is, hiszen évről-évre pályázniuk kell a támogatásért. A projektvezető nem titkolja; hét év rutinnal ma már könnyebb a pályázás, de eleinte meg kellett küzdeniük a vállalkozólét, pályázatírás, könyvelés nehézségeivel.

Olyan kulturális-filmes szegmenst szolgálnak ki a Daazoval, ami korábban figyelmen kívül volt, ezt igazolja vissza évről évre a MEDIA Program támogatása.. A 18-35 év körüli filmkedvelő, filmkészítő korosztályt megcélzó oldalra a felhasználók ingyen tölthetnek fel és nézhetnek filmeket, a világon bárhonnan, Nikaraguától-Moldováig.


Bucsi Réka filmje, a Symphony no. 42. az Oscar-díjért versenyző legjobb 10 animáció közé jutott

Időközben a daazo.com túlszárnyalta a netes kereteket: a WOYC (korábban World of Shorts, ma World of Young Cinema) papíralapú kiadványukkal még jobban meg tudták győzni a filmszakmát, hogy a rövidfilmeknek igenis helye van a mai európai filmforgalmazásban. Filmfesztiválokon is egyre aktívabban kezdtek részt venni, sőt saját fesztiváljukat, a Friss Húst is létrehozták, amely jelentős hírverést hoz a weboldalnak is, és ily módon kapcsolódik az EU pályázat marketingstratégiájába. Deák Dániel szerint ezekben az eseményekben van a jövő, így lehet a rövidfilm célközönségét megszólítani. És persze a legnagyobb sikereket elérni: a Daazo egyfajta mentora igyekszik lenni a feltörekvő művészeknek, közreműködésükkel találják meg a közönségüket olyan tehetségek, mint például Bucsi Réka, akinek két animációs filmjét is gondozzák, az Oscar-díj közelébe kerülő Symphony no. 42.-t, illetve az idén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozó LOVE-ot. Vagy Madarász István, aki ma már sikeres filmrendező, a Daazon aratta első netes sikereit: az Előbb-utóbb című kisfilmje egy pillanat alatt bejárta a webet és több százezren nézték meg világszerte.

Daazo
A Daazo Deák Dániel szerint egyfajta mentora igyekszik lenni a feltörekvő művészeknek

– Az eredményes filmek azért is húzóerők, mert megadják magának a műfajnak a marketingjét, de ez önmagában nem elég, mert egy olyan minőségorientált filmkészítési hozzáállást kéne meghonosítani, ami a közönség igényeit is figyelembe veszi – tekint a jövő felé a Daazo alapítója. Deák Dániel úgy gondolja, még az internetben is sok a kiaknázatlan lehetőség, de a kisfilmek jó eséllyel feltűnhetnek a közeljövőben a TV képernyőjén is.

 

Creative Europe
Fenntartható múzeumügy
Kora középkori gyűjtemény összeállítása XXI. századi keretek között
Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest
Erasmus+
Több van benned, mint gondolnád!
Élménypedagógiai tréningek intézeti fiataloknak és dolgozóknak
Élményakadémia Közhasznú Egyesület
Budapest
Creative Europe
Az ukrán dalkincs újra felfedezése
Both Miklós zenész népzenegyűjtő szenvedélyétől az Európában turnézó idős falusi asszonyokig
Polyphony
Nagyharsány–Budapest–Kijev–Lille
Erasmus+
Döntést hozni tudni kell
Üzleti szimulációs szoftver középiskolásoknak
Maximulation Business Simulation Kft.
Budapest
Erasmus+
Új idők új szele a cirkuszban
Cél a tanári kar szemléletváltását segítő továbbképzés
Baross Imre Artistaképző
Budapest
Creative Europe
Egy nyelvet beszélnek
A múlt sérelmei helyett a jövő lehetőségei a kecskeméti zenei találkozón
Európa Jövője Egyesület
Kecskemét

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat