Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

iSave Informatika Kft.

Budapest

Biztonságos adattárolás helyben

Samarjai Zsolt 2007-ben alapította a társával az iSave Informatika Kft.-t, de az IT-szakember már a 2000-es évek elejétől adattárolási megoldásokkal foglalkozik. Mint mondja, a 2001-es New York-i terrorcselekmények óta beszélhetünk az adattárolás evolúciós folyamatának felgyorsulásáról, hiszen a támadásban az emberáldozatok mellett rengeteg cég adatvagyona veszett oda. Ez ráirányította a figyelmet az adatmentés problematikájára. 2001-ig legfőképpen csak szerverekről beszélhettünk, amelyek kliensoldalon oldották meg a helyi adattárolást, de az ezredforduló után megjelent a központosítás iránti igény is. Azóta a SAN- (Storage Area Network) és NAS- (Network Attached Storage) rendszerek lehetővé teszik az egyetlen nagy központba (központi szerverre) gyűjtött adatok mentését, backupolását.

iSave Informatika Kft.Samarjai Zsolt, az iSave projektvezetője

Nem történt viszont előrelépés abban az ügyben, hogy mi van azokkal a felhasználókkal, akik laptopot használnak. A hordozható számítógépeket használók száma évről évre nő, a mobileszközök tere létjogosultsága egyre nagyobb, az egész nap a városban rohangáló vagy városok között utazó felhasználó értelemszerűen nem tud folyamatosan a SAN/NAS-hálózatra kapcsolódni. – Az alapprobléma az, hogy a folyton mozgásban lévő felhasználók, akik egész nap termelik az üzleti adataikat, nem tudják biztonságosan tárolni, megőrizni és backupolni ezeket a fájlokat – magyarázza Samarjai Zsolt projektvezető. – A központi mentés azoknak a vállalatoknak sem jelent egyértelmű megoldást, amelyek nagy számban alkalmaznak mozgó/utazó munkavállalókat, vagy például több telephellyel bírnak. Azzal a megoldással azonban, amit mi kitaláltunk, vissza tudjuk fordítani a központosítás trendjét. A mi üzenetünk az, hogy igenis van létjogosultsága a lokális adattárolásnak, ha az kellően biztonságos. Erre a piacon egyelőre nincs egzakt megoldás, de az iSave-nek köszönhetően hamarosan lesz.

Samarjai Zsolték a Horizon 2020 SME Instrument (kkv-eszközök) támogatást nyerték el a projekt első fázisára. Az ötletüket megfuttatták számos nagyvállalatnál, és határozott érdeklődés mutatkozott az iSave technológiája iránt. – Vannak olyan ipari környezetek, amelyekben például egy háromszázezer eurós, nagy értékű gépet egy három-négy PC-ből álló vezérlőrendszer irányít. Ezek a számítógépek úgy nevezett stand-alone PC-k, azaz, biztonsági okokból hálózatra nem csatlakoztatott vezérlőegységek, amelyek nagy értékű, hosszadalmas beállításokat igénylő egyedi munkákat végeznek el. El lehet képzelni, hogy egy, egy időben akár ötven-száz munkafolyamatot tároló gép adatvesztése milyen kárt jelentene. Mivel azonban nincsen hálózat, a hagyományos backuprendszerek nem alkalmazhatóak ezen a területen, nekik megváltást jelenthet egy olyan meghajtó, amely önmagában elvégzi ezeket a mentéseket – magyarázza az iSave Kft. ügyvezetője.

iSave Informatika Kft.iSave – igenis van létjogosultsága a biztonságos, lokális adatmentésnek. (Fotó: Shutterstock)

Az iSave terméke nem igényel óriási ipari fejlesztéseket, egyszerűen csak egy jó ötletről van szó, amelyet előttük még senki más nem valósított meg. A terv az, ahogy a projekt első fázisában is történt, hogy a megkeresett partnerek visszajelzései alapján csiszolják véglegesre a termék koncepcióját, és a későbbiekben magát az eszközt. Ami nem más, mint egy beépíthető SSD, azaz mozgó alkatrészek nélküli, flashalapú adattároló, amelynek azonban speciális belső felépítése lesz. A felhasználó által használt meghajtóterületet ugyanis kiegészíti majd egy microSD-kből felépített backup drive és egy maintenance-, vagyis szervizpartícióval is ellátják. Ez a triumvirátus minden körülmények között lehetőséget biztosít majd a mentés mellett a teljes visszaállításra is.

Vegyük például a laptopos felhasználókat: a felhasználó a számítógépe összes beállítását – azaz a friss, nyers környezetét – lementeni imagementésben. Ezután elindítja a fájlszintű automatikus mentést, amelyre a későbbiekben nem lesz gondja, az eszköz automatikusan backupol minden adatot. Tegyük fel, hogy a felhasználó aztán benyel egy zsarolóvírust: elveszti a fájljait, és fertőzött lesz a környezete. Ekkor az említett maintenance-, azaz szervizpartícióról bootolni tud, kiválasztja az image restore funkciót, amellyel a microSD-n tárolt, elsőként rögzített nyers állapot áll helyre. Ezzel máris rengeteg időt megspórol, hiszen az alapbeállításait nem kell újra elvégeznie. Nagyjából két perc alatt visszakapja a vírusmentes, tiszta környezetet, és elkezdheti a fájlszintű backupból visszatölteni az adatait. Az egész folyamat – a fájlmennyiségtől függően – elvégezhető röpke negyedóra alatt, ami üzletmenet szempontjából sem elhanyagolandó, ráadásul az egész funkció távolról is levezényelhető lesz.


Parlag helyett bioüzemanyag
Fenntartható környezethasználat
Magyar kutatók a csontritkulás ellen
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Szoftver a jövőnek
Fénnyel nyerők
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Jövőmentő szupernövények
Előrelépés
A fájdalommentes diagnosztikáért
Hitelesfelhőkben a jövő
Budapest, startup főváros
Égető problémamegoldás
Mikroszkóp alatt a ponty paraziták
A látvány hangja
Az ellenállás kultúrája
A szőlők őre
Adattovábbítás felsőfokon
Szektorközi kapcsolatépítés
Időben a cukorbetegség ellen
Tűk a szénakazalban
Tapintva látás
Motor a járműhöz
Versenyfutás az idővel
Együttműködésben a siker
Fókuszban a felszín alatti vizek
Új horizont az erdőtűzoltásban
Robotot a bányába!
Precíz barázdáltság
Platform a betegekért
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Az integrált ellátásért
A fenntartható tömegközlekedésért
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Pillanatkép a félelemérzetről
A balesetveszély gyorsabb felismerése
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyarok a 3D jövőjéért
Projekt a Keleti Partnerségért
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Új módszerek a baromfi génmegőrzésben
Tanulni képes robotok
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban
A mobilnetes holter életet ment
Tisztítószer szennyvíziszapból
Energiatudatosság látványosan és játékosan
Magyarok a Lyme-kór ellen
A változatosabb mezőgazdaságért
Közlekedésszervezés a lakosság bevonásával
Az adat életet menthet
A stresszes növények védelmében
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat