NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Intersoft
Budapest
A történet hangban
Történetek
NFM-MFK-FM
LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
MTA CSFK Csillagászati Intézet
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar
Magyar Turisztikai Ügynökség
Hitelesfelhőkben a jövő
Szoftver a dokumentumok hitelességéért és az ügymenetek biztonságáért
Horizon 2020

Mindannyiunk életét megkeseríti az állandó ügyintézés, folyamatos sorban állás, iratfénymásolás, hitelesés. Most már erre a problémára is érkezett nyertes magyar megoldás. Az Intersoft-Hungary Kft. által fejlesztett Loca Credibilia nevű szoftver segítségével a dokumentumok hitelesítése és a hiteles másolatok készítése is sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válhat. Egy megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv elkészítésére a cég 50 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült a Horizont 2020 alapból.

Új munkatárs? Akkor kérem, hétfőre hozza be a személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ szám, nyelvvizsgák, diplomák másolatát, az előző munkahelyi kilépőjét, a „TB kiskönyvet” és az aktuális erkölcsi bizonyítványát! Bizonyára már mindenki hallott ehhez hasonló mondatot egy új munkahelyen. De a helyszín lehetne akár egy bankfiók vagy egy okmányiroda is. Ilyenkor az emberen általános feszültség lesz úrrá, hogy vajon minden megvan-e otthon az iratos mappában, ha pedig nem, akkor vajon a másolat is megteszi-e – és egyáltalán, rábízzuk-e rögtön legféltettebb aktáinkat egy számunkra többé-kevésbé ismeretlen cégre vagy ügyintézőre?

A kérdés jogos, sok a visszaélés, és nem kevésbé mellékes a rengeteg bonyodalom, ami az ügyintézéssel jár. Logikusan felmerül a kérdés: ha már az internet és az információdömping idejében élünk, miért nem vezetik át az összes ügyintézést elektronikus útra? Miért kell még mindig a postán feladni a fellebbezéseket, csekkeket? Igen ám, de a netes tartalmak, dokumentumok védtelenek, – még akkor is ha valamilyen rendszer által védettek – bárki feltörheti, használhatja őket, ezért a papíralapú nyomtatványokba vetett bizalom erősebb.

A hitelesítésben óriási vívmányt jelent a Loca Credibilia, ami – hasonló funkciója miatt – a középkori magyar hiteleshelyekről kapta a nevét. A szoftver képes azonosítani és hitelesíteni az okiratokat – nem hagyományos elektronikus aláírással, – hanem egy teljesen egyedi, úgynevezett ADNS kóddal. A már hitelesített tartalmakról lehet eredeti digitális másolatot is készíteni, amit szintén az ANDS kód tesz lehetővé. Az okmányokról nyomtatott másolat is készíthető, ezek a példányok is kapnak ellenőrző kódot.

– Komoly változások vannak most a hiteles szolgáltatások piacán – tudjuk meg dr. Sütheő Pétertől, az Intersoft-Hungary Kft. kutatási igazgatójától, aki a projekt koordinátora is. Több hasonló eszközt fejlesztettek már, de ilyen rendszer, ebben a formában még nincs a piacon. A Loca Credibilia ugyanis nem csak a hitelesítésért felel: ha valaki dokumentumokat hitelesít, azok bekerülnek a felhasználó saját, elektronikus széfjébe, ahonnan aztán le is lehet tölteni őket. A hozzáférési és letöltési lehetőség azonban ellenőrzött, ha valaki megtekintett vagy felhasznált egy okiratot, a kód segítségével az okmány további sorsát is követni tudja a tulajdonos.

Intersoft
Dr. Sütheő Péter kutatási igazgató. A projekt koordinátora reméli, hogy a termék hamarosan piacon lesz

Miközben beszélgetünk, nehéz nem észrevenni a falon függő rengeteg tanúsítványt, oklevelet, ami mind az Intersoft Hungary Kft. munkáját dicséri. Látszik, hogy a cég nem kispályás az információtechnológia világában, hiszen huszonkilenc éve vannak jelen a hazai és nemzetközi piacon. A Loca Credibilia „csak” egy innovációjuk a sok közül.

Dr. Sütheő Péter beavat minket a pályázás történetébe is. A projekttel tavaly tavasszal nyertek a Horizont 2020 Program, SME Instruments (KKV eszköz), Fázis 1 kategóriájában. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó találmány még nincs a piacon, a pénzt arra nyerik, hogy kifejlesszék a konstrukció megvalósíthatóságát.

A kategória második szintje, a Fázis 2 ennél már tovább megy, ott konkrétan a termék, technológia vagy szolgáltatás megalkotása a cél. Az Intersoft Hungary Kft. erre a felhívásra is beadott pályázatot, amit az Európai Unió „Seal of Excellence” díjjal jutalmazott. A nyerhető összeget ugyan nem kapták meg a büdzsé korlátai miatt, de a bírálók elismerték, hogy a projekt szakmailag jó, és más forrásoknál is érdemes megfuttatni az ötletet. A cég megfogadta a tanácsot, átdolgozták a pályázat üzleti részét és ismét beadták, ugyanebben a programban.

A történtek után a projektkoordinátor bizakodóbb, mint valaha, tudja, hogy ebben a kategóriában nehéz nyerni, de reméli, a termék egy-két éven belül már a piacon lesz. Kérdésünkre egy mondatban foglalja össze a tanulságot: „A pályázás nem sprint, hanem hosszútávfutás.”

Horizon 2020
A látvány hangja
Navigációs eszköz fejlesztése látássérültek számára
Széchenyi István Egyetem
Horizon 2020
Az integrált ellátásért
Cél a több krónikus betegségben szenvedők összehangolt gyógyítása és ápolása
Syreon Kutató Intézet
Budapest-Kaposvár-Pécs
Horizon 2020
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Mely tényezők akadályozzák meg, hogy a szűrőprogramok optimálisan működhessenek?
Syreon Kutató Intézet
Budapest
Horizon 2020
Új horizont az erdőtűzoltásban
Innovatív eszköz fejlesztése a hatékonyabb erdőtűzoltásért
R-Fire Kft.
Szendrő
Horizon 2020
Platform a betegekért
ICT4Life: Informatikai szolgáltatások az idősek életminőségének javításáért
Netis Zrt.
Horizon 2020
Tűk a szénakazalban
Gyógyszerkutatási vegyületeket tartalmazó online platform létrehozása
mcule.com Kft
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat