NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Kaszó Zrt.
Kaszó
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Vizet az erdőnek!
A talajvízszint csökkenés fékezése a somogyi Kaszón
LIFE

994 126 eurót nyert a 2013-ban indult KASZÓ-LIFE projekt, hogy helyreállítsa és megőrizze egyes somogyi területek természetes ligeterdőit. A fő kedvezményezett KASZÓ Zrt. munkája folytán javul a lápos részek vízellátása, és stabilizálódik a kedvező ökológiai állapot.

Amikor elhagyjuk Iharosberényt és letérünk a főútról, elkezdődik a mese, megérint minket a kaszói erdők varázsa. A mocsaras, belső-somogyi rengeteget mindig is titkok, rejtélyek övezték. Mint kiváló vadászterület, már a középkor óta rangos birtoknak számított, és az évszázadok során kézről kézre vándorolt a Báthori, Nádasdy, vagy éppen a Festetics család között. A főurak jelenléte mindennapos volt az erdő közepén megbúvó Kaszó faluban, az itt jellemző nagyvad-fajokat– gím- és dámszarvast, őzet vagy vaddisznót – vadászták a tízezer holdas vidéken.

Kaszó Zrt.
A mocsaras, belső-somogyi rengeteget mindig is titkok, rejtélyek övezték

Kaszót nemcsak gazdag vadállománya, hanem változatos vegetációja miatt is érdemes megismerni. Jellemző fái a kocsányos tölgy, cser, éger, erdeifenyő és kőris, de a közeli Baláta-tóban még egy ritka húsevő hínárfaj is megél. Az erdőség szinte teljesen a Natura 2000 program védettségét élvezi, ezért is volt szerencsés gondolat a KASZÓ Zrt. LIFE projektötlete.

Amint azt Horváth László erdészeti osztályvezetőtől megtudjuk, az erdőgazdaság többek közt vadgazdálkodással, csemetetermeléssel, erdősítéssel, fakitermeléssel és -értékesítéssel foglalkozik, és már évekkel ezelőtt feltűnt nekik, hogy a rapszodikus időjárási körülmények és a mesterséges beavatkozások miatt az élőhely degradálódni kezdett. A nagy vízigényű éger és kőrisfás erdők talajvízszintje csökkenni kezdett, így tehát a faállomány egészségi állapota romlásnak indult. A helyzet további rosszabbodását megelőzve lépni kellett.

Kaszó Zrt.
Horváth László: az élőhely oly mértékben kezdett degradálódni, hogy lépni kellett

2013 szeptemberében indult el a munka, melynek részleteit Szalai Kitti pályázati irodavezető szemlélteti. – A projekt lényege, hogy a talajvízszint további csökkenését megállítsuk, a meglévő csapadékot pedig úgy oszlassuk el, hogy a fák elegendő vizet kapjanak – mondja a szakértő. A vízvisszatartási akciók eredményét személyesen is megnézzük, ezért a beszélgetést a Kűvölgyi-tavaknál folytatjuk.

A zsombékos tórendszer a németalföldi festmények hangulatát idézi az esős-ködös időjárásban. A parton sétálgatva Horváth László a tavak peremére mutat: - Ki kellett kotornunk a felgyülemlett 40-70 cm iszapréteget, hogy az állóvizek visszanyerjék eredeti medrüket. A még hatékonyabb vízvisszatartásért létrehoztunk még két halastavat, és korszerűsítettük a gátrendszert – magyarázza a szakértő. A Kűvölgyi-tavak mellett a Bükki-tó gátja is felújításra került.

<
>

A zsombékos tórendszer a németalföldi festmények hangulatát idézi

A növényzetet szemlélve látszik, hogy a társaság folyamatosan gondoskodik az invazív fajok irtásáról: a kései meggyet, bálványfát, akácot visszaszorítva az éger könnyebben nyújtózkodik a nedvdús talajba. Tevékenységüket a projekt vége után is folytatni fogják csakúgy, mint a gátrendszer ellenőrzését is. A vegetáció állapotát egyébként évente kétszer is monitorozza a projekt partnercége, a NAIK-Erdészeti Tudományos Intézet, így nyomon lehet követni az erdőben zajló változásokat.

De a természetvédelmi munka nem minden. A környező lakosok, gazdálkodók tájékoztatása is éppolyan fontos. Az uniós hozzájárulásból honlapot fejlesztettek, a Kűvölgyi tavaknál tanösvényt alakítottak ki, több újságcikkben, televíziós hírműsorban is szerepeltek. 2018 májusában nemzetközi konferenciát szerveznek, amelyet természetesen a kaszói vadászházban fognak tartani.

Kaszó Zrt.
Szalai Kitti pályázati irodavezető és Horváth László erdészeti osztályvezető

Kaszó erdeje szerencsére nem zárul be 2018-ban. A projekthelyszín látogatásán kívül a kis településen rengeteg program várja a későbbiekben is a kikapcsolódni vágyókat. A gyerekeket kisvasút, a nagyobbakat erdei iskola, a felnőtteket például dámbarcogás-hallgatás.

Indulásunk előtt mélyet szippantunk a kristálytiszta levegőből, és megfogadjuk: amint lehet, visszatérünk Kaszóra. Talán nem is kell rá sokat várni, hiszen a projektvezető szerint egy-két éven belül ismét pályázni fognak a LIFE Programban.

Fel kell készülni az extrém végletekre
A katasztrófavédelmi főigazgatóság kockázatelemzési módszere
SEERISK
Budapest
Viperák, sokasodjatok!
Legjobb lett a legjobbak között a rákosi viperamentő uniós projekt
Rákosi vipera
Középadacs
LIFE
Megoldások az élelmiszer-felesleg csökkentésére
A karitatív célú és a biogázként való hasznosítást tűzték ki célul az i-REXFO-projektben
Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.
LIFE
Szakmai diskurzus az erdőkezelésről
A magyarországi Natura 2000 területek védelmének elősegítése és összehangolása
WWF Magyarország Natura 2000
Budapest
Horizon 2020
Jövőmentő szupernövények
Talajjavító algák kutatására nyert uniós forrást egy makói cég
Vegaalga
Makó
LIFE
Természetes vízmegtartás
MICACC: Az első sikeres magyar vezetésű éghajlat-politikai LIFE-projekt
Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat