NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
HUNOR Mentőszervezet
Budapest
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
Kispest Sport Egyesület
MOME
mcule.com Kft
Csip-Csup Csodák Magánóvoda
Hungaro Lux Light Kft
Anthropolis Egyesület
Határozott fellépés krízishelyzetben
Egységes Reagálási Gyakorlat Londonban

Egységes Reagálási Gyakorlaton vett részt márciusban a Hunor Mentőszervezet. A nagyszabású eseményen a résztvevő partnerek egy katasztrófahelyzetet modelleztek, ahol közösen kellett megszervezniük a sérültek mentését és megoldaniuk az életveszély elhárítását. Mindezt közvetlen brüsszeli támogatásból finanszírozták, a magyar partner a Civil Protection Financial Instrument programon 56 986 eurót nyert a kivitelezésre. A mentőszervezet vezetőjét, Jackovics Péter tűzoltó ezredest, főosztályvezetőt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán látogattuk meg.

Egy felújítás alatt álló felhőkarcoló omlott a londoni Waterloo állomásra, több százan rekedtek a romok közé, sokan súlyos sérülésekkel. Az Egyesült Királyság a balesetet szenvedett emberek kiszabadításához segítséget kért más európai országok mentőosztagaitól, köztük a Hunor Mentőszervezettől. A sztori szerencsére csak kitaláció, ez a szituáció adta ugyanis az alapját a Londonban rendezett terepgyakorlatnak, amelynek minden lépését úgy „játszották el”, mintha valójában megtörtént volna.

HUNOR Mentőszervezet
Terepgyakorlat Londonban: romokban a Walerloo állomás. Szerencsére nem „élesben”. 

A magyar elitalakulat tagjai már hónapok óta készültek a bevetésre, mint megtudjuk, az Angliából érkezett riasztás után mégis mindenkiben megemelkedett az adrenalin szint. Nem most kezdték a tapasztalatszerzést: a Hunor Mentőszervezet tagjai az alakulat 2011-es megalakulása óta számos katasztrófahelyzetben mutatták meg a bátorságukat. Ott voltak a dunai árvíz gátépítésénél, a téli hóhelyzetben a villanyvezetékek felderítésénél, 2013-ban, a Tímár utcában felrobbant háznál kutattak az eltűnt lakók után. De helytálltak a 2014-es szerbiai árvízvédekezés során is, ahol emberek életét mentették meg. E példákon felül munkájuk komolyságáról tanúskodnak azok a fényképek, kitüntetések is, amelyeket Jackovics Péter mutat meg nekünk irodájában.

A szervezet büszke vezetője elmeséli, a hivatásos tűzoltók közül csak a legképzettebbek kerülhetnek be a csoportba; ők fizikai, pszichikai szűrésen esnek át, mielőtt tagok lesznek, hiszen a legveszélyesebb feladatokat kell majd elvégezniük. Nem hiába a szigorú előválogatás, mert a csapatnak 2012-ben sikerült megszereznie az ENSZ újraminősítési fokozatát a legnehezebb kategóriában.

<
>


Munkájuk híre nemcsak az elismerések miatt terjedt el, hanem maga a „hunoros” hozzáállás is segítette őket a partnerek megtalálásában. A britekkel először egy velencei projektben dolgoztak együtt, a munkamorált látva az alacsonyabb rendfokozatú tűzoltók javasolták a parancsnoknak, hogy a jövőben is érdemes lenne a magyarokkal együttműködni. Amikor a mostani projektre, az EUR15-re készültek, szinte egyértelmű volt, hogy a Hunor is partnerük lesz az olaszok és ciprusiak mellett.

A londoni bevetés még európai szinten is kuriózum volt, 76 szervezetet és több mint ezer statisztát vontak be a munkába, csaknem kétmillió euró volt a projekt teljes költségvetése. A szervezők egy bezárt erőmű területén konténerekből felépítettek egy komplett metróállomást, a helyszínre szállítottak hét szerelvényt, és több ezer tonnányi törmelékkel lepték be a „romokat”. A közreműködő önkéntesek sérülteket játszottak el, de volt köztük külföldi és pánikba esett utas is.

A gyakorlatra érkező mentőalakulatok fő feladata az volt, hogy az akut helyzethez proaktívan álljanak hozzá, ne várják, hogy más oldja meg helyettük a problémákat, hanem cselekedjenek rögtön a saját szintjükön. Jackovics Péter elmondta, a magyarok mindig is sokat áldoztak a megelőzésre, és rendszerint az éles helyzetre, legrosszabb forgatókönyvre szoktak felkészülni. Ennek ellenére most őket is érték vártalan meglepetések, például, amikor egyik társuk elveszett a romok között.

HUNOR Mentőszervezet
Jackovics Péter kamerák előtt a londoni helyszínen: „A magyarok mindig is sokat áldoztak a megelőzésre”

A Hunor vezetője szerint ennél a projektnél maga a menedzselés volt a legnagyobb kihívás: az, hogy hogyan tudnak gyorsan és hatékonyan együttműködni, kommunikálni, egymásra hangolódni a külföldi csapatokkal. A munkafolyamatba ki-ki beleviszi a saját temperamentumát is, az angoloktól például a nagyon egyszerű, világos logisztikát érdemes ellesni: a gyakorlatok irányítóit, résztvevőit és értékelőit szétválasztják, mindhárom alegység csak a saját feladatára koncentrál, így a reakciók is gyorsabbak az esetleges változásokkor.

A nyolcvanfős magyar csapatnak húsztonnányi felszerelés segítségével százhúsz sérültet sikerült kimentenie az állomásról. Jackovics Péter szerint a mentőszervezet megtalálta az összhangot a partnerekkel, nem volt jellemző az alá-, fölérendeltség. A házigazdáktól is pozitív visszajelzés érkezett, és várják a következő közös gyakorlatot a magyarokkal.

 

Londoni helyszíni fotók: © Pirisi Marcell (BM OKF)

 

Justice
Tisztább kép a drogokról
Feltérképezik a pszichoaktív szerek terjedési útvonalát
Ökumenikus Segélyszervezet
Budapest
Justice
Bántalomra oltalom
Képzés a visszaéléseknek kitett gyermekek megsegítéséért
MDAC
Budapest
Horizon 2020
Robotot a bányába!
Nyersanyagkutató technológia egy páneurópai konzorciumban
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc
Erasmus+
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Képzési program kialakítása az intézmény férőhely kiváltási folyamatot irányító vezetők részére
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
COSME
Együtt az együttműködésért
Nemzetközi klaszterek kooperációja
ArchEnerg
Budapest
Balkáni nyomvonal
Összefogás a nyugat-balkáni embercsempész útvonal felszámolásáért
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat