NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola
Budapest
A történet hangban
Történetek
Focusfox
Metropolis Media Group
Magyar Diáksport Szövetség
Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.
Szépírók Társasága
OptoForce Kft.
Gépészeti iskolások a világ körül
Tanár és diák mobilitási programok repülős és autós szakterületen
Erasmus+

1952 óta foglalkozik repülős és autós szakképzéssel, 1998 óta oktat két tannyelven a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma. Az iskola remekül párosította az angol nyelvű képzést a szakirányú ismeretekkel, melynek köszönhetően számos hasonló külföldi intézménnyel épített ki aktív partnerkapcsolatot. Ennek már szinte közvetlen következménye, hogy évek óta nagy sikerrel vesz részt Erasmus+ pályázatokban. A legutóbbi két programról Kovács Attila igazgatót és Csernevné Fekete Ágnes igazgató-helyettest kérdeztük.

A hangárba lépve nem mindennapi tanterem látványa tárul elénk: először a falon függő repülőszárnyra téved a tekintet, majd onnan lejjebb, a szétszerelt hajtóművekre. Laikusként a fejünket kapkodva igyekszünk összerakni, vajon még hány kisebb egységre bonthatóak ezek a szerkezetek. Az iskola vezetői viszont magabiztosan lépkednek a csarnokban, miközben az intézmény történetéről mesélnek nekünk. – Magyarországon mi vagyunk az egyetlen repülős gépészetet oktató szakközépiskola, nálunk repülőgép-szerelőnek, avionikusnak, repülőgépsárkány-szerelőnek, vagy – autós területen – elektrotechnikai műszerésznek lehet tanulni. Az általunk kiadott képesítés OKJ-s szintű, de sok diákunk itt még nem áll meg, hanem a felsőoktatásba megy tovább – mondja Kovács Attila.

Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola
Csernevné Fekete Ágnes igazgatóhelyettes, Kovács Attila igazgató és Moldován Szilvia projektasszisztens

Beszélgetésünket a gyakorlati oktatási bázisként szolgáló tanhangár emeletén folytatjuk, ahol Csernevné Fekete Ágnes az iskolai partnerkapcsolatokról beszél: – Lényegesnek tartjuk, hogy folyamatosan fejlődjünk a technikai oktatást illetően, haladjunk a korral, és ismerjük meg a külföldi innovációkat is. Ezért már 2000 óta benne vagyunk az Erasmus (korábban Leonardo) Programban. Emellett hazai cégekkel, mint például a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren működő Lufthansa Technic-kel is partnerségben vagyunk, a cégnél rendszeresen fogadják gyakorlatra diákjainkat. A külföldi szakmai gyakorlatokra minden évben újra pályázunk, támogatást az utaztatásra, szállásra, ellátásra kapunk a Tempus Közlapítványon keresztül – részletezi az igazgató-helyettes.

2015-2017 között az iskola két futó pályázatot menedzsel. Az egyiket tanári mobilitás témakörben, melyet 26 560 euróból végez. Mivel a megújuló energia és a fenntartható fejlődés még nem kap elég hangsúlyt a szakközépiskolákban, fontos az oktatók fejlesztése, az egységes európai dimenzióval rendelkező oktatási koncepciók megismertetése. Az öt külföldi partnerintézet (két finn, két török, egy olasz) ez irányú munkájának, tapasztalatainak megismerésében és feldolgozásában húsz szakmai tantárgyat oktató tanár vesz részt.

<
>

Másik projekt az Erasmus Program keretében menedzselt tanulói szakmai gyakorlat, mely három-négy hét külföldi tartózkodásból áll. Ehhez az érdeklődő diákok kiválasztási folyamaton esnek át, alapfeltétel a jó angol nyelvtudás. A képzés végeztével a gyerekek részletes dokumentumot kapnak, amelyben leírja a fogadószervezet (iskola vagy cég), hogy mivel foglalkoztak, milyen szinten sajátították el a tudást.

Interjúnk készítése közben csatlakozik hozzánk Hubay Andor gimnazista diák is, aki épp a napokban tért vissza a tanulói csereprogramból. A repülőgépész tanulót egy észak-finnországi iskola fogadta, majd egy kis cégnél foglalkoztatták. Főként a repülőgép berendezésekről és szerszámokról tanult, később, a gyakorlat során, dugattyús motorokon és gázturbinás repülőkön végzett különböző feladatokat. Andor főként csapatmunkát és a finnek segítőkészségét dicséri, számára hatalmas élményt és szakmai tapasztalatot jelentett a három hetes út.

Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki SzakközépiskolaAz intézményvezetők Hubay Andorral (középen)

A professzionális fejlődési lehetőségen túl a fiatalok a külföldi munkamorált, kulturális értékeket is elleshetik, és megismerhetik az érzést: milyen dolgozni az Európai Unióban. Finnország esetében interjúalanyunk a stresszmentes munkakörnyezetet emeli ki, illetve a finn precizitást és munkavédelmet. Az Erasmus-pályázatokon szerzett kompetenciákkal a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium tanulói tehát nemcsak biztos tudással és nyelvismerettel, hanem interkulturális tapasztalatokkal gazdagodva léphetnek ki majd a munkaerőpiacra.

Erasmus+
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi
Erasmus+
Döntést hozni tudni kell
Üzleti szimulációs szoftver középiskolásoknak
Maximulation Business Simulation Kft.
Budapest
Horizon 2020
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Minden a szőlőben dől el
WINETWORK
Eger
Justice
Bántalomra oltalom
Képzés a visszaéléseknek kitett gyermekek megsegítéséért
MDAC
Budapest
Erasmus+
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Képzési program kialakítása az intézmény férőhely kiváltási folyamatot irányító vezetők részére
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
Erasmus+
Kudarckerülőből hasznos munkaerő
A hátrányos helyzetűekről sem mondanak le Szombathelyen
Szombathelyi Képző Központ
Szombathely

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat