NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Kortárs Építészeti Központ
Budapest
Történetek
LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
MTA CSFK Csillagászati Intézet
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar
Magyar Turisztikai Ügynökség
Szegedi Közlekedési Kft
Együtt a városfejlesztésért
Európai kulturális platform a városi lét közösségi és urbanisztikai kihívásainak feltérképezéséért
Creative Europe

A Shared Cities: Creative Momentum elnevezésű platform a városi lét jelenkori közösségi és urbanisztikai kihívásait járja körbe. A hat különböző országból tizenegy partner nemzetközi együttműködésének eredményeként számos kutatást, eseményt, programot rendeznek 2016 és 2019 között. A projekt a Creative Europe Program támogatásával valósul meg itthon 79 832 euróból, hazai partnere a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Mindspace. Szemerey Samuval, a KÉK alapító tagjával beszélgettünk.

A napokban zárult a Budapest100 2017-es, nem mindennapi programsorozata. Egyrészt az első világháború körüli időszak nagyobb városépítészeti együtteseit tekinthették meg az érdeklődők a Duna-parton, másrészt az idén nemcsak az épületeken volt a hangsúly, hanem a környék intézményeivel való együttműködésen is. Több tudományos, egyházi, stb. intézet, mint például a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár is bekapcsolódott a programba, amelyben azt vizsgálták, hogy ezek az intézmények miként vesznek részt a rakpart életében.

Kortárs Építészeti Központ
Azt vizsgálták, hogyan kapcsolódnak bele a különféle intézmények a rakpart életébe.
Fotó: Gulyás Balázs

Hogy miért is fontos ez a szempont? A városiasodás, intelligens várostervezés korszakában élünk, az előrejelzések szerint 2050-re a Föld népességének hetven százaléka városlakó lesz. Elengedhetetlen, hogy a helyi közösségek kivegyék a részüket a város politikai, gazdasági fejlesztéséből. A fenti témákkal egyre több európai társulás foglalkozik, egyikük a budapesti Kortárs Építészeti Központ (KÉK).

Kortárs Építészeti Központ
Szemerey Samu, a KÉK egyik alapítója

A 2005-ben építészek által alapított szervezet missziója, hogy a hazai építészetet feltegye a nemzetközi térképre, és a globális szintű kortárs építészeti kérdéseket intenzíven megjelenítse Magyarországon. – Már több saját kutatást és városfejlesztési projektet vittünk végig, ezen felül kiállításokat és konferenciákat is szervezünk – mondja Szemerey Samu, a szervezet egyik alapítója. – Szívesen működünk együtt más szakmai szervezetekkel a régióban, például rendszeresen részt veszünk a prágai reSITE nemzetközi fesztiválon, amely a kortárs városfejlesztés kérdéseit közvetíti a régió döntéshozóinak és szakembereinek. Ez a cseh társulat kezdeményezte egy átfogóbb, európai szintű konzorcium felállítását, melybe – ily módon – a KÉK (egy másik magyar egyesülettel, a Mindespace-szel együtt) is meghívást nyert.

<
>
Képek a napokban lezajlott nemzetközi szimpóziumról, valamint a három helyszínen zajlott workshopokról Fotó: Gyulai Szilvia/KÉK

Az urbanista szakembertől azt is megtudjuk, hogy bár a Creative Europe közvetlen európai uniós program alapvetően a kulturális területet célozza, a társulás részéről tudatos döntés volt, hogy a nem kifejezetten művészeti jellegű, de mégiscsak a kreatív iparra fókuszáló ötletükkel itt pályáznak. A tizenegy résztvevőt magába foglaló program hét közép-európai nagyvárosban vizsgálja, hogy a közösségek és intézmények milyen szerepet tölthetnek be egy város fejlesztésében. Mindegyik partner a maga településén különféle programokat valósít meg a projekt három éve alatt, hol egyedül, hol egy másik szervezettel közösen, munkájuk eredményeit pedig különböző programok (pl. filmek, kiállítások, workshopok) keretében fogják ismertetni.

A KÉK két projektet valósít meg, az egyik a már említett Budapest100 fesztiválból egyenes ágon kinőtt Working with the city programsorozat, ez a Budapest100 után egy héttel fog lezajlani tíz intézmény bevonásával.

Kortárs Építészeti Központ
„Szívesen működünk együtt más szakmai szervezetekkel a régióban”

A másik a Csepel Művek területén működő vállalkozásokat igyekszik bevonni a városfejlesztés modellezésébe. Szemerey Samu emlékeztet a korabeli Csepel bringák közismert retrohangulatára, a Csepel név és a fémipar máig ismerős kapcsolatára. Manapság a gyártelepen működő cégek között igen kevés együttműködés van, és nem nagyon építenek a Csepel Művek örökségére és közismert márkanevére. A KÉK célja, hogy a hely kulturális öröksége üzleti potenciállá formálódjon a projektidő végére és a több száz cég között az érdeklődők bevonásával az üzletüket és a területet is segítő szinergia jöjjön létre.

Europe for Citizens
Együtt a fiatalság
Helyi hagyományok és testvérvárosi kapcsolatok ápolása a jövő nemzedékeiért
Solymár Nagyközség Önkormányzata
Solymár
Horizon 2020
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
Erasmus+
Az Ormánságra nyitják Európát
Projektek a fenntartható fejlődésért
a helyi közösség bevonásával

VELOVE
Kémes
Creative Europe
Magyar zsonglőrök az élvonalban
200 000 eurót nyert a magyar ötletből született Mixdoor projekt
Zsonglőrök az élvonalban
Budapest
Creative Europe
Helyzetbe hozzák a művészeket
Külföldi tehetségek bemutatása Magyarországon, és a hazai művészeknek külföldi munkalehetőség
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Budapest
Creative Europe
Fenntartható múzeumügy
Kora középkori gyűjtemény összeállítása XXI. századi keretek között
Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat