NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Holografika Kft.
Budapest
A történet mesében
Történetek
OptoForce Kft.
UTB Envirotec Zrt.
Hybridart Management
Haszonállat-génmegőrzési Központ
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft
Magyarok a 3D jövőjéért
A Holografika Kft. fejleszti a háromdimenziós megjelenítési technológiát abban a projektben, amely a nagy méretű kijelzők következő generációját alapozhatja meg
Horizon 2020

A háromdimenziós LED-es óriáskijelzők új generációját fejlesztik abban a projektben, amelynek magyar szereplője a Holografika Kft. A Gábor Dénes által a negyvenes években feltalált holográfia évtizedekig egészen futurisztikusnak számított, a jövő azonban már a spájzban van. Balogh Tibor, a Holografika Kft. ügyvezetője szerint a 3D-s kijelzők, interaktív megoldások az élet minden területén meg fogják határozni a hétköznapjainkat. A cégvezetővel a 2018-ban záruló Optintegrál-projekt célkitűzéseiről beszélgettünk.


Ami az átlagembernek sci-fi filmeket idéző látványvilág, a budapesti Holografika számára évtizedek óta a valóság: a kutatócsoport a kilencvenes évek óta a valós idejű holográfia úttörője. A Gábor Dénes-i szellemben olyan háromdimenziós képvilág fejlesztésére esküdtek fel, amely nem igényel szemüveget, nem terheli a látvány élvezőjét, és egyszerre több oldalról, szemszögből, sok néző által egyszerre is látható.

– Egy maximalista álommal indultunk neki a 90-es éveknek, az volt a célunk, hogy olyan 3D-s látványvilágot teremtsünk, amilyen maga a valóság. Mindig is a legjobb 3D-s technikát szerettük volna megvalósítani, a kilencvenes évektől a mozgó holográfia érdekelt bennünket. Nem szemüveges, nem sztereórendszerben gondolkoztunk, amelyben a felhasználónak mindenféle problémája lehet a látványtól. A mi monitoraink előtt a kép kint „lebeg”, az általunk alkotott kép körbejárható. Az egész fényteret rekonstruáljuk, minden fénysugarat visszaadunk. Az általunk lightfieldnek, fénytérnek nevezett technológiát minden kategóriájú készüléken megvalósítottuk a legkisebbtől a legnagyobbig, az autós head-up display-től a mozirendszerig – avat be a Holografika Kft. múltjába és célkitűzéseibe Balogh Tibor, a cég alapítója és ügyvezetője. Ma már nehéz megkerülni a Holografika Kft.-t, amennyiben az ember háromdimenziós képalkotási technikákról beszél, és ez különösen fontos akkor, amikor a jövőt úgy képzeljük el, hogy abban a háromdimenziós megjelenítések kulcsszerepet játszanak majd az élet minden területén.

Holografika Kft.
„A jövő a 3D-s megjelenítésé”. Balogh Tibor, a Holografika Kft ügyvezetője

 – A jövő háromdimenziós – mondja Balogh Tibor. – Ha megnézzük, milyen lehet a jövő otthona, amelyben az egyik fal komplett 3D-s megjelenítést lehetővé tevő felület lesz, amelyen közvetlenül tudok beszélni a rokonaimmal, vagy gondoljunk csak a tévére, amely nyilvánvalóan interaktív lesz; de az autóvezetés is megváltozik, a 3D-s teret közvetlenül használhatjuk majd, akár úgy, hogy kézzel elhelyezünk egy előttünk lebegő nyilat, amely az autót elirányítja a kívánt célhoz. Röviden és tömören: a jövő a 3D-s megjelenítésé olyan slágertémák mellett, mint például a mesterséges intelligencia – véli az ügyvezető. Aki különösen büszke arra az uniós finanszírozású projektjükre, amelyben magyar partnerként ők fejlesztik a nagy méretű, szemüveg nélküli háromdimenziós LED-falat. Az Optintegrál-projektben egy olyan új vizuális eszközt hoznak létre a digitális tartalomszolgáltatás számára, amelyen valós 3D-s tartalmat és alkalmazásokat mutatnak. A koncepció a piaci trendeket követi, hiszen a nagy méretű 3D iránt ma már érezhetően nagy kereslet mutatkozik. A katalán vezetésű, 9 tagú konzorcium célja a háromdimenziós LED-falak következő generációjának megteremtése.

Holografika Kft.

A magyar cég feladata a barcelonai központú projektben a kezdetektől önálló: a 3D-tematikát önállóan tartják kézben. Nagy felbontást, kiváló fényerőt, kontrasztot és színskálát, szemüvegmentes, nagy méretű, szabadon konfigurálható és valóban skálázható 3D-technológiát ígértek, a projekt kézzelfogható eredménye az ügyvezető szerint a reméltnél is jobban sikerült. – El is készült a prototípus, látunk benne fantáziát, jól néz ki, örülünk neki. Most kezdődhet a piaci munka. Az Optintegrál nemcsak kutatási projekt, a fejlesztés végén konkrét termék születik, amely el is indulhat a gyártás útján – mondja Balogh Tibor.

A magyar projekttag, a Holografika ma már brand. Többször szerepelt nyertes uniós pályázatokban, amelyeknek köszönhetően óriási fejlesztésekre voltak képesek. A kutatás-fejlesztési projekteknek éppen ez is az egyik legnagyobb lehetőségük vagy eredményük: segítenek elindítani a technológiai fejlesztéseket, és egyúttal kapcsolati hálókat is építenek.

Horizon 2020
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Mely tényezők akadályozzák meg, hogy a szűrőprogramok optimálisan működhessenek?
Syreon Kutató Intézet
Budapest
Horizon 2020
Szektorközi kapcsolatépítés
Értékteremtés a mezőgazdasági és erdészeti szektorban
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
Horizon 2020
Hitelesfelhőkben a jövő
Szoftver a dokumentumok hitelességéért és az ügymenetek biztonságáért
Intersoft
Budapest
Horizon 2020
A balesetveszély gyorsabb felismerése
PROSPECT: proaktív vezetéstámogatási rendszer a gyalogosok és kerékpárosok védelméért
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Horizon 2020
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyar vezetéssel alkotják meg az új generációs, energiahatékony informatikai fellegvárakat
H1 Systems Kft.
Budapest
Horizon 2020
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Az alakor és tönke tájfajták gyakorlati kutatásával foglalkoznak a Diversifood projektben
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat