NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Budapest-Kiskunság-Hortobágy
A történet mesében
Történetek
MOME
mcule.com Kft
Csip-Csup Csodák Magánóvoda
Hungaro Lux Light Kft
Anthropolis Egyesület
Focusfox
Közösen a parlagi sasért
PannonEagle LIFE: az egész térségre kiterjesztve folytatódik a ragadozómadár-védelmi projekt
LIFE

Közép-Európában sajnos még mindig pusztulnak el parlagi sasok emberi beavatkozások – elsősorban illegális dúvadmérgezések – miatt. Az ikonikus madár védelme elsődleges feladat a Kárpát-medence természetvédőinek. A 2016-ig lezajlott Helicon LIFE projekt pozitív eredményeinek köszönhetően most már Kelet-Magyarországról az egész térségre, (öt országra) kiterjesztve folytatódik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által koordinált munka. Az új, PannonEagle LIFE elnevezésű projekt 2022-ig igyekszik most már az egész populáció vonatkozásában a mérgezéseket felderíteni, visszaszorítani és hosszú távon megelőzni.

Nemrég történt, hogy egy szélvihar következtében veszélybe kerültek a Vajdaság egyetlen ismert parlagi sas párjának fiókái. A költőpárt régóta ismerték, költését figyelték, és ennek köszönhető, hogy a helyi természetvédők azonnal észlelték, hogy éppen a fészket rejtő öreg nyárfa adta meg magát a viharban. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület munkatársai gyors segítséget nyújtottak egy műfészek felállításával, hozzátáplálással megmentették a sasfiókákat, melyeket néhány nap múlva újra gondozni kezdtek a műfészekre visszatért szülők.

Természetvédelmi szempontból a parlagi sas az Európai Unió egyik ikonikus faja, egyike kiemelkedő természeti értékeinknek. Európai állományának jelentős része Magyarországon és Szlovákiában, a közös határ két oldalán fészkel. A világszerte veszélyeztetett ragadozómadár az Unió területén a Kárpát-medencei populáció mellett kis számban a Balkán-félszigeten, Bulgáriában költ. Egyértelmű tehát, ha a fajt meg akarják óvni uniós szinten, akkor a Kárpát-medencére kell koncentrálniuk a természetvédőknek.

Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületA projekt menedzsere, Dr. Horváth Márton az MME Költő utcai udvarán

Dr. Horváth Márton, az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fajvédelmi csoportvezetője, a PannonEagle LIFE projekt menedzsere elmondja, a 2012-2016 között zajlott Helicon LIFE célkitűzése az volt, hogy az akkor nagyon szembetűnő magyarországi mérgezési hullámnak gátat vessen. A mérgezések 2005 után váltak igazán ismertté a Kárpát-medencében; kiderült, hogy az esetek hátterében túlnyomó részt az apróvad-gazdálkodáshoz kapcsolódó dúvadirtásnál illegálisan használt mérgek állnak. Hasonló motivációt adhat, mikor egy háziállat tartással foglalkozó személy nem zárt körülmények között tart állatokat, és a természetes ragadozók beavatkozásait illegális vegyszerek bevetésével akarja megfékezni. – A Helicon LIFE projekt elsősorban a kelet-magyarországi területekre koncentrált, és az öt éves munka során nagyon jó eredményeket produkált. Drasztikusan visszaszorult a mérgezések száma, és ezzel újra nőni kezdett a magyarországi parlagisas-állomány – mondja Dr. Horváth Márton. Ennek folyományaként az unió támogatja az új projektet is, amely az előző munkafolyamat pozitív eredményeit az egész térségre kiterjeszti. A PannonEagle LIFE a Helicon LIFE tapasztalataiból kiindulva a projektet a Kárpát-medencére és a szomszédos országokra bővíti ki, és az egész populációra vonatkozóan próbál majd hasonlóan jó eredményeket elérni. Dr. Barabás Lilla, az MME munkatársa, a projekt szakmai koordinátora elmondja: alapvetően nagy az átfedés a két projekt módszerei között, de azzal, hogy plusz négy országot bevontak a projektbe, az akciók köre is természetesen kiszélesedett: új tevékenységek indultak az új partnerek révén. Míg a Heliconban nyolc magyar partner szerepelt, addig a PannonEagle az MME mellett két magyar partner (a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság), valamint cseh, osztrák, szerb és szlovák állami és civil szervezetek munkájára épül. A Kiskunsági Nemzeti Park például műfészkeket helyez ki, etetőhelyeket alakít ki a projektben, a Hortobágyi Nemzeti Park a Jászsági Madárvédelmi Területen vízvisszatartó műtárgyat és a dűlőutak-menti élőhelykezelést irányítja majd. Az MME végzi a projekttel kapcsolatos általános koordinációt az egész Kárpát-medencében, valamint irányítja a faj projekten kívüli hazai felügyeletét, felmérését és jelölését is. A projekt összköltségvetése 3,5 millió euró, ebből csaknem 2,7 millió euró a LIFE támogatás.

<
>
Dr. Horváth Márton, Deák Gábor és Szász László képei a projektmunkáról és a mérgezéses esetekről

A projektidőszakban műholdas nyomkövetőket helyeznek egyes sasokra, genetikai vizsgálatokkal pedig a fészkelőpárok kicserélődését vizsgálják. Folyamatosan vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzik az ismert fészkeket, így – ahogy a szerbiai példa is mutatja – ha bármelyik madárral probléma van, időben be tudnak avatkozni. A projekt egyik pillére a folyamatos terepi jelenlét, a másik pedig a bűnüldözési szervekkel való együttműködés, és a ragadozómadarak ellen elkövetett bűncselekmények feltárása, többek között a rendkívül hatékonynak bizonyuló méregkereső kutyás egységek számának növelésével. A projekt harmadik pilléreként – az elsősegély jellegű akciók mellett – igyekeznek hosszú távon megváltoztatni azt a szemléletmódot, amely a bűncselekmények elkövetéséhez vezet. Azaz: megpróbálják megszólítani, együttműködésre bírni az ellenérdekelt köröket.

Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületDr. Barabás Lilla szakmai koordinátor, Dr. Horváth Márton projektmenedzser és Kovács Gábor pénzügyi koordinátor

A kommunikációs célok között szerepel természetesen az is, hogy ráirányítsák a közvélemény figyelmét a madarainkat veszélyeztető problémákra. Emellett bemutató jelleggel kisebb élőhelykezelési programokat indítanak; míg a Helicon projektben tanyahelyeket vásároltak, a PannonEagle-ben a jászsági területen többek között önkormányzati tulajdonban lévő dűlőutakat igyekeznek átalakítani úgy, hogy az mind az apróvadaknak, mind a védett madaraknak megfelelő élőhelyet nyújthasson.

 

HELICON LIFE 2012-2016

A mérgezések oka többnyire tudatlanság, alapvető félreértés, ezért Dr. Halmos Gergő, az MME igazgatója szerint a projekt fő feladata az esetek felderítése mellett az ismeretterjesztés. – A mérgezések hátterében leggyakrabban az a tévhit áll, hogy az apróvad-, háziállat-, vagy halgazdálkodást csak ragadozómentes környezetben lehet jól végezni, és ehhez a leghatékonyabb eszköz a méreg. Holott mind a gazdálkodásra, mind a vadászható ragadozófajok (rókák és varjúfélék) gyérítésére vannak hatékony és sasbarát módszerek is. Ha ezzel szemben mégis a mérgezéses bűncselekmények elkövetése mellett dönt egy felelőtlen gazdálkodó, azzal nemcsak börtönbüntetést kockáztat, de a sasok fennmaradását, és akár emberek életét is veszélyeztetheti – magyarázza az MME igazgatója. A Helicon LIFE-ról szóló cikkünket IDE kattintva éri el.

A projekt záró filmje:
Viperák, sokasodjatok!
Legjobb lett a legjobbak között a rákosi viperamentő uniós projekt
Rákosi vipera
Középadacs
LIFE
Magtól magig
Vadon élő növények magvainak begyűjtése és hosszú távú megőrzése
Növényi Diverzitás Központ
Tápiószele
LIFE
Előzzük meg az erdőtüzeket!
Oktatási és képzési program Magyarországon
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága
Budapest
LIFE
A sikeres LIFE-projektekért
Emelkedőben a magyar környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai pályázatok
NFM-MFK-FM
Budapest
LIFE
Természetes vízmegtartás
MICACC: Az első sikeres magyar vezetésű éghajlat-politikai LIFE-projekt
Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda
Budapest
LIFE
Nyerő helyzetben a túzok
Légvezetékek megszüntetésével és szemlélet-változtatással emblematikus nagymadarunkért
BNPI, KNPI, KMNPI, MME, ELMŰ

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat