Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika

Debrecen

Versenyfutás az idővel

Középkori forrásokból tudjuk, hogy már I. András királyunk is szélütés áldozata lett, és megbénult. Hátralévő életében hordágyon kellett szállítani a cselekvésképtelen uralkodót. Vajon mi okozhatta betegségét a XI. században, amikor elméletileg még sem a rohanó, stresszes életmód, sem a dohányzás nem ütötte fel fejét Európában? Sajnos a szélütést, más néven stroke-ot, mely az agy területeinek károsodásából jön létre, rengeteg tényező kiválthatja: mozgásszegény életvitel, egészségtelen táplálkozás, magas vérnyomás, túlzott alkoholfogyasztás, cukorbetegség, stb.

A stroke mára népbetegséggé nőtte ki magát Magyarországon, körülbelül száznyolcvanezer beteget tartanak számon, ez a mennyiség évente negyvenöt-, ötvenezer új esettel gyarapodik. Nálunk nagy átlagban az idősebb, hatvan, hetven éves korosztály a legveszélyeztetettebb, férfiaknál hatvannyolc, nőknél hetvennégy év a kritikus életkor szélütés szempontjából. Ám a stroke azért is veszedelmes kór, mert a szociális következményei is súlyosak: a sokszor bénult, életképtelen betegek környezetüket is magukkal ránthatják, és rendkívüli próbának tehetik ki a hozzátartozókat.

Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika
Holland kutatócsoport indította el a Horizon 2020 pályázatot, melybe meghívást nyert a Debreceni Egyetem, dr. Csiba László klinikaigazgató koordinálásával

Az Európai Parlament már egy évtizede foglalkozik hangsúlyosabban a stroke kérdésével, a politikusok nemzetközi szintű összefogást javasoltak, amely javíthatja a betegség kimenetelét. Holland kutatócsoport indította el a Horizon 2020 pályázatot, melybe meghívást nyert a Debreceni Egyetem, dr. Csiba László klinikaigazgató koordinálásával: - Magyarországon Debrecenben a legjobb és leggyorsabb a reakció szélütés esetében, az esetek húsz százalékában tudunk beavatkozni. Ez európai és világszinten is figyelemre méltó eredmény, hiszen az Egyesült Államokban is az érintettek kevesebb mint tíz százalékánál tudják végrehajtani a további szövődményeket kiváltó vérrögoldást – mondja a professzor.

A PRECIOUS projektben kilenc ország nyolcvan intézete vesz részt, hazánkból tizennégy kórházi osztály kapcsolódott be a munkába. Alapvetően azt vizsgálják a négy éves időtartam alatt, hogy a szélütés szövődményeinek kialakulása előtt vagy után jobb beavatkozni. Ehhez összesen háromezer-nyolcszáz, hatvanhat éves vagy idősebb pácienst tesztelnek aszerint, hogy a betegség korai stádiumában beadott lázcsillapítók vagy antibiotikumok hogyan hatnak a stroke kilencven napos kimenetelére.

Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika
Dr. Csiba László professzor, klinikaigazgató: Akut közbelépés csak a szélütés utáni első órákban lehetséges

Természetesen a legjobb az azonnali beavatkozás. Dr. Csiba László kifejti, akut közbelépés csak a szélütés utáni első órákban lehetséges. Ha egy órán belül megnyitják a beteg vénáját, kettőből egy beteg tünetmentessé tehető, vérrögoldás pedig négy és fél órán belül lehetséges. A kutatóorvos hozzáteszi, a magyar betegek állapota átlag alatti: a sok dohányzás, a rossz táplálkozás és a mozgáshiány miatt súlyosabb a helyzet, mint Európa nyugati országaiban, de még mindig jobban vagyunk, mint például Oroszország lakossága.

Tehát van bőven tennivaló. A PRECIOUS projekt segítségével a kutatók bíznak benne, hogy rálátásuk nyílik a gyógyszerek helyes alkalmazására, és a stroke hat szintű skáláján a 0,1,2 szintű páciensek állapota javulásnak indul majd.


Parlag helyett bioüzemanyag
Fenntartható környezethasználat
Magyar kutatók a csontritkulás ellen
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Szoftver a jövőnek
Fénnyel nyerők
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Jövőmentő szupernövények
Előrelépés
A fájdalommentes diagnosztikáért
Hitelesfelhőkben a jövő
Budapest, startup főváros
Égető problémamegoldás
Mikroszkóp alatt a ponty paraziták
A látvány hangja
Az ellenállás kultúrája
A szőlők őre
Adattovábbítás felsőfokon
Szektorközi kapcsolatépítés
Időben a cukorbetegség ellen
Tűk a szénakazalban
Tapintva látás
Motor a járműhöz
Együttműködésben a siker
Fókuszban a felszín alatti vizek
Új horizont az erdőtűzoltásban
Robotot a bányába!
Precíz barázdáltság
Platform a betegekért
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Az integrált ellátásért
A fenntartható tömegközlekedésért
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Pillanatkép a félelemérzetről
A balesetveszély gyorsabb felismerése
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyarok a 3D jövőjéért
Projekt a Keleti Partnerségért
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Új módszerek a baromfi génmegőrzésben
Tanulni képes robotok
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat