Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola

Budapest

Gépészeti iskolások a világ körül

A hangárba lépve nem mindennapi tanterem látványa tárul elénk: először a falon függő repülőszárnyra téved a tekintet, majd onnan lejjebb, a szétszerelt hajtóművekre. Laikusként a fejünket kapkodva igyekszünk összerakni, vajon még hány kisebb egységre bonthatóak ezek a szerkezetek. Az iskola vezetői viszont magabiztosan lépkednek a csarnokban, miközben az intézmény történetéről mesélnek nekünk. – Magyarországon mi vagyunk az egyetlen repülős gépészetet oktató szakközépiskola, nálunk repülőgép-szerelőnek, avionikusnak, repülőgépsárkány-szerelőnek, vagy – autós területen – elektrotechnikai műszerésznek lehet tanulni. Az általunk kiadott képesítés OKJ-s szintű, de sok diákunk itt még nem áll meg, hanem a felsőoktatásba megy tovább – mondja Kovács Attila.

Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola
Csernevné Fekete Ágnes igazgatóhelyettes, Kovács Attila igazgató és Moldován Szilvia projektasszisztens

Beszélgetésünket a gyakorlati oktatási bázisként szolgáló tanhangár emeletén folytatjuk, ahol Csernevné Fekete Ágnes az iskolai partnerkapcsolatokról beszél: – Lényegesnek tartjuk, hogy folyamatosan fejlődjünk a technikai oktatást illetően, haladjunk a korral, és ismerjük meg a külföldi innovációkat is. Ezért már 2000 óta benne vagyunk az Erasmus (korábban Leonardo) Programban. Emellett hazai cégekkel, mint például a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren működő Lufthansa Technic-kel is partnerségben vagyunk, a cégnél rendszeresen fogadják gyakorlatra diákjainkat. A külföldi szakmai gyakorlatokra minden évben újra pályázunk, támogatást az utaztatásra, szállásra, ellátásra kapunk a Tempus Közlapítványon keresztül – részletezi az igazgató-helyettes.

2015-2017 között az iskola két futó pályázatot menedzsel. Az egyiket tanári mobilitás témakörben, melyet 26 560 euróból végez. Mivel a megújuló energia és a fenntartható fejlődés még nem kap elég hangsúlyt a szakközépiskolákban, fontos az oktatók fejlesztése, az egységes európai dimenzióval rendelkező oktatási koncepciók megismertetése. Az öt külföldi partnerintézet (két finn, két török, egy olasz) ez irányú munkájának, tapasztalatainak megismerésében és feldolgozásában húsz szakmai tantárgyat oktató tanár vesz részt.

Másik projekt az Erasmus Program keretében menedzselt tanulói szakmai gyakorlat, mely három-négy hét külföldi tartózkodásból áll. Ehhez az érdeklődő diákok kiválasztási folyamaton esnek át, alapfeltétel a jó angol nyelvtudás. A képzés végeztével a gyerekek részletes dokumentumot kapnak, amelyben leírja a fogadószervezet (iskola vagy cég), hogy mivel foglalkoztak, milyen szinten sajátították el a tudást.

Interjúnk készítése közben csatlakozik hozzánk Hubay Andor gimnazista diák is, aki épp a napokban tért vissza a tanulói csereprogramból. A repülőgépész tanulót egy észak-finnországi iskola fogadta, majd egy kis cégnél foglalkoztatták. Főként a repülőgép berendezésekről és szerszámokról tanult, később, a gyakorlat során, dugattyús motorokon és gázturbinás repülőkön végzett különböző feladatokat. Andor főként csapatmunkát és a finnek segítőkészségét dicséri, számára hatalmas élményt és szakmai tapasztalatot jelentett a három hetes út.

Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki SzakközépiskolaAz intézményvezetők Hubay Andorral (középen)

A professzionális fejlődési lehetőségen túl a fiatalok a külföldi munkamorált, kulturális értékeket is elleshetik, és megismerhetik az érzést: milyen dolgozni az Európai Unióban. Finnország esetében interjúalanyunk a stresszmentes munkakörnyezetet emeli ki, illetve a finn precizitást és munkavédelmet. Az Erasmus-pályázatokon szerzett kompetenciákkal a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium tanulói tehát nemcsak biztos tudással és nyelvismerettel, hanem interkulturális tapasztalatokkal gazdagodva léphetnek ki majd a munkaerőpiacra.


Megnyílik előttük a világ
Legyen újra trend cukrászdába járni!
Mozgásba hozzák Európa diákjait
Az Ormánságra nyitják Európát
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Új idők új szele a cirkuszban
Megéri helyben maradni
A hajléktalanság közös probléma
Kudarckerülőből hasznos munkaerő
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Le a műanyaggal!
Vissza a földekre!
Nézz szembe az űrrel!
Zöldséget a közösből
Előny a hátrányból
Közösségteremtő mozgás
Változni kihívás
Cukrászatban utazik
Több van benned, mint gondolnád!
Inaktivitásból proaktivitás
„Kisolimpia” nagy tervekkel
Sportos kapcsolatépítés
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Döntést hozni tudni kell
Ötletelj, vállalkozz!
Karrier és természetvédelem?
Flow-élmény az énekórán
Tegyünk többet a betegbiztonságért!
Sporttudatosabb iskolákat!
Történetmeséléssel az önkép fejlesztéséért
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Fel kell készülni az extrém végletekre
Labor az online fogyasztói jogokért
Szoftver a jövőnek
Bántalomra oltalom
A kommunizmus igazi arca
Fenntartható múzeumügy
Biztos lábakon külföldön
Az ellenállás kultúrája
Útmutatás az élethez
A gyerekek nyelvén
Művészettel a szemét ellen
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat