NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
LogDrill Kft.
Budapest
A történet hangban
Történetek
H1 Systems Kft.
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Noran Libro Kiadó
Országos Kriminológiai Intézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
Horizon 2020

Élvonalbeli technológiák felhasználásával a LogDrill Kft. olyan szoftvert fejlesztett ki, mely a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban képes feldolgozni a szinte bármilyen nagyságú adathalmazban található információt.  Az innováció az IT szektor összes profiljában bevethető, többek közt a közlekedés-menedzsmenttel foglalkozó cégeknél is. E szoftver miatt hívták meg a magyar partnert az angol Coventry University által vezetett SUITS konzorciumba, mely elnyerte a Horizon 2020 Program Research and Innovation támogatását; a LogDrill Kft. 177 250 euróból végzi a fejlesztést.

Aki Budapesten autózik, tudja jól, hogy a mindennapokhoz hozzátartozik a forgalmi dugóban való vesztegelés. Magyarországon nemcsak a főváros szenved ettől: nemrég egy amerikai cég készített a világ városaiban autózó sofőrök dugóban töltött idejéről egy felmérést, melyből kiderült, hogy hazánkban vannak vidéken is dobogós városok, például Debrecen.

Érdemes még szót ejteni a bronzérmes Székesfehérvárról, ahol – bár 13,2 óra a dugóban eltöltött órák száma egy évre lebontva – a közlekedési torlódások igen megnehezítik az autósok életét. Az ipari csomópontként funkcionáló városon hatalmas forgalom halad át nap mint nap, és folyamatosan nő a közlekedésben résztvevő járművek száma, egyszóval: elengedhetetlen a tömérdek jármű, közlekedési lámpa, és városi felújítás összehangolása, különben a rendszer káoszba fullad.

A közlekedéshez hasonló multimodális szisztémák kezelésében segítenek a logelemző eszközök, mint például a magyar fejlesztésű és japán hardware-en futó LogDrill, melyről Tilesch Ferencet, a LogDrill Kft. ügyvezető igazgatóját számol be nekünk: – A kifejezetten biztonsági incidensek vizsgálatára megalkotott szoftver a tűzfalak, behatolásgátló-, vírusirtó-, és vállalati informatikai rendszerek naplóbejegyzéseit, jelzéseit elemzi. A logelemzés eredményessége abban rejlik, hogy az egyes eszközökön észlelt rendellenességek megjelennek a másik eszköz naplóbejegyzéseiben is, így könnyen kimutathatóak az esetleges eltérések, rendellenességek, betörések vagy betörési kísérletek.

LogDrill Kft.
Tilesch Ferenc, a LogDrill ügyvezető igazgatója (középen)

Az innovációra természetesen felfigyeltek nemzetközi szinten is, a LogDrill Kft. munkatársai Brüsszelben találkoztak azzal a görög közlekedésmérnök céggel, amely épp egy egész Európán átívelő Horizon 2020 konzorciumot verbuvált. A cég munkatársai pedig a megfelelő adatelemző szoftvert gyártó céget keresték, amikor rátaláltak a LogDrillre, és rögtön meghívták a magyarokat, hogy a SUITS projekt technológiai hátterét biztosítsák.

– Az ötletet először 2014 őszén mutattuk be az EU-nak, először várólistára kerültünk vele, majd 2016 nyarán indulhatott be a munka. A huszonkét országra kiterjedő program lényege, hogy a résztvevő országok városvezetéseinek adjanak segítséget a közlekedés és szállítás menedzselésében. Az önkormányzatok számára fejlesztett okoseszközök segíteni fogják őket, hogy a közlekedésben akár váratlanul is bekövetkező visz major esetekre (például időjárási katasztrófa, szmog riadó) gyorsan és hatékonyan tudjanak majd reagálni. Mindez persze a rengeteg komponens összehangolását igényli – tudjuk meg mindezt Kürti Lászlótól, a LogDrill Kft. projektmenedzser-tanácsadójától.

LogDrill Kft.
Kürti László, a LogDrill projektmenedzser-tanácsadója

A magyar partner jelenleg a szoftver fejlesztésén dolgozik, erre fordítódik a brüsszeli támogatás oroszlánrésze is. A tervek szerint a LogDrill Kft. a konzorcium számára fontos adat feldolgozó/elemző modult állítja be 2018 végéig. A projekt végéig 2021-ig a többi tag az adatok begyűjtésére, feldolgozására és elemzésére majd a következtetések levonására illetve ennek támogatására fogja használni a magyar cég által fejlesztett terméket. A projekt várható eredménye, hogy a közlekedésmenedzsment gördülékenyebbé válik, és a városiak kevesebb időt fognak dugóban eltölteni.

Tilesch Ferenc hozzáteszi, A LogDrill egy igen erőteljes és jól terhelhető adatfeldolgozó „motor” amit most éppen egy közlekedésmenedzsment „karosszériába” illesztünk, de bármilyen más adatbányász adatfeldolgozó felületet is remekül ki tud szolgálni. Igen jól skálázható, moduláris felépítése miatt, ami SUITS pályázatban történt megjelenésnek köszönhetően feltűnt több EU-ban működő adtafeldolgozással foglalkozó cégnek is. Meglepően sokan jelentkeztek is új együttműködési ajánlatokkal.

Horizon 2020
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
Horizon 2020
Pillanatkép a félelemérzetről
Áldozattá válás, bűnözéstől való aggodalom, szociális sérülékenység Európa nagyvárosaiban
Országos Kriminológiai Intézet
Budapest
Horizon 2020
Fenntartható környezethasználat
A szennyvíziszap égetése és zöld energiaként való további hasznosítása
BioFive Zrt.
Budapest / Eger / Szentgyörgyvölgy
Horizon 2020
Az integrált ellátásért
Cél a több krónikus betegségben szenvedők összehangolt gyógyítása és ápolása
Syreon Kutató Intézet
Budapest-Kaposvár-Pécs
Horizon 2020
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Mely tényezők akadályozzák meg, hogy a szűrőprogramok optimálisan működhessenek?
Syreon Kutató Intézet
Budapest
Horizon 2020
Égető problémamegoldás
Új technológia a felhalmozódott szennyvíziszap újrahasznosítására
Innowaste
Győr

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat