NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Bohócdoktorok
Budapest
A történet mesében
Történetek
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
R-Fire Kft.
WWF Magyarország Natura 2000
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
NÉBIH
Igazi hősök a piros orr mögött

Creative Europe

Az elsők között ismerte el és támogatta 40 000 euróval a Piros Orr Bohócdoktorok gyógyító munkáját az Európai Bizottság a Creative Europe programban. A bohócdoktorok igazi, hétköznapi hősök, akik eddig több mint 264 000 beteg gyereknek és több száz idős embernek ajándékoztak gyógyító nevetést. Elkísértük őket egyik „mosolybevetésükre" a budapesti a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai épületébe.

Dr. Sálálá (Mátyás Zoltán) még igazít a köpenyen, dr. Szamóca (Csatári Éva) már készen áll: smink a helyén, hózentróger beakasztva, színes kendők, miegyebek a zsebekbe tömködve, és persze az orr, a piros orr is peckesen áll. Több mint tíz éve nevettetnek, tudják jó, mi kell a cél eléréséhez. Hetente egyszer jönnek bevetésre ők ketten a Bethesda Gyermekkórház betegeihez, de a Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány összesen huszonhét bohócdoktora a fővároson [Z2]  kívül még négy vidéki nagyváros számos kórházában lendül akcióba a hét szinte minden napján. A feladat mindannyiuk számára ugyanaz: nevetést kell csalniuk a beteg gyerekek arcára, elfeledtetve velük minden fájdalmat és bajt, legalább a játék idejére.

Arcok az orr mögött

Tizennyolc éve végzik terápiás munkájukat a Piros Orr bohócdoktorok Magyarországon, eddig több mint 264 000 kórházban fekvő gyereknek okozva felhőtlen perceket. A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt a kilencvenes évek közepén alapította az osztrák anyaszervezet, a Rote Nasen Clowndoctors. Időközben létrejött bécsi központtal az egyes országok bohócdoktorait tömörítő Red Noses Clowndoctors Intertanional (RNI) nemzetközi ernyőszervezet, amely humoriskolát is működtet a bohócdoktorok képzésére, továbbképzésére. Az RNI partnerszervezeteit, így többek között a szlovén, a horvát, a német, a lengyel mellett a magyar alapítványt is bevonva pályázott a Creative Europe program forrásaira, és elsők között nyert 40 000 eurós támogatást  „Arcok az Orr mögött – A bohócdoktori tevékenység, mint elismert előadó-művészeti műfaj támogatása” című projektjére.

<
>

Partnerként csatlakozni is nyereség

– Nem volt kérdés, hogy csatlakozunk – mondja már bevetés után Magyar Zsuzsa, az alapítvány adományszervezője –, hiszen a magyar szervezet rengeteget nyer a partnerséggel. Nem csak azért, mert a támogatás hozzájárul a működési költségeinkhez, hanem mert a nemzetközi vérkeringésbe kapcsolja az alapítványt – magyarázza. Körülbelül 200 előadóművész és több tucat nemzetközileg elismert tanár vesz részt a projektben. – Rövidtávon tudást, élményt, tapasztalatot kaphatnak a magyar bohócdoktorok. A támogatásból lehetőségünk nyílik a gyermekkórházak és idősotthonok látogatása mellett újabb területre is kiterjeszteni a működésünket. A Zenekaraván Programban bohócdoktoraink fogyatékkal élő gyerekeknek tartanak speciális fejlesztő foglalkozásokat – teszi hozzá.

Magyar bohócdoktorok külföldön

– Az RNI pályázatának alapvető célja az volt, hogy a piros orr „család” tagjai számára még szélesebb körben elérhetővé tegye a tudás- és tapasztalatcserét, valamint hogy széles körben megismertesse, elismertesse a módszer gyógyító hatását – hangsúlyozza Magyar Zsuzsa. A Creative Europe alapból elnyert támogatás lehetővé teszi, hogy cserekapcsolatok létesüljenek, a magyar bohócok külföldre is eljussanak, képzéseken vegyenek részt. A támogatásnak köszönhetően az éves rendes magyar bohócdoktor találkozó szakmai programja is bővül vendégtrénerek részvételével. Ezen kívül a projekt kétéves időszakában – 2014 őszétől 2016 őszéig – kétszer két külföldi bohócdoktor érkezik Magyarországra, és itthonról is kétszer két fő mehet külföldi tapasztalatszerzésre egy-egy hétre. Ezek a találkozások pedig közvetve az alapítvány tevékenységének további fejlesztését is segíthetik, hiszen a bohócdoktorok hazahozzák a külföldön látott módszereket.

Igazi hősök a piros orr mögött

Creative Europe
Üzenet a hajókonténerből
Művészek az európai értékek újradefiniálásáról
Fiatal Képzőművészek Stúdiója
Budapest
Horizon 2020
Jövőmentő szupernövények
Talajjavító algák kutatására nyert uniós forrást egy makói cég
Vegaalga
Makó
Horizon 2020
Előrelépés
Motoros járógép az egyenes testtartásért és a folyamatos járásért
Walkable Future
Debrecen
Creative Europe
A zongora Európája
Nemzetközi karrierépítés és hálózatosítás zongoraművészek számára
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Budapest
Creative Europe
Egy nyelvet beszélnek
A múlt sérelmei helyett a jövő lehetőségei a kecskeméti zenei találkozón
Európa Jövője Egyesület
Kecskemét
Horizon 2020
A fájdalommentes diagnosztikáért
Élettudományi kutatás Raman-szórással
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat