NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Budapest
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Üzenet a hajókonténerből
Művészek az európai értékek újradefiniálásáról
Creative Europe

Kulturális sokszínűség és virtuális valóság. Avagy: megőrizhetők-e az egyéni határok, a gyökerek egy határok nélküli térben? Ilyen kérdéseket feszeget a Creative Europe Program (2014-2020) által összesen több mint 300 ezer euróval támogatott CONTAIN[ERA] projekt, amelyben európai művészek egy-egy konténerbe helyezve fogalmazták meg válaszaikat. Magyar részről Brückner János kapott lehetőséget a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület felkérésére. A műhelyének otthont adó egykori budafoki sörgyár tetején beszélgettünk.

 

Körbevágott testkontúrok, papírból kivágott, üres tekintetű emberi alakok. Velük él együtt budafoki műhelyében, az Art Quarter Budapest impozáns, régi sörgyári épületében Brückner János, akit a CONTAIN[ERA] projekt magyar partnerszervezete, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vont be a nyolc európai művészt mozgósító alkotásba. Az alakok nemrég még egy köztérre állított hajókonténerben lógtak, abban járták be Európát Berlintől Bécsen át Varsóig, Rómáig, Zürichig, Prágáig és a budapesti Szabadság térig.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója
Brückner Jánost a Fiatal Művészek Stúdiója Egyesület vonta be a projektbe

Minden művész feladata az volt, hogy fogalmazzon meg ütős üzenetet, mit gondol a poszt-internet kor emberi viszonyairól, a velünk élő virtuális valóságról, annak hatásáról? Mindezt egy olyan Európában, amely miközben próbálja megvédeni – fizikai és kulturális – határait, egyben kényszerül át is alakítani jövőbeli képét, és újradefiniálni az „európai” értékeket.

– Nem az érdekelt, hogy a művészi üzenet nagyot szóljon. Tükröt akartam tartani, megmutatva egy kiüresedett víziót az emberi testről – mondja Brückner János, aki évek óta ilyen üresség-víziókat visz színre. Missziójának tekinti, hogy lebontsa a kortárs művészetet övező előítéleteket, és érthetővé, élményszerűvé tegye. Konténerében a szimpla bejáráson kívül pecsételhettek, lájkokkal reagálhattak a látogatók.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója
„Tükröt akartam tartani, megmutatva egy kiüresedett víziót az emberi testről”
Fotó: Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Volt, aki aktuális üzenettel töltötte meg a konténert. A német művész, Till Könneker installációjában a konténer a fogyasztói társadalom szimbólumaként jelent meg. Egy hajóroncsot mutatott; aranyozott orra kilógott a konténerből. Ám aki közelebb ment, észrevette, hogy a hajó többi része kopott és sáros, a teljes szétesés határán van. Reflektált a bevándorlók ábrándjaira is, melyek lidércfényként vezetik őket, hogy mindent egy lapra tegyenek fel egy jobb élet reményében.

<
>
Az egykori budafoki sörgyár ma művészek alkotóhelye. Lenyűgöző atmoszféra.
Fotók: Muray Gábor 

A projekt első, az Európai Bizottság által támogatott része, a konténerek vándorkiállítása 2015. augusztus 20-án indult körútra nyolc európai fővárosba, ezzel is szimbolikusan is összekötve a szomszédos kultúrákat. Ez a szakasz 2015. október 24-én csúcsosodott ki, amikor az installáció megérkeztek a prágai Štvanice szigetére, és egy közös kiállításon egyszerre voltak láthatóak.  A kéthetes kiállításon egy kilencedik, „európai” konténert is bemutattak, melyet a nyolc résztvevő művész közösen alakított ki. – A koncepció a hivatalos főszervezőtől, a prágai Art Direct-től származik, tőlük kaptunk felkérést 2014 őszén, hogy kapcsolódjunk be a nyolc országot összefogó EU-s kulturális eseménysorozatba – mondja Kozma Eszter, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület projektfelelőse. A magyar partner 15.042 euró támogatást kapott a saját rész megvalósítására.

A projekt következő kiemelkedő eseménye 2015 decemberében várható; egyéni kiállításokon is bemutatkoznak egymás városaiban a résztvevő művészek. A CONTAIN[ERA] projekt 2016 tavaszán zárul, eredményeit kiadványok, katalógusok őrzik majd meg.

 

Creative Europe
A kisebbségek hangjai az Unióban
Csángó, délszláv, roma és magyar-marokkói zenei formációk a Hagyományok Háza az első brüsszeli projektjében
Hagyományok Háza
Budapest
Creative Europe
Teret nyer a rövidfilm
A daazo.com rövidfilmes portál fejlesztése
Daazo
Budapest
Europe for Citizens
Fel kell rázni a fiatalokat!
Vietnam előtt is példa a nyíregyházi modell
Kulturális Életért Közhasznú Egyesület
Nyíregyháza
Europe for Citizens
Útmutatás az élethez
Állami gondozott fiatalok segítése a felnőtté válásban
„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Budapest
Erasmus+
Változni kihívás
Önkéntes év a színházi nevelés jegyében
Nyitott Kör
Budapest
Erasmus+
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat