Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Gravity R&D

Budapest

Energiatudatosság látványosan és játékosan

Olasz vezetésű, a Horizon 2020 kétmillió eurós támogatását élvező nagyprojekt az enCompass. A Politecnico di Milano irányította konzorcium magyar tagja a Gravity Research & Development Zrt. (Gravity R&D), a cég számára Tarjányi Krisztina, a Wattler Kft. ügyvezetője – magánszemélyként – vállalta a projekt kézben tartását. Mint azt Tarjányi Krisztina elmondja, az enCompass lényege, hogy a már rendelkezésre álló módszerek (például smart meter és vizualizációs rendszerek) kombinálásával, továbbfejlesztésével, integrálásával a lakosság energiatudatosságának növelésére új, koncentrált megoldások jöhessenek létre. – Ha nemcsak azt mutatom meg, hogy mennyit fogyasztottam, hanem ezt egy jól látható formában, látványosan illusztrálva szemléltetni is tudom, akkor az üzenetemet jobban át tudom vinni – fogalmaz a hazai projektkoordinátor. – A projektben elsősorban a villamosenergia-fogyasztást vizsgáljuk; az a célunk, hogy a lakossági fogyasztók (ideértve már a gyerekek tudatosságra való nevelését), a közösségek, intézmények számára olyan eszközt hozzunk létre, amely segíti vizualizálni, megértetni, játékossá tenni azt a fajta energiatudatosságot, amelyre a következő évszázadban nagy szükség lesz – hangsúlyozza Tarjányi Krisztina.

Gravity R&DTarjányi Krisztina, az enCOMPASS projekt magyar koordinátora

Az enCompass vívmánya elsősorban egy átfogó digitális eszköz, felhasználókra szabott online platform lesz, amely nemcsak figyelemmel kíséri a felhasználó fogyasztását, hanem ajánlásokat is megfogalmaz az adott energiafogyasztás csökkentésére. A képlet persze ennél jóval bonyolultabb: a projekt számos szoftveres, hardveres területet és témát integrál; nem véletlenül szerepel benne 14 konzorciumi partner, amelyből tíz tag konkrét fejlesztőmunkával járul hozzá a sikerhez. A perszonalizációs megoldásokat, azaz ajánlórendszer-szolgáltatásokat fejlesztő Gravity R&D vállalta az automatizált energiahatékonysági ajánlórendszer kidolgozását. Többek között ennek köszönhetően lesz képes majd az enCompass terméke a felhasználó számára releváns tippeket és javaslatokat adni.

A partnerek a digitális eszközök fejlesztése mellett oktatási, szemléletformálási célokat is megfogalmaztak: a projektben megszólított oktatási intézményekben a tanárok részére képzéseket is szerveznek, amelyeken egyrészt a készülő applikáció használatát, másrészt a projekthez kapcsolódó oktatási célú játék szabályait mutatják be. Az applikációt használó diákcsoportok között – ilyenből már a tesztfázisban is több országból vannak regisztráltak – verseny is zajlik majd, hogy ezzel is motiválják a diákokat az energiatudatosság játékos elsajátítására.

De mit is értünk lakossági energiatudatosság alatt? Hogy néhány példát is említsünk: gondoljunk csak a felhasználók azon csoportjára, amely egy digitális értesítés (push-notification) hatására hajlandó bizonyos feladatok elvégzésére. Adott esetben arra, hogy lekapcsolja például az emeleten égve felejtett villanyt; vagy ne tegye be túl melegen a hűtőbe az ételt, mert ez a hűtőszekrény túlfogyasztásával járna; vagy hogy becsukja azt az ablakot, amely a klimatizált helyiség nagymértékű hőmérséklet-ingadozását okozza; vagy hogy kihúzza a konnektorból a vasalót, ha az a vasalódeszka szélére állítva már egy ideje feleslegesen működik.

Az említett, kissé talán sarkított példákat persze nem úgy kell elképzelni, hogy minden egyes háztartási gépbe szenzorokat építenek majd be. Az enCompassban vállalt feladat a megfelelő tesztadatmennyiség megszerzése és feldolgozása után az olyan szoftverrendszer megalkotása, amely a részt vevő háztartások energiafogyasztási adatainak rendszeres mérésével, ellenőrzésével és a helyben tartózkodók mozgásának követésével egyrészt kirajzolja azokat a gócpontokat, háztartási eszközöket, amelyek szokatlanul sok, vagy felesleges energiát használnak fel, másrészt ötletet is ad az adott energiapazarlás megszüntetésére.


Parlag helyett bioüzemanyag
Fenntartható környezethasználat
Magyar kutatók a csontritkulás ellen
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Szoftver a jövőnek
Fénnyel nyerők
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Jövőmentő szupernövények
Előrelépés
A fájdalommentes diagnosztikáért
Hitelesfelhőkben a jövő
Budapest, startup főváros
Égető problémamegoldás
Mikroszkóp alatt a ponty paraziták
A látvány hangja
Az ellenállás kultúrája
A szőlők őre
Adattovábbítás felsőfokon
Szektorközi kapcsolatépítés
Időben a cukorbetegség ellen
Tűk a szénakazalban
Tapintva látás
Motor a járműhöz
Versenyfutás az idővel
Együttműködésben a siker
Fókuszban a felszín alatti vizek
Új horizont az erdőtűzoltásban
Robotot a bányába!
Precíz barázdáltság
Platform a betegekért
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Az integrált ellátásért
A fenntartható tömegközlekedésért
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Pillanatkép a félelemérzetről
A balesetveszély gyorsabb felismerése
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyarok a 3D jövőjéért
Projekt a Keleti Partnerségért
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Új módszerek a baromfi génmegőrzésben
Tanulni képes robotok
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban
A mobilnetes holter életet ment
Tisztítószer szennyvíziszapból
Biztonságos adattárolás helyben
Magyarok a Lyme-kór ellen
A változatosabb mezőgazdaságért
Közlekedésszervezés a lakosság bevonásával
Az adat életet menthet
A stresszes növények védelmében
Együtt az együttműködésért
A fenntartható út
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat