NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Cukrászok ipartestülete
Budapest
Történetek
H1 Systems Kft.
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Noran Libro Kiadó
Országos Kriminológiai Intézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Legyen újra trend cukrászdába járni!

Erasmus+

Élvonalbeli francia és olasz cukrászmesterek műhelytitkaiba leshetett bele több tucat magyar cukrász és szaktanár a direkt brüsszeli forrásból 86 800 euróval támogatott Caleidoscope programban. Egyikük, a salgótarjáni Szó Gellért máris az idei országtortaverseny döntőjében vetette be tapasztalatait. A döntő kulisszái mögött jártunk, és miközben sorra kóstoltuk a versenyműveket, a projekt vezetője és résztvevői élményeikről meséltek.

Tortázáshoz képest kora reggel már mindenki haptákban áll az érdi Pataki cukrászda műhelyében. A vendégek mit sem sejtve szürcsölik odakint a kávét, majszolják a croissant-t, miközben a salgótarjáni Kézműves Cukrászda lelke, Szó Gellért és testvére, Dániel már az utolsó simításokat végzik a versenyművön, a pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortán. A puszta látásától is összefut a nyál a szánkban. A srácok láthatóan izgulnak, a tét nem kicsi: a zsűri néhány órán belül odakint eldönti, a három versengő recept közül melyikük nyeri el a Magyarország Tortája 2015 címet.

A Szó testvérek végül győztes kompozíciója attól is izgalmas, hogy Gellért már belekeverhette egy friss külföldi élmény inspirációját. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Caleidoscope programjában egy tanulmányúton tavaly megjárta többek között Jerome De Olivera francia világbajnok cukrász műhelyét, és annak a magyar származású Matyasy mesternek az üzemét, aki nem mellesleg a francia elnök nyári rezidenciájára is szállít luxus minőségű desszerteket.

<
>

– Minden egyes külföldi tanulmányút során olyan technológiákkal ismerkednek meg a kiküldött cukrászok, amelyek itthon még nem léteznek, vagy alig ismertek. Szerencsénkre nyugaton már nyitottság jellemzi a szakmát, a cukrászok szívesen beengednek tanulni vágyókat a kulisszák mögé. Nálunk még működnek a régi reflexek, titkosak a receptek. Nehezen nyitnak a nagy, neves cukrászok, így a magyar tanoncoknak külföldön vannak jobb lehetőségeik – mondja már odakint kóstolgatás közben Vojtek Éva, a projekt vezetője, a Cukrász Mester Magazin főszerkesztője, aki szerint legalább annyira fontos, hogy a szakmát tanító mesterek frissítsék a tudásukat, mint az, hogy a fiatalok jó lehetőségeket kapjanak. Így az ipartestület a cukrászokat tömörítő civil szervezetként arra pályázott, hogy korszerű tudással egy kis vérfrissítést visz a hazai szakmába.

Legyen újra trend cukrászdába járni!

– A Caleidoscope programban négy partner vett részt, akiket személyes ismeretségek útján nyertünk meg. Így jutottunk el a francia Riviérára a magyar származású Matyasy úr magasan jegyzett cukrászműhelyébe, a szintén magyar gyökerű Gelencser úr és fia, Patrick csokoládészentélyébe, egy különleges olasz városkába Raffaele Ferraioli úr keze alá dolgozni, illetve a toszkán „csokoládévölgybe” a 78 éves Roberto Catinari mesterhez – mondja Vojtek Éva, és a résztvevőkből már dől is a sok élmény, szinte egymás szavába vágva mesélik, ki mit hozott haza. Szakmai alázatról, profizmusról, bátor márkaépítésről, hitelességről, nyitottságról beszélnek.

Aki francia műhelyben járt, a kötelezően magas minőséget emeli ki, aki az olaszoknál, arról mesél, milyen magától értetődően büszkék a helyi értékekre, édességekre. És hogy milyen jó lenne mindezt az itthoni szemléletbe is átültetni. Mennyiség helyett következetesen csúcsminőséget kínálni. A titkok őrzése helyett nyitni, több kockázatot vállalni, elébe menni a fogyasztók vágyainak, élményt nyújtani. A francia macaron helyett divatba hozni valami igazán sajátot. Milyen jó lenne tehát, ha itthon is újra trend lenne cukrászdába járni.

Azokon cukrászon és szaktanáron, akik részt vettek egy-egy brüsszeli forrásból támogatott tanulmányúton, biztosan nem fog múlni. Sokan már átültettek ellesett technológiákat is saját üzletükben, hitet tettek a magas minőség mellett, a projekt korábbi turnusainak sikerét pedig az is jól mutatja, hogy a 2013-as és a 2015-ös országtorta címet is egy-egy külföldet megjárt cukrász nyerte el.

Legyen újra trend cukrászdába járni!

Horizon 2020
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Minden a szőlőben dől el
WINETWORK
Eger
Erasmus+
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi
Creative Europe
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Nem először pályáztak sikerrel a fesztiválgazdák
CineFest
Miskolc
Horizon 2020
Szoftver a jövőnek
Magyar megoldás a hatékony munkavégzéshez
BaseWalk
Budapest
Europe for Citizens
Útmutatás az élethez
Állami gondozott fiatalok segítése a felnőtté válásban
„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Budapest
Creative Europe
Valós érték a mozivásznon
Európai filmforgalmazási támogatások
Mozinet Kft.
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat