NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Budapest
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
OptoForce Kft.
UTB Envirotec Zrt.
Hybridart Management
Haszonállat-génmegőrzési Központ
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft
A zongora Európája
Nemzetközi karrierépítés és hálózatosítás zongoraművészek számára
Creative Europe

A nemzetközi zenei karrier beindításához nem elég csupán a tehetség, megfelelő lobbierő és marketing is szükséges egy fiatal muzsikus felfuttatásához. Ez a cél hívta életre a L’Europe du piano programot, mely két éven keresztül öt-öt zongoristának biztosít koncertlehetőséget Európában és néhány tengerentúli országban. A francia-magyar-olasz társulás a megvalósításhoz a Creative Europe Program forrását használja fel, ebből a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mint hazai partner 33 000 eurót nyert el.

Nagy magyar zongoristáink, Kocsis Zoltán, Cziffra György, Ránki Dezső és Kurtág György életútjának is fontos mérföldköve volt az 1980 óta szerveződő Piano aux Jacobins Fesztivál. A franciaországi Toulouse-ban (és néhány éve Ázsiában is) megrendezett esemény fontos küldetése, hogy évről évre fiatal zongoraművészeket mutasson be a világnak. 2015-ben bővítették tevékenységi körüket, és a közvetlen európai uniós Creative Europe Programban is pályáztak, ebbe a társulásba hívták meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet (LFZE).

Liszt Ferenc Zeneművészeti EgyetemFreytag Orsolya kulturális menedzser a Bartók teremben.

Stílusosan a Zeneakadémia Bartók termében készítjük interjúnkat a L’ Europe du piano projektről az LFZE nemzetközi és kulturális menedzserével, Freytag Orsolyával. Az egyetem már korábban is pályázott közvetlen brüsszeli forrásra a 2007-2013-as időszakban, melyet főleg az oktatás fejlesztésére fordított. 2014-től már nyitott más jellegű program felé, ekkor pont kapóra jött a francia fél meghívása. Freytag Orsolya kifejti, a pályázat beadását hat hónap kemény munka előzte meg, partnerként bevonták még az olasz Viterbo-i Fesztivált, és több külső partnert is, például a Yamaha hangszergyárat.

<
>
A L’ Europe du piano projekt által támogatott fiatal tehetségek

A projekt alapvetően a fiatal zongoristák karrierjét akarja előmozdítani nemzetközi koncertlehetőségek biztosításával. Résztvevőként fesztiválszervező cégek, művészek, pedagógusok dolgoznak együtt két éven keresztül, mely két pályázati ciklusra osztódik. A szakmai résztvevőkből verbuválódott bizottság jelentkezést ír ki olyan harmincöt évnél fiatalabb zongoristák számára, akiknek már jelentős versenyeredményeik vannak. Az az öt tehetség, akit a zsűri kiválaszt, egy éven keresztül koncertezhet Európa hét országában, valamint Kínában, Vietnámban, Azerbajdzsánban és Örményországban.

A fellépéseken kívül közönségtalálkozókat és mesterkurzusokat is szerveznek számukra a budapesti Zeneakadémia jeles oktatóival. Ezek a lehetőségek mind arra szolgálnak, hogy a félig-meddig felfedezetlen zenészekre az ügynökségek is felfigyeljenek, akik majd a projektidő eltelte után menedzselhetik a pályájukat. A 2016-2017-es évad nyertese egy német, egy belga, egy görög-venezuelai, egy francia, egy grúz és egy magyar zongorista, két utóbbi 2017. áprilisban ad közös koncertet a Zeneakadémián.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
„A visszajelzések alapján több zongoristának jelentett előrelépést a L’ Europe du piano program”
Fotó: Muray Gábor

Freytag Orsolya elmondja, a visszajelzések alapján több zongoristának jelentett előrelépést a L’ Europe du piano program, így a jövőre nézve a konzorcium a hálózatépítés fejlesztésében gondolkodik. Nemcsak a művészek közti kooperációt erősítenék, hanem, mint önálló partnerség, további közvetlen európai uniós forrásra is szert tehetnének.

Creative Europe
Egy nyelvet beszélnek
A múlt sérelmei helyett a jövő lehetőségei a kecskeméti zenei találkozón
Európa Jövője Egyesület
Kecskemét
Creative Europe
Művészettel a szemét ellen
Pure or Plastic?! – a 2018-as budapesti ART MOMENTS hívószava az újrahasznosítás lesz
Hybridart Management
Budapest
Erasmus+
Új idők új szele a cirkuszban
Cél a tanári kar szemléletváltását segítő továbbképzés
Baross Imre Artistaképző
Budapest
Creative Europe
Fenntartható múzeumügy
Kora középkori gyűjtemény összeállítása XXI. századi keretek között
Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest
Creative Europe
Az ukrán dalkincs újra felfedezése
Both Miklós zenész népzenegyűjtő szenvedélyétől az Európában turnézó idős falusi asszonyokig
Polyphony
Nagyharsány–Budapest–Kijev–Lille
Creative Europe
Valós érték a mozivásznon
Európai filmforgalmazási támogatások
Mozinet Kft.
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat