Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Kulturális Életért Közhasznú Egyesület

Nyíregyháza

Fel kell rázni a fiatalokat!

A nyíregyházi fiatalok jelentős részének a mustárról valószínűleg azonnal a város közösségi találkozóhelye, a Mustárház ugrik be, esetleg a nekik szóló kisközösségi rádió, a Mustár FM. Mindkettőt az a nyíregyházi Kulturális Életért Közhasznú Egyesület működteti, amely az országban egyedülálló módon – felhatalmazás alapján – civil szervezetként látja el egy megyei jogú város ifjúsággal kapcsolatos önkormányzati feladatait.

Fel kell rázni a fiatalokat!

2009-ben a rádióért és az általuk szerkesztett diákújságért megkapták "Az év gyermek és ifjúsági mintaprojektje" címet, Nyíregyháza pedig "Ifjúságbarát önkormányzat" díjat kapott ugyanebben az évben. Programokat, szerveznek, európai önkénteseket fogadnak és nem mellesleg évek óta sikeresen pályáznak. Két projektjük jelenleg is fut direkt brüsszeli támogatással.

Nyíregyháza az európai városok hálózatában

A 2015 januárjában indult, 150.000 euró támogatást nyert Cooperation for European citizenship among youths people projekt témája az európai fiatalkorúak munkanélkülisége, közéleti passzivitása. – Azt vizsgáljuk hét európai – olasz, ciprusi, litván, szlovén, lengyel, stb. – partnerváros bevonásával, milyen módszerekkel lehetne fellépni a 14-35 éves korosztályt érintő általános európai problémákkal szemben – mondja az egyesület vezetője, Dombóvári Gábor, akivel stílszerűen egy vietnami étteremben beszélgettünk, hiszen párhuzamosan futó – szintén Erasmus+ – projektjük az egyik legdinamikusabb ázsiai „kis tigrissel” kapcsolatos.

Kulturális Életért Közhasznú Egyesület
Dombóvári Gábor: A cél egymás gyakorlatainak megismerése

A Citizenship projektben jelenleg ifjúságkutatás zajlik, a partnerek adatokat gyűjtenek és elemeznek. Ezután műhelyfoglalkozások következnek négy párban nyolc témakör megvitatásával. A végén ideális esetben nyíregyházi mintára indulhat közösségi rádióadó valamelyik partnernél, vagy éppen Nyíregyházán vetnek be például Rómában már bevált, a fiatalokat állampolgári aktivitásta sarkalló módszereket. – A cél egymás gyakorlatainak megismerése. Nekünk is van mivel büszkélkednünk: kisközösségi ifjúsági médiában erősek vagyunk – mondja Dombóvári Gábor.

Példát kínálnak Vietnamnak

A kapacitásbővítést célzó Erasmus+ projektekben is élen járnak – Az uniós az európai gyakorlatokat, módszereket határain kívülre közvetítő programokat is támogat, így nyert az eddigi három körben Magyarországról egyedüliként egy romániai társszervezettel közös vietnami projektünk – büszkélkedik Dombóvári Gábor. Ráadásul az egész egy korábbi önkéntes program közvetett nyeresége: – Egy önkéntesünket kérésére néhány éve vietnami szervezethez közvetítettük, jó kapcsolat alakult ki velük – teszi hozzá.

Kulturális Életért Közhasznú Egyesület

Az európai-ázsiai hidat építő, 127.700 euróval támogatott projekt célja a 25 éves múltra visszatekintő magyarországi ifjúsági civil múltat (információs tanácsadói rendszert, uniós csereprogramok tapasztalatát, stb.), ezzel együtt a román ifjúsági törvényből, a külön ifjúsági minisztérium intézményéből fakadó tapasztalatokat átadni a vietnámi partnernek. – Vietnám egyre inkább nyitásra kész ország, de még kialakulatlan és meglehetősen központosított a fiatalokat érintő intézményrendszer, elenyésző a civil szerveződés. Ezen tudnak lazítani a tőlünk tanulható módszerek – magyarázza a lényeget a nyíregyházi egyesület vezetője.

És hogy mindezzel mit nyernek a nyíregyháziak? Tapasztalatot, ázsiai kapcsolatokat. Annak nimbuszát, hogy jó gyakorlat átadóiként képviselhetik magyarként Ázsiában Európát.


Hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek
Színház digitális bennszülötteknek
Mozgásba hozzák Európa diákjait
Az Ormánságra nyitják Európát
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Labor az online fogyasztói jogokért
Nívós klubok ha összefognak
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Megéri helyben maradni
A hajléktalanság közös probléma
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Kudarckerülőből hasznos munkaerő
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Üzenet a hajókonténerből
Le a műanyaggal!
Számít a saját történelmed!
Vissza a földekre!
Művészet, másokért
Nézz szembe az űrrel!
Zöldséget a közösből
Bántalomra oltalom
A kommunizmus igazi arca
Előny a hátrányból
Közösségteremtő mozgás
Magyar zsonglőrök az élvonalban
Változni kihívás
Több van benned, mint gondolnád!
Helyzetbe hozzák a művészeket
Együtt a fiatalság
Inaktivitásból proaktivitás
Fiatalok a roma integrációért
Megnyílik előttük a világ
Egy nyelvet beszélnek
A Kárpát-medence édenkertje
A Biodiverzitás Fővárosa
„Kisolimpia” nagy tervekkel
Útmutatás az élethez
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Döntést hozni tudni kell
Ötletelj, vállalkozz!
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Történetmeséléssel az önkép fejlesztéséért
Utazás az őskorba
Új idők új szele a cirkuszban
Élen táncolnak
Cukrászatban utazik
Legyen újra trend cukrászdába járni!
Fenntartható múzeumügy
Teret nyer a rövidfilm
Az ellenállás kultúrája
Valós érték a mozivásznon
A zongora Európája
Együtt a városfejlesztésért
Művészettel a szemét ellen
Izgalmas sci-fi műfordítások
Nyert a For Real
A magyar animáció Európa térképén
Magyarkanizsa: helyben érvényesülni
Testvériség Kisvárdán
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat