NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Egyedül nem megy!
Miskolc
Történetek
Syreon Kutató Intézet
Syreon Kutató Intézet
Polyphony
Netis Zrt.
Optimal Optik
BNPI, KNPI, KMNPI, MME, ELMŰ
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Továbbképzés pedagógusok számára uniós támogatással
Erasmus+

Kiégési veszélyről már rég nem csak a menedzserek beszélhetnek: a burnout szindróma a pedagógusok körében is súlyos probléma. Az Észak-magyarországi régió egyik vezető középiskolája, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium azzal is óvja pedagógusait, hogy nyertes Erasmus+ projektjével a tanároknak biztosít lehetőséget továbbképzésre, feltöltődésre.

Világra nyitott campushangulattal fogadja a betérőt a miskolci Fényi Jezsuita Gimnázium és Kollégium hatalmas épületegyüttese, a campuson túl az avasi lakótelep kissé más realitására látni. Nem véletlenül ebben a miliőben alapítottak iskolát a jezsuiták 1994-ben, amely azóta is a rend egyedüli, Magyarországon működő nyolc és négy évfolyamos gimnáziuma.

<
>

Térségi adottságaik miatt sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű diákokat is nevelésben és oktatásban részesítenek, de az elmúlt húsz évben a minőségi nevelés terén teljesítettek szolgálatot. Nem is akárhogy. A régió egyik vezető, pedagógiai modellt adó gimnáziuma lettek. 2011 óta kiváló tehetségpontként működnek, és országos beiskolázással töltik fel a létszámot. Egyre több a budapesti és a határon túli diák is a kollégisták között.

Jó dolguk van. Minden róluk szól: – Célul tűztük ki, hogy diákjainkat nemcsak a középfokú, de a felsőfokú nyelvvizsgára is felkészítjük. A hetedik évfolyamtól kezdve szakköri keretben még a kínai nyelv is választható. A kiemelten fontos nyelvi képzést sokrétű külföldi cserekapcsolat és anyanyelvi tanárok jelenléte segíti – mondja az iskola karakteréről Rivasz-Tóth Kinga igazgató-helyettes.

Egyedül nem megy!
Rivasz-Tóth Kinga: Kevés alkalom nyílik arra, hogy a tanárok motiválása kerüljön a középpontba

Számtalan tanulmány kimutatta, de különösebb magyarázatra nem is szorul az az alapvetés, amelyet az igazgató-helyettes idéz: a tanár kulcskérdés a minőségi oktatás minden szintjén. Rivasz-Tóth Kinga a következő mondatban azonban már egy egyre általánosabb problémáról, a pedagógus társadalom elöregedéséről és a kiégés veszélyéről beszél. – Ha folyton csak az „adó” szerepében van a tanár, ráadásul teljesítménykényszer és tanrendi nyomás alatt éli meg a hivatását, óhatatlanul elveszíti egy idő után a motivációját, ez pedig az oktatás színvonalának romlásához vezet. Kevés alkalom nyílik arra, hogy a tanárok továbbképzése, motiválása, feltöltődése kerüljön a középpontba. Ezért is vágtunk bele egy tanári mobilitási projektbe – hangsúlyozza már az iskola 23282 euróval támogatott Erasmus+ pályázatára utalva.

A két éves, Egyedül nem megy! elnevezésű projekt a miskolci jezsuita gimnázium nyelvtanárainak ad lehetőséget a hazai tanítási szünetben, nyáron két hétre elutazni külföldre, és kinti iskolákban felfrissíteni módszertani tudásukat. Emellett jut idejük motiváló, feltöltő programokra, kikapcsolódásra is. A fogadó intézményeket a jezsuiták jól működő hálózatából kerültek ki. Rivasz-Tóth Kinga szintén a programnak köszönhetően coaching képzésen vehetett részt Canterburyben, a tanultakat jól tudja hasznosítani humán erőforrás területen igazgató-helyettesként.

– A tanári továbbképzésnek hagyományai vannak nálunk, vélhetően ezért is lett befutó a pályázatunk. Évek óta fogadunk és küldünk is tanárokat vendégtanításra. Nem akkreditált, de jól bejáratott rendszerben, kisebb csoportokban zajlik nálunk a közös munka ezeken a tapasztalatcseréken – teszi hozzá. Motivált tanári gárdával pedig nem csak az oktatás, a világra nyitott szemlélet közvetítése is könnyebb.

 

Erasmus+
Megéri helyben maradni
Uniós forrásból támogatott képzés faluálmodóknak
Virtuális falu program
Budapest
Europe for Citizens
Útmutatás az élethez
Állami gondozott fiatalok segítése a felnőtté válásban
„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Budapest
Erasmus+
Megnyílik előttük a világ
Fiatalok szemléletformálása az EVS Önkéntes Programban
Lélektér Alapítvány
Veszprém
Creative Europe
Magyar zsonglőrök az élvonalban
200 000 eurót nyert a magyar ötletből született Mixdoor projekt
Zsonglőrök az élvonalban
Budapest
COSME
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Ökoturisztikai csomagok kidolgozása a magyar vidéken közvetlen brüsszeli forrásból
Humtour
Budapest
Erasmus+
Cukrászatban utazik
A magyar szakmának is szüksége van a folyamatos megújulásra
Cukrászok ipartestülete
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat