NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Hybridart Management
Budapest
A történet mesében
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Művészettel a szemét ellen
Pure or Plastic?! – a 2018-as budapesti ART MOMENTS hívószava az újrahasznosítás lesz
Creative Europe

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy világméretű kataszrófával fenyeget a tengereket elárasztó műanyagszemét. Azzal már inkább, hogy a budapesti Hybridart Management is részt vesz abban az uniós projektben, amelyben alkotók a művészet erejével hívják fel a figyelmet a – nem csak tengeri – környezetszennyezésre. Szilágyi Róza Teklával a The Universal Sea – Pure or Plastic?! elnevezésű projektről és a 2018-as ART MOMENTS rendezvénysorozatáról beszélgettünk.

– Izgalmas szempontból közelítünk az eco-conscious, azaz a környezettudatos gondolkodásmód felé: a nagyon is valós tengerbiológiai és más környezetszennyezéssel kapcsolatos problémákra a művészet segítségével hívjuk fel a figyelmet – foglalja össze a pályázatuk lényegét Szilágyi Róza Tekla, a Hybridart Space vezető kurátora. A The Universal Sea – Pure or Plastic?! projektet a berlini lebonyolító, a Stiftung Entrepreneurship kezdeményezte. Az oronskói Centrum Rzezby Polskiej és a budapesti Hybridart Management munkatársai a téma megpályáztatásával alkotókat és alkotócsoportokat szólítottak meg. Hogy a szakmai vonalat is erősítsék, csatlakozott hozzájuk a lengyelországi tengerbiológai kutatóközpontból is egy szakértő. A projekt végpontjaként a beérkezett alkotásokból egy kiállítás nyílik a lengyelországi Oronsko kortárs művészeti szoborparkjában, majd a kiállítást a kurátorok tovább csiszolják, hogy végül a Hybridart által szervezett, budapesti ART MOMENTS-en mutassák be 2018 őszén.

Hybridart ManagementSzilágyi Róza Tekla, a pályázat hazai kurátora. Fotó: Muray Gábor

– Mindez különösen izgalmas számunkra, hiszen a művészetmenedzsmenttel foglalkozó Hybridart eredetileg is foglalkozott az újrahasznosítás témakörével és a megtisztított hulladékokból készült művészeti produktumokkal (trash arttal), így a projekttematika tökéletesen beleilleszkedik az ART MOMENTS imázsába – magyarázza Szilágyi Róza Tekla.

Hybridart ManagementA nemzetközi projektcsapat

A pályázattól művészeti értelemben is magas színvonalat várnak el, de a magyar fél reményei szerint a projekt oktatási célokat is betölt majd. – A két cél egyesítése nem lesz könnyű – véli a Hybridart kurátora. – A pályázatot 2017 októberében hirdettük meg, és december végén zárult. Első körben még nem megvalósított köztéri alkotásokat, hanem ötletterveket vártunk a pályázóktól. A nemzetközi, művészeti kurátorokból és biológusokból, a téma iránt elkötelezett, befolyásos szakértőkből álló zsűri első döntése után egy százas listára szűkítjük a megvalósításra alkalmasnak tartott terveket. Ezekből egy második zsűrizési körben szűkítjük le azt a 10-es toplistát, amely majd ténylegesen szerepelni is fog a projektzáró eseményeinken, amelyeken a művészeti attrakciók mellett a németországi kutatási anyag is debütál majd, ezzel is támogatva a projekt edukációs jellegét – mondja Szilágyi Róza Tekla.

Az anyag a lengyel tárlatot követő magyar művészeti eseményig nyilvánvalóan formálódni fog, így ugyan mozgó kiállításról beszélünk, a tartalom mégis változhat, tökéletesedhet. A projektet kerekasztal-beszélgetések, és kisebb – például iskolai – kiállítások is színesítik majd.

Hybridart ManagementPlasztikkocka-labirintus – Végh Júlia munkája. Bővebben erről itt.

Ugyan a kiindulási pont a tengereket borító műanyaghulladék volt, a kiírás mégsem korlátozódik a nagy vizekre: minden olyan szennyezésre gondolnak a Pure or Plastic?!-projektben, amely általánosságban a környezetet károsítja. Az üzenet pedig – ahogy Szilágyi Róza Tekla fogalmaz –, hogy a megfelelő szelekció és az újrahasznosítás segítségével a hulladék mennyiségét csökkenteni tudjuk, ami összességében a magunk mögött hagyott ökológiai lábnyomra is pozitív hatással lehet.

 Genese/genesen 2016-2017 
„Malatsion” művészeti installációja

Horizon 2020
Új horizont az erdőtűzoltásban
Innovatív eszköz fejlesztése a hatékonyabb erdőtűzoltásért
R-Fire Kft.
Szendrő
Creative Europe
Igazi hősök a piros orr mögött

Gyógyító bohócdoktorok
Budapest
Horizon 2020
Fókuszban a felszín alatti vizek
Európai szintű hidrogeológiai tudástár kialakítása
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc
Creative Europe
Üzenet a hajókonténerből
Művészek az európai értékek újradefiniálásáról
Fiatal Képzőművészek Stúdiója
Budapest
LIFE
Legyünk újra sasbarát ország!
Az MME több mint negyven éve küzd a nagymadarak védelméért
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Budapest
Creative Europe
Az ukrán dalkincs újra felfedezése
Both Miklós zenész népzenegyűjtő szenvedélyétől az Európában turnézó idős falusi asszonyokig
Polyphony
Nagyharsány–Budapest–Kijev–Lille

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat