NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Innowaste
Győr
A történet hangban
Történetek
OptoForce Kft.
UTB Envirotec Zrt.
Hybridart Management
Haszonállat-génmegőrzési Központ
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft
Égető problémamegoldás
Új technológia a felhalmozódott szennyvíziszap újrahasznosítására
Horizon 2020

A szennyvíziszap újrahasznosítására fejleszt ki technológiát a győri székhelyű Innowaste Kft. Az innovációval elsősorban a kis és közepes szennyvízfeldolgozó üzemeknek kínálnak megoldást. A termék piacra juttatásában a Horizon 2020 SME Instrument Phase 2 pályázata ad támogatást több mint 1 510 950 euró értékben. A berendezésről bővebben Vereckey István ügyvezető-igazgató mesélt nekünk.

Hétköznapi emberként tudomást sem veszünk róla, pedig napjaink egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási problémája, hogy miképpen lehetne megfelelően kezelni a felhalmozódott szennyvíziszapot. Ez az anyag nem összekeverendő a természetes iszappal: bár magas a víztartalma, leginkább szennyvízből származó anyagcsere termékeket, szerves és szervetlen összetevőket tartalmaz, melyek közül több is – káros nehézfém, mikroszennyeződés – az egészségre ártalmas lehet.

A szennyvíziszap mennyisége az elmúlt két évtizedben világszerte nagymértékben nőtt, a felhasználásra váró iszaptömeg rengeteg pluszköltséget jelent a telepeknek, arról nem is beszélve, hogy a vízdíjunkkal tulajdonképpen ennek a feleslegessé vált hulladéknak a kezelését fedezzük. Ez már olyan kritikus szint, amely mind a szakértői, mind a politikai ingerküszöböt elérte: muszáj volt valamilyen megoldást keresni az újrafelhasználás problémájára.

Innowaste
A mi történetünk tulajdonképpen mérnökök hobbitevékenységéből indult, aztán az egész hamar komollyá vált – mesél a kezdetekről Vereckey Istán, az Innowaste Kft. ügyvezető-igazgatója.

Eddig már több módot is kipróbáltak az anyag hasznosítására, például vannak iszapinjektáló technikák, amikor a víztartalmat próbálják csökkenteni; néhány üzem az iszap biogázzá alakítását kezdte el szorgalmazni, megint mások az egyszerű elégetéshez folyamodtak, ami – az iszapban található hasznos elemek miatt – igencsak pazarló feldolgozási módszer.

Az Innowaste Kft. több megkeresés hatására kezdett el 2010-ben a szennyvíziszap égetésével foglalkozni, majd a szennyvíziszap égéstermékké való átalakítása mellett tették le a voksot. Köszönhető ez annak, hogy ennek a kommunális hulladéknak olyan magas a fűtőértéke, mint a barnaszénnek, tehát ideális a hevítésre. A beavatkozás hatására a szennyvíziszap térfogata csökken, és pelletet tudnak belőle előállítani. A 6-8mm átmérőjű aprócska tüzelőanyagot az általuk kifejlesztett berendezéssel lehet elégetni.

– A mi történetünk tulajdonképpen mérnökök hobbitevékenységéből indult, aztán az egész hamar komollyá vált – mesél a kezdetekről Vereckey Istán, az Innowaste Kft. ügyvezető-igazgatója. 2010-2011 körül már több, nem közvetlen brüsszeli támogatásban részesültek, később ajánlották nekik a Horizon 2020 Programot. Bár egyedüli pályázóként indultak, saját kategóriájukban mindössze 3 százalékos a nyerési arány a pályázók számától függetlenül, így nem csoda, hogy Vereckey István is pontosan emlékszik győzelmük pillanatára: 2015. október 30-án Párizsban tudta meg a jó hírt.

Az InnoPellet projekt huszonnégy hónapja alatt a fő cél a termék piacra juttatása, és az általuk létrehozott módszer minősítése. Az Európai Unió kezdeti bizalmára rászolgáltak, hiszen az innovációt hosszú távra tervezték, és valódi értéket képviselnek vele: a berendezés egy kompakt, egyszerű, könnyen kezelhető rendszer, a szennyvíziszapból előállított tüzelőanyagot pedig viszonylag kevés hozzáadott energiával, olcsó költséggel tudják előállítani.

Innowaste
Vereckey István büszkén tekint vissza az elmúlt hat évre

Kérdésünkre Vereckey István elmondja, lakossági felhasználásra egyelőre még nem terveznek, sokkal „égetőbb” szüksége van a kis-, és közepes szennyvízfeldolgozó telepeknek, illetve az önkormányzatoknak a technológiára. Mivel a felhalmozott szennyvíziszap problémája országtól, kontinenstől függően mindenhol valós, az európai piac meghódítása után az USA-ba is szeretnének betörni.

2017-2018-ra piacra kerül a termék (a pelletet elégető berendezés), de az Innowaste Kft. a Horizon 2020 Phase 3 pályázatában is gondolkodik. Vereckey István büszkén tekint vissza az elmúlt hat évre; persze voltak nehéz pillanatok, amikor azt hitték, zsákutcába jutottak, most mégis a gyártás küszöbén tartanak, és nem is szándékékoznak megállni. Az ügyvezető-igazgató szerint persze mindig van tovább, folyamatosan lehet és kell is javítani a rendszert.

 

LIFE
Környezetvédelem a föld alatt
Talajlakó rovarok online monitorozása
MTA Agrártudományi Kutatóközpont
Budapest
LIFE
A fenntartható út
Szoftver a környezettudatosabb útépítésért
Colas Hungária Zrt.
Budapest
Horizon 2020
Robotot a bányába!
Nyersanyagkutató technológia egy páneurópai konzorciumban
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc
Horizon 2020
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Forradalmasíthatja a légi navigációt a hobbiprojektnek indult fejlesztés
Aero Glass
Budapest
Horizon 2020
A balesetveszély gyorsabb felismerése
PROSPECT: proaktív vezetéstámogatási rendszer a gyalogosok és kerékpárosok védelméért
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Horizon 2020
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Small Bodies Near and Far: ismeretanyagbővítés a Naprendszerben keringő kiségitestekről
MTA CSFK Csillagászati Intézet

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat