NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Debreceni Egyetem
Debrecen
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
H1 Systems Kft.
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Noran Libro Kiadó
Országos Kriminológiai Intézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Időben a cukorbetegség ellen
Iskolai felkészítés a diabétesz megelőzésére
Horizon 2020

Egy innovatív, gyermekeket és szülőket is megmozgató módszerrel próbálja a „Feel 4 Diabetes” elnevezésű projekt visszaszorítani a cukorbetegség további terjedését. A Debreceni Egyetem is tagja a Horizon 2020, közvetlen európai uniós program egyik pályázatán 209 000 euró támogatást nyert nemzetközi konzorciumnak. A projektről dr. Rurik Imre professzor-tanszékvezetőt, a projekt magyarországi vezetőjét kérdeztük.

Nem sok jót ígérnek a magyarországi statisztikák a cukorbetegséggel kapcsolatban. Hatszázezer érintettet tartanak számon, számuk évről évre nő. A helyzet Európában sem különb, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kontinens népességének tizenegy százaléka diabeteszes. Mai ismereteink szerint elsősorban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a közvetlen oka a folyamatnak, különösen a 2-es típusú diabétesz esetében.

A fejlett országok népbetegségeként titulált 2-es típusú diabétesz főként a középkorúakat érinti, ebben a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nagy szerepet játszik. Tehát nem feltétlen a gének határozzák meg a beteg sorsát, és megfelelő életvitellel meg is lehetne előzni a bajt. Dr. Rurik Imre professzor szerint a legjobb, ha már gyermekkorban elsajátítják a megfelelő étkezési szokásokat, akkor kevesebb az esélye a cukorbetegség kialakulásának.

Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Dr. Rurik Imre professzor szerint már gyermekkorban el kellene sajátítani a megfelelő étkezési szokásokat

Éppen ezért a Feel 4 Diabetes projekt a hat-tíz éves, alsó tagozatos gyerekeket választotta célcsoportnak, ám mivel a kiskorúak nem tudnak önállóan, helyesen táplálkozni, sem aktív fizikai mozgást végezni, a projektbe bevonják a szülőket, iskolákat és a helyi önkormányzatokat is. A projekt fő üzenete, hogy ha megértetik a szülőkkel, a gyermek környezetével a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságát, akkor a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető lesz.

A kutatási konzorciumba egyébként a projektvezető görög egyetem vezető dietetikai munkatársa hívta meg a magyarokat 2014 őszén. A sok adminisztratív előkészület után a kutatók a lényegi projekt tevékenységet 2016-ban kezdték meg és 2 évig folytatják. Önkéntes jelentkezés alapján iskolákat kerestek meg Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben, végül is kétszázötven családhoz jutottak el. A szülők összesen kétezer kérdőívet töltöttek ki, amelyekből kiderült, kik azok, akik magasabb rizikójúnak számítanak cukorbetegség szempontjából. Az eredmények alapján kialakult egy aktív (száz család) és egy kontroll (százötven családos) csoport.

<
>

Az egyetem Népegészségügyi Kar Családorvosi és Foglalkozás- Egészségügyi Tanszékének munkatársai egy hét foglalkozásból álló képzést szerveztek az aktív csoportba tartozó szülőknek, és beszélgettek velük a testmozgásról, gyümölcsfogyasztásról, vízivásról. Dr. Rurik Imre elmondja, a veszélyeztetett családok általában azt a kevésbé tehetős népréteget jelentik, amelynek a szociális helyzete nem teszi lehetővé a gyermek sportolását vagy egészséges táplálkozását. Nehéz őket motiválni, hiszen eleve alacsony egészségkultúrához szoktak, a szülők kevésbé igényesek. Fontos rávilágítani, hogy a rossz megszokások miatt ennek a rétegnek rövidebb a várható élettartama, s hajlamosabb többféle megbetegedésre is.

A gyerekeket viszont annál könnyebb lelkesíteni: a pedagógusok közreműködésével aktív tanórákat szerveztek nekik, tehát nem kell végigülniük negyvenöt percet, hanem tanári utasításra időnként fel kell állniuk és mozogniuk kell. Emellett a cukrozott üdítők helyett vízivásra próbálják rászoktatni őket.

A projektben nagy hangsúly került a mérésekre is. A testtömeg-indexen (BMI) kívül egy készülékkel a napi mozgásmennyiséget is tudják regisztrálni, ezeket a program elején és végén összehasonlítják, és kiderül, mennyiben változott az adott egyén életmódja. A professzor úgy látja, igen nehéz a hátrányos szociális helyzetet összehangolni az életmóddal, de nem lehetetlen: ha sikerül motiválni a szülőket az egészségesebb táplálkozásra, a család közös sportolására, akkor egy hátrányos helyzetű családban is megelőzhető a lehet a diabétesz.

Horizon 2020
Magyar kutatók a csontritkulás ellen
Magyarok a csontritkulás ellen
Magyarok a csontritkulás ellen
Budapest
Horizon 2020
A fenntartható tömegközlekedésért
ELIPTIC: meghosszabbított troliüzem Szegeden önjáró trolikkal
Szegedi Közlekedési Kft
Szeged
Horizon 2020
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
LogDrill Kft.
Budapest
Horizon 2020
Előrelépés
Motoros járógép az egyenes testtartásért és a folyamatos járásért
Walkable Future
Debrecen
Creative Europe
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Uniós támogatással fejleszti tevékenységét az úttörő pécsi műhely
RETEXTIL
Pécs
Horizon 2020
Tapintva látás
Forradalmi nyomtatási eljárás vakok és gyengén látók számára
Central European Research Centre
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat