NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
LIFE
Több évtizedes közös munka a kerecsensólyom védelméért
Madárbarát vezetékek
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Eger
A történet
 forint
AZAZ 
 
EURÓ AZ OLDALON SZEREPLŐ PROJEKTEK
KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁSBÓL ELNYERT ÖSSZEGE
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc
Horizon 2020
Robotot a bányába!
Nyersanyagkutató technológia egy páneurópai konzorciumban

Számos bezárt európai bánya található jelenleg víz alatt. Az egész Európát átfogó, Horizon 2020 nyertes UNEXMIN projekt egy teljesen autonóm robotot fejleszt ki, ami roncsolásmentes kutatási rendszereket használva deríti fel az elhagyatott járatokat. A világraszóló kutatás koordinátora a Miskolci Egyetem, amely 516 ezer eurót nyert a kivitelezésre. Munkájukról dr. Zajzon Norbert projektvezetőt kérdeztük.

A történet
R-Fire Kft.
Szendrő
Horizon 2020
Új horizont az erdőtűzoltásban
Innovatív eszköz fejlesztése a hatékonyabb erdőtűzoltásért

A Horizon 2020 Program támogatásából, mintegy 800 000 euróból valósul meg az R-Fire Kft. erdőtűzoltást forradalmasító projektje. A magyar konzorcium koordinátorszervezetének ügyvezetője, dr. Restás Ágoston arról mesélt, milyen új oltóanyaggal és módszerrel tudnák hatékonyabbá tenni a tűzoltást – elsősorban az erdőtűz által veszélyeztetett országokban.

A történet
WWF Magyarország Natura 2000
Budapest
LIFE
Szakmai diskurzus az erdőkezelésről
A magyarországi Natura 2000 területek védelmének elősegítése és összehangolása

Bár hazánkban az erdők létét nem fenyegeti közvetlen veszély, az erdeinkben dolgozó szakemberek együttműködésére, és ezáltal a Natura 2000 hálózat erdőinek hatékonyabb védelmére nálunk is szükség van. Ezt az igényt felismerve kezdeményezte a WWF Magyarország a LIFEinFORESTS projektet, melyre a konzorciumvezető intézmény 330 635 euró közvetlen európai uniós forrást nyert el.

A történet
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc
Horizon 2020
Fókuszban a felszín alatti vizek
Európai szintű hidrogeológiai tudástár kialakítása

Egy hat partnerből álló konzorcium részeként a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara is részt vesz a KINDRA projektben, melynek fő kihívása, hogy számba vegye az európai szintű hidrogeológiai kutatásokat, és javaslatot tegyen a közeljövő fő kutatási irányaira. A Horizon 2020 Program által több mint 1,1 millió euróval támogatott projektben a magyar partner 79 500 eurót nyert el. Dr. Szűcs Péter, az egyetem dékánja mesélt nekünk az integrált vízgazdálkodásban rejlő új innovációs lehetőségekről.

A történet
NÉBIH
Budapest
LIFE
Maradék nélkül
Termeljünk kevesebb élelmiszerhulladékot!

Az élelmiszerpazarlás általánosan megfigyelhető jelenség a Föld bármely pontján: míg a fejlődő világ országaiban az élelmiszerlánc elején, a termelési, tárolási- és elosztási szinteken legjellemzőbb a veszteség, addig a fejlett országokban − köztük Magyarországon is − az élelmiszerhulladék zöme a háztartásokban keletkezik. A vásárlók tudatosítása közös, európai szintű felelősség. Ebben a témában indított kommunikációs kampányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE környezetvédelmi alprogramjának társfinanszírozásával. Sikeres projektjüket 578 680 euróból valósítják meg, a részletekért Dr. Kasza Gyula projektvezetőt kerestük fel.

A történet

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat