NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
EURES-T Pannónia
Szombathely
A történet hangban
Történetek
H1 Systems Kft.
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Noran Libro Kiadó
Országos Kriminológiai Intézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Biztos lábakon külföldön
Munkavállalói tanácsadó hálózat az oszták-magyar határ mentén
EaSI

A külföldi munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez nyújt információt és motivációt az EURES-T Pannonia Tanácsadói Iroda. Az osztrák-magyar határ menti együttműködés 49 373 euró közvetlen brüsszeli támogatást nyert hálózatuk továbbfejlesztéséhez az EaSi Program finanszírozásában. A szervezet Vas megyei képviseletvezetőjével, Horváth Csabával és dr. Péter Nóra munkajogásszal beszélgettünk.

Nagy a nyüzsgés az osztrák-magyar határátkelőhelyeken hétfő hajnalban és péntek délután. Naponta mintegy huszonnyolcezer munkavállaló cserél országot, de a heti, havi, féléves ingázókkal együtt az Ausztriában dolgozó magyarok aránya eléri a hetvenháromezer főt. Ez a szám megfelel egy nagyvárosnyi lakosságnak, bár ebből csak kilencezren telepedtek le állandó lakcímmel külföldön. A rideg tények azt mutatják, hogy továbbra is nő a nyugati szomszédnál boldogulást kereső magyarok jelenléte, amin nincs mit csodálkozni.

Ausztriában – mint most már Magyarországon is - jelentős munkaerőhiány van, jelentős az ország felvevő piaca. A réseket könnyűszerrel betölthetik a hazájukat jobb bérért elhagyó kelet-európai munkaerővel, vagy akár az elmúlt években érkező migránsokkal, akiket integrálva folyamatosan képeznek a hiányszakmákra. A magyarok előtt így két kihívás áll: a könnyebb elhelyezkedésért meg kell tanulniuk eligazodni Ausztria közigazgatási rendszerében és fel kell készülniük a bevándorlókkal való esetleges piaci ütközésre.

EURES-T Pannónia
Horváth Csaba projektvezető és Dr. Péter Nóra munkajogász

A külföldön munkát keresőket, letelepedni vágyókat segíti az EURES-T Pannonia Tanácsadói Irodahálózat. Nem egyszerűen munkaerő közvetítéssel foglalkoznak, hanem általános, jogi és letelepedési útmutatást adnak az Európai Unióba induló-, vagy Magyarországon dolgozó osztrák, illetve Ausztriába készülő munkavállalóknak. Dr. Péter Nóra elmondja, a szervezet fontosnak tartja a hitelességet, hogy az információk ne szájról szájra, hanem megbízható forrásból jussanak el az érdeklődőkhöz. Minőségi munkájukat az is igazolja, hogy ma már hetvenháromezerhatszáz regisztrált felhasználót tartanak számon, ebből hetente negyven-ötven fő fordul meg a három magyarországi irodájukban.

Tevékenységük bővítéséért pályáztak a közvetlen forrású, foglalkoztatást és szociális innovációt támogató EaSi Programban. A nyertes projekt keretében többek között két kiadványt szerkesztettek, egyet magyarul, egyet német nyelven az osztrák munkavállalóknak. A tájékoztatókból megtudhatók olyan általános információk, mint például a bankszámlanyitás vagy a szerződés menete, de részletes ismertetőt adnak a munkajogról, társadalombiztosításról, családtámogatásokról, adójogról.

EURES-T Pannónia
„Ausztriában nem lehet sokat hibázni, aki egyszer elront valamit, az komoly büntetésre számíthat”

Az EURES: ablak Európára projekt másik célkitűzése a vállalkozók eligazítása. Horváth Csaba elmondásából kiderül: sok téves gondolattal jönnek tanácsadásra a szolgáltatásukat külföldre kivinni szándékozó kis- és középvállalkozók. Nekik jogászok adnak naprakész, fontos információkat a foglalkoztatásról, cégalapításról. A projektvezető hozzáteszi, Ausztriában nem lehet sokat hibázni, aki egyszer elront valamit, az komoly pénzbüntetésre, vagy akár vállalkozásának megszüntetésére számíthat.

Az EURES-T Pannonia a fiatalokra is gondolt a programban. Regionális ifjúsági roadshow-t szerveztek az ország nyugati felében található szakközépiskolákban (és egy meghívásnak eleget téve Szentesen), ahol a végzős diákokat tájékoztatták a magyar munkaerő-piac kihívásairól, valamint a külföldi munkavállalásban, illetve a kivándorlásban rejlő lehetőségekről, sikerekről, kudarcokról.

EURES-T Pannónia
Dr. Péter Nóra: A szervezet fontosnak tartja a hitelességet

– Kutatások bizonyítják, hogy tízből hat fiatal külföldön képzeli el az életét érettségi után, ám nincs fogalmuk a munka világáról, a társadalmi beilleszkedéssel kapcsolatos jogszabályokról, jogaikról és kötelezettségeikről. Ezért részben a szülő motiválatlansága, részben az iskolák ez irányú gyakorlati oktatásának hiánya okolható – mondja Horváth Csaba. Az események hatására számos pozitív visszhangot kaptak, a gyerekek elkezdtek óvatosabban, tudatosabban készülni a jövőjükre, a szülők maguk is megjelentek tanácsadáson az EURES-T Pannónia irodáiban.

<
>

Ifjúsági roadshow

A projektvezető szerint a külföldön dolgozó magyar munkavállalók jogkövetővé, magabiztosabbá váltak, javult szociális érzékenységük: az öngondoskodásra képtelen, jogszabályokat nem ismerő generáció már a múlté, a magyarok egyre érdeklődőbbek, egyre bátrabbak a külföldi munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. Mindez köszönhető az EURES-T Pannonia áldozatos munkájának is, ami a jövőben – reményeik szerint – még több közvetlen brüsszeli forrású projektet fog eredményezni.

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat