NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
EduNet
Budapest
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Inaktivitásból proaktivitás
Vállalkozási készségeket fejlesztő program nehéz helyzetű fiataloknak
Erasmus+

Az „elveszettnek” mondott fiatal korosztályt szeretné felrázni az EduNet Tananyag-fejlesztési Alapítvány nyertes projektje. A Reaching the Lost Generation programban három partnerországgal együtt olyan tréninganyagot fejlesztenek, amely erősíti a 16-24 éveseket vállalkozási készségeikben, és segíti őket egy biztosabb jövőkép kialakításában. A magyar koordinátor szervezet minderre 117 345 euró támogatási keretet kapott az Erasmus+ Programon keresztül.

Hemingway fején találta a szöget az „elveszett generáció” kifejezéssel. Noha ő az első világháború nehézsorsú fiataljait nevezte így, a mai pályakezdőkre is áll a jelző. A húszas éveik elején járók többnyire optimista lelkülettel vetik bele magukat a lehetőségekkel teli Nagybetűs Életbe – illetve vetnék bele magukat, ha ismernék a céljaik eléréséhez vezető utakat. Az elindulás azonban ma nehezebb, mint valaha: legyen akár frissdiplomás, érettségizett vagy szakmunkás, országtól függetlenül ma sok európai fiatal számára jelent nehézséget a munkaerő piacra való belépés.

A probléma gyökere a 2008-as gazdasági válság, amit éppen a fiatal generáció szenvedett meg leginkább. Korábban is nagy volt a munkanélküliségi arány ebben a korosztályban, de ez a recesszió hatására tovább nőtt, és 2013-ra történelmi rekordot döntött: 23,5 százalékuk maradt állás nélkül, ami 5,7 millió fiatalt jelent (Eurostat, LFS). Az alacsony foglalkoztatottság nemcsak motiváció- és önbizalomhiányt idézett elő, de megingatta a generáció egész jövőképét is. Bár a válság mára csillapodott, szakemberek szerint több államban, pl. Spanyolországban egy egész nemzedék fog felnőni biztos, hosszú távú munkaviszony nélkül.

A gazdátlan nemzedék szerencsére nem maradt magára, több kezdeményezés is indult a fiatalok felkarolására, ezek egyike a Reaching the Lost Generation. A magyar kezdeményezésű megmozdulás koordinátora az EduNet Tananyag-fejlesztési Alapítvány, képviseletükben Gönczöl Enikővel és Kovács Anikó szakmai vezetővel beszélgettünk. A civil szervezet munkatársairól első látásra lerítt, hogy ízig-vérig pedagógusok és szívügyük, hogy célt találjanak a kallódó tízen- huszonévesek számára.

EduNet
Gönczöl Enikő és Kovács Anikó szakmai vezetővel beszélgettünk. Fotó: Muray Gábor

A projekt nagy múltú partnerségre tekint vissza. A közreműködők egy része már 2009 és 2011 között a német vezetéssel megvalósult Fit for business projektben is együtt dolgozott. Ezt követte a Common Goals – Common Ways című innovációtranszfer projekt 2012 és 2015 között, amelynek koordinátora már az Edunet Alapítvány volt, külföldi résztvevői pedig ugyanazok, akikkel most dolgozik együtt a szervezet. E skót – bajor – lengyel – magyar partnerség tagjai egy olyan, vállalkozási készségeket erősítő program létrehozásában működnek együtt, amely a nem dolgozó, s oktatásban sem részesülő 16-24 éves fiatalokra fókuszál. Az életpálya építésének támogatására azonban, preventív módon is jól használható olyan diákok körében, akik tanulmányaik végén járnak. A megcélzott készségekre ugyanis mindenkinek szüksége van a mai világban.

Fejlesztés közben a tréninganyagot többször tesztelik mind a négy partnerországban. Az eredeti vállalás országonként huszonnégy fiatal bevonása volt. Már most látszik azonban, hogy a kipróbálók száma messze felül fogja múlni ezt az értéket. A képzés három hónapon keresztül tart, heti két alkalommal foglalkoznak a résztvevők készségeinek fejlesztésével. A program egy „bemeneti méréssel” kezdődik, ezután különböző kompetenciákat vizsgálnak, formálnak a tréning során. Nagy figyelmet szentelnek például a rugalmasság-, és alkalmazkodó képesség, illetve a társas készségek alakítására. A tréninganyag véglegesítése után elektronikus formában felkerül majd az internetre, ahonnan bárki számára elérhetővé válik.

A képzést legalább nyolcszor próbálják ki, ezalatt összegyűjtik a tapasztalatokat, jó gyakorlatokat, és tréneri útmutatót készítenek belőlük. Kovács Anikó kiemeli a program utáni egy éves nyomon követési időszak fontosságát is. Bár sokan nem értik, miért lényeges a monitorozás, az EduNet célja, hogy bebizonyítsa: érdemes figyelni a fiatalok sorsának további alakulását. Annál is inkább, mert a németországi tapasztalatok szerint magasabb volt az elhelyezkedési, továbbtanulási arány a programban résztvevő fiataloknál.

A szakmai vezető hozzáfűzi, a most futó projektnek egyelőre nem az a lényege, hogy tömegekhez eljusson, elsőként inkább magukat a fiatalokat szeretnék elérni, ami nem egyszerű művelet, hiszen olyan emberekről van szó, akik kevéssé látnak maguk előtt ösztönző célokat. A szakértők szerint a Reaching the Lost Generation közvetlen célja a tréninganyag megalkotása és tesztelése; 2017-ben, a projekt zárása után már tervezik a módszer széleskörű, európai szintű terjesztését is.

 

Erasmus+
Vissza a földekre!
Ifjúsági cserék a fenntarthatóság szellemében
Kárpátikum Alapítvány
Eger
EaSI
Biztos lábakon külföldön
Munkavállalói tanácsadó hálózat az oszták-magyar határ mentén
EURES-T Pannónia
Szombathely
Erasmus+
Sporttudatosabb iskolákat!
Magyar irányítással dolgozzák ki a sportos iskolák európai védjegyrendszerét
Magyar Diáksport Szövetség
Budapest
Creative Europe
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Nem először pályáztak sikerrel a fesztiválgazdák
CineFest
Miskolc
Erasmus+
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Sikeres a Magyar Máltai Szeretetszolgálat EVS programja
Európai Önkéntes Szolgálat
Budapest
Fel kell készülni az extrém végletekre
A katasztrófavédelmi főigazgatóság kockázatelemzési módszere
SEERISK
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat