NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Kulturális Életért Közhasznú Egyesület
Nyíregyháza
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Fel kell rázni a fiatalokat!
Vietnam előtt is példa a nyíregyházi modell
Europe for Citizens

Európa-szerte probléma, hogy a fiatalok közéleti aktivitása szinte alig mérhető. A nyíregyházi Kulturális Életért Közhasznú Egyesület nem csak kisközösségi rádiót működtet a város fiataljainak bevonására, de uniós pályázatokon is sikeres. Egyik nyertes projektjükben azt vizsgálják hét ország szervezeteivel, hogyan faragható aktív állampolgár az Y-generáció tagjaiból, a másikban már bevált ifjúságszervezési módszereiket adják át vietnámiaknak.

A nyíregyházi fiatalok jelentős részének a mustárról valószínűleg azonnal a város közösségi találkozóhelye, a Mustárház ugrik be, esetleg a nekik szóló kisközösségi rádió, a Mustár FM. Mindkettőt az a nyíregyházi Kulturális Életért Közhasznú Egyesület működteti, amely az országban egyedülálló módon – felhatalmazás alapján – civil szervezetként látja el egy megyei jogú város ifjúsággal kapcsolatos önkormányzati feladatait.

Fel kell rázni a fiatalokat!

2009-ben a rádióért és az általuk szerkesztett diákújságért megkapták "Az év gyermek és ifjúsági mintaprojektje" címet, Nyíregyháza pedig "Ifjúságbarát önkormányzat" díjat kapott ugyanebben az évben. Programokat, szerveznek, európai önkénteseket fogadnak és nem mellesleg évek óta sikeresen pályáznak. Két projektjük jelenleg is fut direkt brüsszeli támogatással.

Nyíregyháza az európai városok hálózatában

A 2015 januárjában indult, 150.000 euró támogatást nyert Cooperation for European citizenship among youths people projekt témája az európai fiatalkorúak munkanélkülisége, közéleti passzivitása. – Azt vizsgáljuk hét európai – olasz, ciprusi, litván, szlovén, lengyel, stb. – partnerváros bevonásával, milyen módszerekkel lehetne fellépni a 14-35 éves korosztályt érintő általános európai problémákkal szemben – mondja az egyesület vezetője, Dombóvári Gábor, akivel stílszerűen egy vietnami étteremben beszélgettünk, hiszen párhuzamosan futó – szintén Erasmus+ – projektjük az egyik legdinamikusabb ázsiai „kis tigrissel” kapcsolatos.

Kulturális Életért Közhasznú Egyesület
Dombóvári Gábor: A cél egymás gyakorlatainak megismerése

A Citizenship projektben jelenleg ifjúságkutatás zajlik, a partnerek adatokat gyűjtenek és elemeznek. Ezután műhelyfoglalkozások következnek négy párban nyolc témakör megvitatásával. A végén ideális esetben nyíregyházi mintára indulhat közösségi rádióadó valamelyik partnernél, vagy éppen Nyíregyházán vetnek be például Rómában már bevált, a fiatalokat állampolgári aktivitásta sarkalló módszereket. – A cél egymás gyakorlatainak megismerése. Nekünk is van mivel büszkélkednünk: kisközösségi ifjúsági médiában erősek vagyunk – mondja Dombóvári Gábor.

Példát kínálnak Vietnamnak

A kapacitásbővítést célzó Erasmus+ projektekben is élen járnak – Az uniós az európai gyakorlatokat, módszereket határain kívülre közvetítő programokat is támogat, így nyert az eddigi három körben Magyarországról egyedüliként egy romániai társszervezettel közös vietnami projektünk – büszkélkedik Dombóvári Gábor. Ráadásul az egész egy korábbi önkéntes program közvetett nyeresége: – Egy önkéntesünket kérésére néhány éve vietnami szervezethez közvetítettük, jó kapcsolat alakult ki velük – teszi hozzá.

Kulturális Életért Közhasznú Egyesület

Az európai-ázsiai hidat építő, 127.700 euróval támogatott projekt célja a 25 éves múltra visszatekintő magyarországi ifjúsági civil múltat (információs tanácsadói rendszert, uniós csereprogramok tapasztalatát, stb.), ezzel együtt a román ifjúsági törvényből, a külön ifjúsági minisztérium intézményéből fakadó tapasztalatokat átadni a vietnámi partnernek. – Vietnám egyre inkább nyitásra kész ország, de még kialakulatlan és meglehetősen központosított a fiatalokat érintő intézményrendszer, elenyésző a civil szerveződés. Ezen tudnak lazítani a tőlünk tanulható módszerek – magyarázza a lényeget a nyíregyházi egyesület vezetője.

És hogy mindezzel mit nyernek a nyíregyháziak? Tapasztalatot, ázsiai kapcsolatokat. Annak nimbuszát, hogy jó gyakorlat átadóiként képviselhetik magyarként Ázsiában Európát.

Erasmus+
Közösségteremtő mozgás
Nemzetközi tábor az egészségtudatosabb fiatalokért
Ászgárd Sport Club
Budapest-Felsőtárkány
Erasmus+
Inaktivitásból proaktivitás
Vállalkozási készségeket fejlesztő program nehéz helyzetű fiataloknak
EduNet
Budapest
Erasmus+
A hajléktalanság közös probléma
Uniós projektben keresik a kiutakat a közép-európai országok
BMSZKI - Kiutak a hajléktalanságból
Budapest
Horizon 2020
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
Creative Europe
Egy nyelvet beszélnek
A múlt sérelmei helyett a jövő lehetőségei a kecskeméti zenei találkozón
Európa Jövője Egyesület
Kecskemét
Erasmus+
Történetmeséléssel az önkép fejlesztéséért
Az Anthropolis Erasmus+ projektjei a tehetséggondozást és a személyiségfejlődést segítik
Anthropolis Egyesület
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat