NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Kortárs Építészeti Központ
Budapest
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Együtt a városfejlesztésért
Európai kulturális platform a városi lét közösségi és urbanisztikai kihívásainak feltérképezéséért
Creative Europe

A Shared Cities: Creative Momentum elnevezésű platform a városi lét jelenkori közösségi és urbanisztikai kihívásait járja körbe. A hat különböző országból tizenegy partner nemzetközi együttműködésének eredményeként számos kutatást, eseményt, programot rendeznek 2016 és 2019 között. A projekt a Creative Europe Program támogatásával valósul meg itthon 79 832 euróból, hazai partnere a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Mindspace. Szemerey Samuval, a KÉK alapító tagjával beszélgettünk.

A napokban zárult a Budapest100 2017-es, nem mindennapi programsorozata. Egyrészt az első világháború körüli időszak nagyobb városépítészeti együtteseit tekinthették meg az érdeklődők a Duna-parton, másrészt az idén nemcsak az épületeken volt a hangsúly, hanem a környék intézményeivel való együttműködésen is. Több tudományos, egyházi, stb. intézet, mint például a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár is bekapcsolódott a programba, amelyben azt vizsgálták, hogy ezek az intézmények miként vesznek részt a rakpart életében.

Kortárs Építészeti Központ
Azt vizsgálták, hogyan kapcsolódnak bele a különféle intézmények a rakpart életébe.
Fotó: Gulyás Balázs

Hogy miért is fontos ez a szempont? A városiasodás, intelligens várostervezés korszakában élünk, az előrejelzések szerint 2050-re a Föld népességének hetven százaléka városlakó lesz. Elengedhetetlen, hogy a helyi közösségek kivegyék a részüket a város politikai, gazdasági fejlesztéséből. A fenti témákkal egyre több európai társulás foglalkozik, egyikük a budapesti Kortárs Építészeti Központ (KÉK).

Kortárs Építészeti Központ
Szemerey Samu, a KÉK egyik alapítója

A 2005-ben építészek által alapított szervezet missziója, hogy a hazai építészetet feltegye a nemzetközi térképre, és a globális szintű kortárs építészeti kérdéseket intenzíven megjelenítse Magyarországon. – Már több saját kutatást és városfejlesztési projektet vittünk végig, ezen felül kiállításokat és konferenciákat is szervezünk – mondja Szemerey Samu, a szervezet egyik alapítója. – Szívesen működünk együtt más szakmai szervezetekkel a régióban, például rendszeresen részt veszünk a prágai reSITE nemzetközi fesztiválon, amely a kortárs városfejlesztés kérdéseit közvetíti a régió döntéshozóinak és szakembereinek. Ez a cseh társulat kezdeményezte egy átfogóbb, európai szintű konzorcium felállítását, melybe – ily módon – a KÉK (egy másik magyar egyesülettel, a Mindespace-szel együtt) is meghívást nyert.

<
>
Képek a napokban lezajlott nemzetközi szimpóziumról, valamint a három helyszínen zajlott workshopokról Fotó: Gyulai Szilvia/KÉK

Az urbanista szakembertől azt is megtudjuk, hogy bár a Creative Europe közvetlen európai uniós program alapvetően a kulturális területet célozza, a társulás részéről tudatos döntés volt, hogy a nem kifejezetten művészeti jellegű, de mégiscsak a kreatív iparra fókuszáló ötletükkel itt pályáznak. A tizenegy résztvevőt magába foglaló program hét közép-európai nagyvárosban vizsgálja, hogy a közösségek és intézmények milyen szerepet tölthetnek be egy város fejlesztésében. Mindegyik partner a maga településén különféle programokat valósít meg a projekt három éve alatt, hol egyedül, hol egy másik szervezettel közösen, munkájuk eredményeit pedig különböző programok (pl. filmek, kiállítások, workshopok) keretében fogják ismertetni.

A KÉK két projektet valósít meg, az egyik a már említett Budapest100 fesztiválból egyenes ágon kinőtt Working with the city programsorozat, ez a Budapest100 után egy héttel fog lezajlani tíz intézmény bevonásával.

Kortárs Építészeti Központ
„Szívesen működünk együtt más szakmai szervezetekkel a régióban”

A másik a Csepel Művek területén működő vállalkozásokat igyekszik bevonni a városfejlesztés modellezésébe. Szemerey Samu emlékeztet a korabeli Csepel bringák közismert retrohangulatára, a Csepel név és a fémipar máig ismerős kapcsolatára. Manapság a gyártelepen működő cégek között igen kevés együttműködés van, és nem nagyon építenek a Csepel Művek örökségére és közismert márkanevére. A KÉK célja, hogy a hely kulturális öröksége üzleti potenciállá formálódjon a projektidő végére és a több száz cég között az érdeklődők bevonásával az üzletüket és a területet is segítő szinergia jöjjön létre.

Erasmus+
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Sikeres a Magyar Máltai Szeretetszolgálat EVS programja
Európai Önkéntes Szolgálat
Budapest
Creative Europe
Teret nyer a rövidfilm
A daazo.com rövidfilmes portál fejlesztése
Daazo
Budapest
Creative Europe
Az ukrán dalkincs újra felfedezése
Both Miklós zenész népzenegyűjtő szenvedélyétől az Európában turnézó idős falusi asszonyokig
Polyphony
Nagyharsány–Budapest–Kijev–Lille
LIFE
A Biodiverzitás Fővárosa
Uniós törekvés az önkormányzatok környezetvédelmi szemléletformálására
Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.
Siófok
Creative Europe
A zongora Európája
Nemzetközi karrierépítés és hálózatosítás zongoraművészek számára
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Budapest
Creative Europe
Nívós klubok ha összefognak
Még több zenei tehetség juthat külföldi szerepléshez
A38 - Liveurope
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat