NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Humtour
Budapest
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Ökoturisztikai csomagok kidolgozása a magyar vidéken közvetlen brüsszeli forrásból
COSME

Több olyan turisztikai célpont létezik Magyarországon, ami ugyan sok sportolási vagy kikapcsolódási lehetőséget tudna nyújtani, mégis kevésbé ismert itthon, és különösen Európában. Ha egy adott célprogramhoz a környező településeken további szolgáltatásokat tudnak csatolni, az már több napon át is kifejezetten élvezetes lehet, akár az egész család számára. Szabó-Diószeghy Ágnes jó érzékkel és ügyes üzleti tervvel pályázott, és nyert a COSME Program Erasmus fiatal vállalkozóknak kiírásában. Humtour nevű turisztikai projektje a magyar vidék fejlesztésére és népszerűsítésére irányuló ökoturisztikai társadalmi vállalkozás. A projektgazdával beszélgettünk.

Két éve pattant ki a Humtour ötlete Szabó-Diószeghy Ágnes fejéből: egy, Erasmus fiatal vállalkozóknak-nyertes ismerőse példáján felbuzdulva elhatározta, hogy készít egy üzleti tervet magyarországi fenntartható turisztikai csomagokra (a Humtour elnevezés a humanitárius turizmus összevonásából született). Az üzleti terv megírása nagyjából egy évet vett igénybe, de megérte; egyrészt az aprólékos munka sok-sok kérdés tisztázására adott lehetőséget, másrészt a pályázat támogatást nyert. Szabó-Diószeghy Ágnes 4500 eurót kapott a COSME Program Erasmus fiatal vállalkozóknak (EYE - Erasmus for Young Enterpreneurs) kiírásában.

Humtour
Szabó-Diószeghy Ágnes projektgazda

A pályázáshoz szükséges üzleti terv megírásában a nehézséget nem is annyira a desztinációk megtalálása és a programok kidolgozása, hanem az értékesítés jelentette: miként lehet működőképessé, és a külföldről érkező turisták számára vonzóvá tenni Magyarország kevésbé felkapott régióiban egy-egy turisztikai csomagot. A nyertes pályázó öt hónapot töltött Bécsben, ahol egy üzletfejlesztő mentor segítségével dolgoztak ki a Humtourhoz kapcsolódó újabb és újabb projekteket. A cél az volt, hogy a társadalmi vállalkozás keretében vidéki desztinációkat tegyenek elérhetővé turistáknak, és ezzel hozzájáruljanak a vidék fejlődéséhez, fenntartásához. Megfordítva: a kezdeményezés két fő csapásiránya egyrészt a vidéki turisztikai projektek, szolgáltatók és partnerek fejlesztése, másrészt a programok csomagba rendezése és értékesítése volt.

Szabó-Diószeghy Ágnes még a pályázat beadása előtt az Őrséggel kezdte, ami – mint mondja – némileg könnyebb területnek bizonyult a sokkal kevésbé ismert desztinációknál, de ma már hét komplett ökoturisztikai csomagot ajánl a Humtour weboldala. Ágnes nagy reményeket fűz a külföldi értékesítéshez is: a brüsszeli támogatás hónapjai alatt készített saját katalógussal vettek részt a világ legnagyobb turisztikai vásárának számító ITB-n (Internationale Tourismus-Börse) Berlinben, ahol a programokat is bemutatták az érdeklődőknek. Most hazai beutaztató, vagy külföldi, Magyarországra utaztató utazási irodai partnereket keresnek. – Ahogy Budapest felfutott az elmúlt években, úgy Magyarország egésze is egyre népszerűbb lesz a turisták körében – bizakodik a Humtour alapítója. 

<
>
Könye Kata, Majoros Balázs és Róth Éva képei a Humtour túráiról

Hogy is néz ki mindez a valóságban: egy tiszabábolnai csomag esetében például, a turista megérkezik pénteken késő délután, és mindjárt el is mehet a helyi étterembe egy kiadós vacsorára. Másnap ébredés és reggeli után részt vehet egy öt órás csónak- vagy kenutúrán, amelyen vezetéssel bejárhatja a Tisza-tó szem elől rejtett zugait, és részt vehet egy madárlesen, majd megáll a Fehér Amurnál egy ebédre, ami után végigcsorogva a Tisza nagy ágán késő délután visszaérkezik a szállásra, ahol vacsorát kap. Vasárnap elmehet bicikltúrázni, lovagolni, kosarat fonni vagy éppen kerámiázni az időjárás függvényében. Egy hét napos, külföldieknek szóló, bővített csomag esetén a már említett tiszabábolnai bő két nap mellett két nap budapesti városnézés és egy mátrai kirándulás adja a csomag fő attrakcióját az Ilona-völgyi vízeséssel, a parádsasvári üvegfújóval, az egri pincerendszerrel és borkóstolóval.

– A túra során az Őrségben is van lehetőség lovaskocsival közlekedni – mondja Szabó-Diószeghy Ágnes –, hogy a helyieket is még jobban bevonhassuk a programba, és ez számukra is jövedelmező legyen. Ott a programot egy orfalui méhészeti workshop, a kisrákosi alpaka farm, vagy a Pajta bisztró fine dining menüje színesíti.

Az európai csereprogram vállalkozók számára

Az Erasmus fiatal vállalkozóknak határokon átnyúló csereprogram, amely az új, vagy megújulásra törekvő vállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy tapasztalt, a programban részt vevő más országokban kisvállalkozást működtető vállalkozóktól tanulhassanak.

A tapasztalatcsere a tapasztalt vállalkozónál való tartózkodás során valósul meg, amelynek segítségével az új vállalkozó szert tesz a kisvállalkozás működtetéséhez szükséges képességekre. A fogadó előnyre tesz szert azáltal, hogy vállalkozása új látószögbe helyeződik, és lehetősége van a külföldi partnerekkel való együttműködésre, illetve az új piacok megismerésére.

Erasmus+
Flow-élmény az énekórán
KodályHUB: magyar vezetéssel, holland-skót partnerekkel újítják meg az általános iskolai ének-zene oktatást
LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
Budapest
Creative Europe
Számít a saját történelmed!
Online archívum erősíti az európai identitást
CO:OP
Budapest
Erasmus+
Megnyílik előttük a világ
Fiatalok szemléletformálása az EVS Önkéntes Programban
Lélektér Alapítvány
Veszprém
Erasmus+
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Továbbképzés pedagógusok számára uniós támogatással
Egyedül nem megy!
Miskolc
Europe for Citizens
Útmutatás az élethez
Állami gondozott fiatalok segítése a felnőtté válásban
„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Budapest
Erasmus+
Vissza a földekre!
Ifjúsági cserék a fenntarthatóság szellemében
Kárpátikum Alapítvány
Eger

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat