Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Focusfox

Budapest

Nyert a For Real

Muhi András neve csak az utóbbi években, Enyedi Ildikó, Jeles András, Csuja László, Ujj Mészáros Károly, Felméri Cecília filmjének stáblistáján tűnt fel. Cantu Benjámint még tíz évvel ezelőtt ismerte meg Berlinben, majd egy magyar-német kisjátékfilmes koprodukcióban is részt vettek. Cantu első nagyjátékfilmje fesztiválsiker volt, a Berlinále után végigturnézta a világot. Most induló, második nagyjátékfilmje jó eséllyel pályázhatott.

– Cantu Benjaminnal folyamatos kapcsolatot ápoltam, amit az első közös kisfilmünk alapozott meg. Nemrég éppen Berlinben beszélgettünk, amikor megemlítette a fejlesztés alatt álló, For Real című filmötletét. Felvetődött, hogy induljunk el a tervvel a Creative Europe programban – meséli Muhi András. – Azt tanácsoltam Benjaminnak, hogy Budapestről pályázzunk Berlin helyett. A jelenlegi magyar filmtámogatási rendszer ugyanis nem igazán támogatja a kisebbségi magyar koprodukciót. Az volt a tervem, hogy ha Berlin helyett nálunk indul a projekt, és ráadásul sikeresen pályázik a Creative Europe-nál, és így már a német producer is könnyen összeszedi a költségvetés döntő részét, akkor én producerként már sikeresen tudok érvelni a Filmalapnál a további támogatásért. Kialakult a taktikánk, végül tényleg vezető producerként a Foxusfox-szal pályáztam a Creative Europe-nál és nyertünk is. Átpasszoltam a labdát a német producernek, aki a Cerative Europe első lökete miatt, és mert Cantu Benjamin első játékfilmje is sikeres volt, már jó eséllyel indulhat vele. Az összköltségvetés nagyjából 20 százalékára végül bepályáznék a Filmalapnál.

Focusfox
Muhi András producer már négy sikeres közvetlen brüsszeli pályázatot tudhat maga mögött

Muhi András producerként egyébként már négy sikeres közvetlen brüsszeli pályázatot tudhat maga mögött. – Azt gondoltam eleinte, hogy inkább a pályakezdőket támogatják. Tekintve, hogy már nagyon nem vagyok kezdő, érdekes volt megtapasztalni, hogy – legalábbis a Creative Europe-nál – inkább pozitív pont az elbírálás folyamatában, ha a producer fel tud mutatni komoly eredményeket. Számomra úgy tűnt, hogy szeretnek a bizonyítottak mellé állni. Ráadásul 2010-ben ugye bedőlt az akkori harmadik MEDIA-s pályázatom az akkori magyar filmtámogatási rendszerrel együtt. Jó volt megtapasztalni most, hogy ezért semmilyen szinten nem „büntetnek”. Még a mostani pályázásunk előtt külön lefutottuk azokat a köröket, amelyekből kiderülhetett volna, hogy inkább ne is pályázzunk a legutóbbi projektünk kudarca miatt. De megtudtuk, semmi gond, hiszen nem voltam felelős mindezért. Kifejezetten emberinek tűnt a Creative Europe-pályázás folyamatában, hogy egy korábbi eset miatt nincs rajtam bélyeg. És nyertünk is.

A For Real cselekményéről még csak dióhéjban lehet beszélni. A film Cantu Benjamin élethelyzetéből fakad, két lány történetét beszéli el, akik egy bulin találkoznak Budapesten. Egyikük magyar, másikuk berlini. Felépítenek egy fikciót saját magukról, a kettejük között régóta létező szerelmi kapcsolatról, ehhez meghamisítják a múltjukat, mígnem elérkeznek addig a pillanatig, amikor a valóság a fikcióval keveredni kezd, a film kérdése pedig, hogy ebben a fiktív kapcsolatban a jelenben felvállalják-e a realitást.


Egy nyelvet beszélnek
Igazi hősök a piros orr mögött
Magyar zsonglőrök az élvonalban
Színház digitális bennszülötteknek
Nívós klubok ha összefognak
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Üzenet a hajókonténerből
Élen táncolnak
Számít a saját történelmed!
Helyzetbe hozzák a művészeket
Fenntartható múzeumügy
Teret nyer a rövidfilm
Valós érték a mozivásznon
A zongora Európája
Együtt a városfejlesztésért
Az ukrán dalkincs újra felfedezése
Európa, ahogy a nők látják
Művészettel a szemét ellen
Az önkifejezés felszabadít
Izgalmas sci-fi műfordítások
A magyar animáció Európa térképén
A kisebbségek hangjai az Unióban
Utazás az őskorba
Fel kell rázni a fiatalokat!
Az Ormánságra nyitják Európát
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Új idők új szele a cirkuszban
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Művészet, másokért
Nézz szembe az űrrel!
Változni kihívás
Cukrászatban utazik
Legyen újra trend cukrászdába járni!
Több van benned, mint gondolnád!
Együtt a fiatalság
Megnyílik előttük a világ
A Biodiverzitás Fővárosa
Az ellenállás kultúrája
Döntést hozni tudni kell
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat