NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
ERI Hungary
Budapest
Történetek
Herman Ottó Intézet
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Önkéntesekkel a tisztább Dunáért
LIFE VisPO: szemléletformálás és evezős folyótisztítási akció az ERI Hungary projektjében
LIFE

Egyre nagyobb médiavisszhangja van a vízpartjainkat elborító szemétnek, és egyre több kezdeményezés születik a hulladék csökkentésére, ami jó hír. Ebből a megfontolásból született a LIFE VisPO-projekt is, amely ugyan javarészt a névadó Pó folyó megtisztítását tűzte ki célul, magyar részről – kicsiben – azonban a Duna partszakaszait fogja megszabadítani a szeméttől. Takács Emőkével, a projekt magyarországi koordinátorával, az ERI Hungary ügyvezetőjével beszélgettünk.

Az észak-olaszországi Pót és mellékfolyóit választották projektjük fő helyszínének az European Research Institute (ERI) munkatársai. A folyópartokon és a vizeken zajló folyamatos hulladéktermelést szeretnék felszámolni azoknak a társadalmi csoportoknak a bevonásával, amelyek egyrészt aktívan élvezik a folyó adta lehetőségeket, másrészt a szennyezés egyik forrását is jelentik. Hasonló az összkép a Dunánál is, így az ERI közreműködésével 2016-ban, Magyarországon alapított nonprofit szervezet, az ERI Hungary az olasz öltet hazai adaptációjával csatlakozik a közösen elnyert LIFE VisPO-projekthez.

– A két ország környezettudatos és kajakozni szerető projektmenedzsereinek ötlete hozta létre a LIFE előkészítő projekt által támogatott kezdeményezést – mondja Takács Emőke, az ERI Hungary ügyvezetője, aki maga is kajakos. – Sok sikertelen próbálkozás után ez az első nyertes projektünk, aminek nagyon örülünk, hiszen alapvetően oktatással és tudatformálással foglalkozunk, és ez a munka nagyon jól illeszkedik a cég profiljába. A probléma nem is az – veti fel a hazai projektkoordinátor –, hogy az emberek nem szeretnének tiszta környezetben élni, hanem, hogy nem tudják, mit tegyenek a tiszta környezet érdekében. Ha ott egy szemétkupac, én is ott hagyhatom a sajátomat, ez már nem oszt, nem szoroz, gondolják. Ahelyett, hogy összeszednék, és vinnék magukkal, hogy később szelektíven elhelyezhessék.

ERI HungaryTakács Emőke, a projekt hazai koordinátora

A LIFE VisPO projektcsapata tehát éppen azoknak az embereknek az attitűdjén szeretne változtatni, akik aktívan használják a folyót. Újdonság, hogy ebben az előkészítő jellegű projektben először alkalmaznak az Európai Szolidaritási Testületen keresztül önkéntes fiatalokat. (Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió viszonylag új kezdeményezése, amely lehetőséget teremt a fiatalok számára, hogy önkéntes munkát végezzenek saját országukban, vagy külföldön olyan projektekben dolgozzanak, amelyek Európa-szerte előnyösek a közösségek és az emberek számára.) – Ez nem egy egyszerű folyamat – mondja Takács Emőke –, mert egyrészt az önkéntesség még nincs benne a magyar fiatalok szemléletében, így nagyon nehéz őket verbuválni, másrészt az önkéntes munka hazai feltételrendszere is meglehetősen bonyolítja a munkát.

A projektben 18 és 30 év közötti korosztállyal fognak együtt dolgozni. Abban hisznek – szemben az oktatásban vetett gyakorlattal –, hogy nemcsak ők adhatnak jó példát a fiataloknak, hanem a diákok, önkéntesek is gazdagíthatják friss ötleteikkel, szemléletükkel a közös munkát. A magyar projektrészhez egyébként az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumból is érkeztek diákok, akik alapvetően a tanárnőjük segítségével alakítottak ki különböző szemléletformáló módszereket. Például építettek egy kishajót, amelyre felszereltek kamerákat, hogy azzal figyeljék meg a vízfenéken található hulladékokat.

– A fő tevékenységünk az lesz, hogy megtisztítjuk a Duna bizonyos szakaszait, és ezzel együtt azt is felmérjük, hogy milyen gazdasági és társadalmi következményei lehetnek annak, ha tisztább a folyó. Oktatási anyagot is készítünk, amelyet ez a csapat nagyon ügyesen tud replikálni: a fiatalok automatikusan továbbadják a tudásukat, így a szemléletformálás rajtuk keresztül is megtörténik – magyarázza Takács Emőke.

<
>

Képek a projekt olasz akciójáról. Fotók: LiFE VisPO/Facebook

A projekt aktív része 2019 júniusának elején kezdődik Esztergomban. Mivel eleve nagyon jó kapcsolatot ápolnak a PET-kupával, Esztergom és Budapest között szerveznek egy kajakos-kenus tisztítási akciót. Június 7-én, pénteken lesz a nyitó rendezvényük az esztergomi Erzsébet parkban, amelyre az önkénteseknél fiatalabbakat, tehát középiskolásokat is várnak. A rendezvényen előadnak majd tudományos szakemberek is, de lesz vízminőségmérés a Wessling Laboratórium közreműködésével, valamint bemutatkozik a Duna Múzeum és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is. Másnap, június 8-án startol el az evezős tisztítási akció Budapest irányába.

Mint azt Takács Emőke elmondja, a LIFE VisPO egy kedves, népszerű projekt szeretne lenni, amely sporttevékenységek által vonja be a fiatalokat a természetvédelembe, és valósítja meg azt a szemléletformálást, amelynek eredménye a tisztább folyókörnyezet lehet majd. Azt is nyomon követik majd, hogy a júniusi tisztítás után mi lesz a megtisztított szakasz utóélete, kell-e ismételni, mit érnek el ezzel az egyszeri szemléletformálási akcióval. A hatás érdekében a szakaszon található sportklubokat, önkormányzatokat, helyi vállalkozásokat, part menti vendéglátóhelyeket is megszólítják majd. A céljuk az, hogy a környezetvédelemmel és a sporttal egyező, azokkal összehangolt életvitelt alakítsanak ki, amely majd beépülhet a sportolók, és a folyót aktívan használók mindennapi gyakorlatai közé.

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat