NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Hybridart Management
Budapest
Történetek
Focusfox
Metropolis Media Group
Magyar Diáksport Szövetség
Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.
Szépírók Társasága
OptoForce Kft.
Művészettel a szemét ellen
Pure or Plastic?! – a 2018-as budapesti ART MOMENTS hívószava az újrahasznosítás lesz
Creative Europe

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy világméretű kataszrófával fenyeget a tengereket elárasztó műanyagszemét. Azzal már inkább, hogy a budapesti Hybridart Management is részt vesz abban az uniós projektben, amelyben alkotók a művészet erejével hívják fel a figyelmet a – nem csak tengeri – környezetszennyezésre. Szilágyi Róza Teklával a The Universal Sea – Pure or Plastic?! elnevezésű projektről és a 2018-as ART MOMENTS rendezvénysorozatáról beszélgettünk.

– Izgalmas szempontból közelítünk az eco-conscious, azaz a környezettudatos gondolkodásmód felé: a nagyon is valós tengerbiológiai és más környezetszennyezéssel kapcsolatos problémákra a művészet segítségével hívjuk fel a figyelmet – foglalja össze a pályázatuk lényegét Szilágyi Róza Tekla, a Hybridart Space vezető kurátora. A The Universal Sea – Pure or Plastic?! projektet a berlini lebonyolító, a Stiftung Entrepreneurship kezdeményezte. Az oronskói Centrum Rzezby Polskiej és a budapesti Hybridart Management munkatársai a téma megpályáztatásával alkotókat és alkotócsoportokat szólítottak meg. Hogy a szakmai vonalat is erősítsék, csatlakozott hozzájuk a lengyelországi tengerbiológai kutatóközpontból is egy szakértő. A projekt végpontjaként a beérkezett alkotásokból egy kiállítás nyílik a lengyelországi Oronsko kortárs művészeti szoborparkjában, majd a kiállítást a kurátorok tovább csiszolják, hogy végül a Hybridart által szervezett, budapesti ART MOMENTS-en mutassák be 2018 őszén.

Hybridart ManagementSzilágyi Róza Tekla, a pályázat hazai kurátora. Fotó: Muray Gábor

– Mindez különösen izgalmas számunkra, hiszen a művészetmenedzsmenttel foglalkozó Hybridart eredetileg is foglalkozott az újrahasznosítás témakörével és a megtisztított hulladékokból készült művészeti produktumokkal (trash arttal), így a projekttematika tökéletesen beleilleszkedik az ART MOMENTS imázsába – magyarázza Szilágyi Róza Tekla.

Hybridart ManagementA nemzetközi projektcsapat

A pályázattól művészeti értelemben is magas színvonalat várnak el, de a magyar fél reményei szerint a projekt oktatási célokat is betölt majd. – A két cél egyesítése nem lesz könnyű – véli a Hybridart kurátora. – A pályázatot 2017 októberében hirdettük meg, és december végén zárult. Első körben még nem megvalósított köztéri alkotásokat, hanem ötletterveket vártunk a pályázóktól. A nemzetközi, művészeti kurátorokból és biológusokból, a téma iránt elkötelezett, befolyásos szakértőkből álló zsűri első döntése után egy százas listára szűkítjük a megvalósításra alkalmasnak tartott terveket. Ezekből egy második zsűrizési körben szűkítjük le azt a 10-es toplistát, amely majd ténylegesen szerepelni is fog a projektzáró eseményeinken, amelyeken a művészeti attrakciók mellett a németországi kutatási anyag is debütál majd, ezzel is támogatva a projekt edukációs jellegét – mondja Szilágyi Róza Tekla.

Az anyag a lengyel tárlatot követő magyar művészeti eseményig nyilvánvalóan formálódni fog, így ugyan mozgó kiállításról beszélünk, a tartalom mégis változhat, tökéletesedhet. A projektet kerekasztal-beszélgetések, és kisebb – például iskolai – kiállítások is színesítik majd.

Hybridart ManagementPlasztikkocka-labirintus – Végh Júlia munkája. Bővebben erről itt.

Ugyan a kiindulási pont a tengereket borító műanyaghulladék volt, a kiírás mégsem korlátozódik a nagy vizekre: minden olyan szennyezésre gondolnak a Pure or Plastic?!-projektben, amely általánosságban a környezetet károsítja. Az üzenet pedig – ahogy Szilágyi Róza Tekla fogalmaz –, hogy a megfelelő szelekció és az újrahasznosítás segítségével a hulladék mennyiségét csökkenteni tudjuk, ami összességében a magunk mögött hagyott ökológiai lábnyomra is pozitív hatással lehet.

 Genese/genesen 2016-2017 
„Malatsion” művészeti installációja

Erasmus+
Kudarckerülőből hasznos munkaerő
A hátrányos helyzetűekről sem mondanak le Szombathelyen
Szombathelyi Képző Központ
Szombathely
Horizon 2020
Szektorközi kapcsolatépítés
Értékteremtés a mezőgazdasági és erdészeti szektorban
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
Erasmus+
Változni kihívás
Önkéntes év a színházi nevelés jegyében
Nyitott Kör
Budapest
Erasmus+
Gépészeti iskolások a világ körül
Tanár és diák mobilitási programok repülős és autós szakterületen
Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola
Budapest
LIFE
Környezetvédelem a föld alatt
Talajlakó rovarok online monitorozása
MTA Agrártudományi Kutatóközpont
Budapest
LIFE
Lábnyom a jövőnek
Cél az energiafelhasználás optimalizálása, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése
Herman Ottó Intézet
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat