NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Intersoft
Budapest
A történet hangban
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Hitelesfelhőkben a jövő
Szoftver a dokumentumok hitelességéért és az ügymenetek biztonságáért
Horizon 2020

Mindannyiunk életét megkeseríti az állandó ügyintézés, folyamatos sorban állás, iratfénymásolás, hitelesés. Most már erre a problémára is érkezett nyertes magyar megoldás. Az Intersoft-Hungary Kft. által fejlesztett Loca Credibilia nevű szoftver segítségével a dokumentumok hitelesítése és a hiteles másolatok készítése is sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válhat. Egy megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv elkészítésére a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült a Horizont 2020 alapból.

Új munkatárs? Akkor kérem, hétfőre hozza be a személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ szám, nyelvvizsgák, diplomák másolatát, az előző munkahelyi kilépőjét, a „TB kiskönyvet” és az aktuális erkölcsi bizonyítványát! Bizonyára már mindenki hallott ehhez hasonló mondatot egy új munkahelyen. De a helyszín lehetne akár egy bankfiók vagy egy okmányiroda is. Ilyenkor az emberen általános feszültség lesz úrrá, hogy vajon minden megvan-e otthon az iratos mappában, ha pedig nem, akkor vajon a másolat is megteszi-e – és egyáltalán, rábízzuk-e rögtön legféltettebb aktáinkat egy számunkra többé-kevésbé ismeretlen cégre vagy ügyintézőre?

A kérdés jogos, sok a visszaélés, és nem kevésbé mellékes a rengeteg bonyodalom, ami az ügyintézéssel jár. Logikusan felmerül a kérdés: ha már az internet és az információdömping idejében élünk, miért nem vezetik át az összes ügyintézést elektronikus útra? Miért kell még mindig a postán feladni a fellebbezéseket, csekkeket? Igen ám, de a netes tartalmak, dokumentumok védtelenek, – még akkor is ha valamilyen rendszer által védettek – bárki feltörheti, használhatja őket, ezért a papíralapú nyomtatványokba vetett bizalom erősebb.

A hitelesítésben óriási vívmányt jelent a Loca Credibilia, ami – hasonló funkciója miatt – a középkori magyar hiteleshelyekről kapta a nevét. A szoftver képes azonosítani és hitelesíteni az okiratokat – nem hagyományos elektronikus aláírással, – hanem egy teljesen egyedi, úgynevezett ADNS kóddal. A már hitelesített tartalmakról lehet eredeti digitális másolatot is készíteni, amit szintén az ANDS kód tesz lehetővé. Az okmányokról nyomtatott másolat is készíthető, ezek a példányok is kapnak ellenőrző kódot.

– Komoly változások vannak most a hiteles szolgáltatások piacán – tudjuk meg dr. Sütheő Pétertől, az Intersoft-Hungary Kft. kutatási igazgatójától, aki a projekt koordinátora is. Több hasonló eszközt fejlesztettek már, de ilyen rendszer, ebben a formában még nincs a piacon. A Loca Credibilia ugyanis nem csak a hitelesítésért felel: ha valaki dokumentumokat hitelesít, azok bekerülnek a felhasználó saját, elektronikus széfjébe, ahonnan aztán le is lehet tölteni őket. A hozzáférési és letöltési lehetőség azonban ellenőrzött, ha valaki megtekintett vagy felhasznált egy okiratot, a kód segítségével az okmány további sorsát is követni tudja a tulajdonos.

Intersoft
Dr. Sütheő Péter kutatási igazgató. A projekt koordinátora reméli, hogy a termék hamarosan piacon lesz

Miközben beszélgetünk, nehéz nem észrevenni a falon függő rengeteg tanúsítványt, oklevelet, ami mind az Intersoft Hungary Kft. munkáját dicséri. Látszik, hogy a cég nem kispályás az információtechnológia világában, hiszen huszonkilenc éve vannak jelen a hazai és nemzetközi piacon. A Loca Credibilia „csak” egy innovációjuk a sok közül.

Dr. Sütheő Péter beavat minket a pályázás történetébe is. A projekttel tavaly tavasszal nyertek a Horizont 2020 Program, SME Instruments (KKV eszköz), Fázis 1 kategóriájában. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó találmány még nincs a piacon, a pénzt arra nyerik, hogy kifejlesszék a konstrukció megvalósíthatóságát.

A kategória második szintje, a Fázis 2 ennél már tovább megy, ott konkrétan a termék, technológia vagy szolgáltatás megalkotása a cél. Az Intersoft Hungary Kft. erre a felhívásra is beadott pályázatot, amit az Európai Unió „Seal of Excellence” díjjal jutalmazott. A nyerhető összeget ugyan nem kapták meg a büdzsé korlátai miatt, de a bírálók elismerték, hogy a projekt szakmailag jó, és más forrásoknál is érdemes megfuttatni az ötletet. A cég megfogadta a tanácsot, átdolgozták a pályázat üzleti részét és ismét beadták, ugyanebben a programban.

A történtek után a projektkoordinátor bizakodóbb, mint valaha, tudja, hogy ebben a kategóriában nehéz nyerni, de reméli, a termék egy-két éven belül már a piacon lesz. Kérdésünkre egy mondatban foglalja össze a tanulságot: „A pályázás nem sprint, hanem hosszútávfutás.”

Horizon 2020
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Mely tényezők akadályozzák meg, hogy a szűrőprogramok optimálisan működhessenek?
Syreon Kutató Intézet
Budapest
Horizon 2020
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
LogDrill Kft.
Budapest
Horizon 2020
A látvány hangja
Navigációs eszköz fejlesztése látássérültek számára
Széchenyi István Egyetem
Horizon 2020
Tanulni képes robotok
A budapesti OptoForce missziója, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegye
OptoForce Kft.
Budapest
Horizon 2020
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyar vezetéssel alkotják meg az új generációs, energiahatékony informatikai fellegvárakat
H1 Systems Kft.
Budapest
COSME
Együtt az együttműködésért
Nemzetközi klaszterek kooperációja
ArchEnerg
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat