NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Bohócdoktorok
Budapest
A történet mesében
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
Igazi hősök a piros orr mögött

Creative Europe

Az elsők között ismerte el és támogatta 40 000 euróval a Piros Orr Bohócdoktorok gyógyító munkáját az Európai Bizottság a Creative Europe programban. A bohócdoktorok igazi, hétköznapi hősök, akik eddig több mint 264 000 beteg gyereknek és több száz idős embernek ajándékoztak gyógyító nevetést. Elkísértük őket egyik „mosolybevetésükre" a budapesti a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai épületébe.

Dr. Sálálá (Mátyás Zoltán) még igazít a köpenyen, dr. Szamóca (Csatári Éva) már készen áll: smink a helyén, hózentróger beakasztva, színes kendők, miegyebek a zsebekbe tömködve, és persze az orr, a piros orr is peckesen áll. Több mint tíz éve nevettetnek, tudják jó, mi kell a cél eléréséhez. Hetente egyszer jönnek bevetésre ők ketten a Bethesda Gyermekkórház betegeihez, de a Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány összesen huszonhét bohócdoktora a fővároson [Z2]  kívül még négy vidéki nagyváros számos kórházában lendül akcióba a hét szinte minden napján. A feladat mindannyiuk számára ugyanaz: nevetést kell csalniuk a beteg gyerekek arcára, elfeledtetve velük minden fájdalmat és bajt, legalább a játék idejére.

Arcok az orr mögött

Tizennyolc éve végzik terápiás munkájukat a Piros Orr bohócdoktorok Magyarországon, eddig több mint 264 000 kórházban fekvő gyereknek okozva felhőtlen perceket. A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt a kilencvenes évek közepén alapította az osztrák anyaszervezet, a Rote Nasen Clowndoctors. Időközben létrejött bécsi központtal az egyes országok bohócdoktorait tömörítő Red Noses Clowndoctors Intertanional (RNI) nemzetközi ernyőszervezet, amely humoriskolát is működtet a bohócdoktorok képzésére, továbbképzésére. Az RNI partnerszervezeteit, így többek között a szlovén, a horvát, a német, a lengyel mellett a magyar alapítványt is bevonva pályázott a Creative Europe program forrásaira, és elsők között nyert 40 000 eurós támogatást  „Arcok az Orr mögött – A bohócdoktori tevékenység, mint elismert előadó-művészeti műfaj támogatása” című projektjére.

<
>

Partnerként csatlakozni is nyereség

– Nem volt kérdés, hogy csatlakozunk – mondja már bevetés után Magyar Zsuzsa, az alapítvány adományszervezője –, hiszen a magyar szervezet rengeteget nyer a partnerséggel. Nem csak azért, mert a támogatás hozzájárul a működési költségeinkhez, hanem mert a nemzetközi vérkeringésbe kapcsolja az alapítványt – magyarázza. Körülbelül 200 előadóművész és több tucat nemzetközileg elismert tanár vesz részt a projektben. – Rövidtávon tudást, élményt, tapasztalatot kaphatnak a magyar bohócdoktorok. A támogatásból lehetőségünk nyílik a gyermekkórházak és idősotthonok látogatása mellett újabb területre is kiterjeszteni a működésünket. A Zenekaraván Programban bohócdoktoraink fogyatékkal élő gyerekeknek tartanak speciális fejlesztő foglalkozásokat – teszi hozzá.

Magyar bohócdoktorok külföldön

– Az RNI pályázatának alapvető célja az volt, hogy a piros orr „család” tagjai számára még szélesebb körben elérhetővé tegye a tudás- és tapasztalatcserét, valamint hogy széles körben megismertesse, elismertesse a módszer gyógyító hatását – hangsúlyozza Magyar Zsuzsa. A Creative Europe alapból elnyert támogatás lehetővé teszi, hogy cserekapcsolatok létesüljenek, a magyar bohócok külföldre is eljussanak, képzéseken vegyenek részt. A támogatásnak köszönhetően az éves rendes magyar bohócdoktor találkozó szakmai programja is bővül vendégtrénerek részvételével. Ezen kívül a projekt kétéves időszakában – 2014 őszétől 2016 őszéig – kétszer két külföldi bohócdoktor érkezik Magyarországra, és itthonról is kétszer két fő mehet külföldi tapasztalatszerzésre egy-egy hétre. Ezek a találkozások pedig közvetve az alapítvány tevékenységének további fejlesztését is segíthetik, hiszen a bohócdoktorok hazahozzák a külföldön látott módszereket.

Igazi hősök a piros orr mögött

Justice
Tisztább kép a drogokról
Feltérképezik a pszichoaktív szerek terjedési útvonalát
Ökumenikus Segélyszervezet
Budapest
Creative Europe
Magyar zsonglőrök az élvonalban
200 000 eurót nyert a magyar ötletből született Mixdoor projekt
Zsonglőrök az élvonalban
Budapest
Justice
Bántalomra oltalom
Képzés a visszaéléseknek kitett gyermekek megsegítéséért
MDAC
Budapest
Horizon 2020
Időben a cukorbetegség ellen
Iskolai felkészítés a diabétesz megelőzésére
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Debrecen
Creative Europe
Élen táncolnak
Magyar szervezet és táncprodukció is Európa legjobbjai között
Aerowaves
Budapest
Creative Europe
Üzenet a hajókonténerből
Művészek az európai értékek újradefiniálásáról
Fiatal Képzőművészek Stúdiója
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat