NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Magyar Turisztikai Ügynökség
Budapest
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Vidéki múzsák születtek
Eredményt hirdettek a 11. EDEN pályázat hazai döntősei között
COSME

Eredményt hirdettek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017-es EDEN felhívásában: idén először megosztott első díj született, a kiírást Pécs-Siklós-Szigetvár és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomokkal kapcsolatos pályaműve nyerte. A kulturális turisztikai témájú kiírás az ügynökség COSME finanszírozású EDEN pályázatainak sorába illeszkedik, a fenti megméretésnek keretet adó pályázatot az Unió azért hirdette meg, hogy támogassa az európai turizmust azokban a térségekben is, amelyek sokkal több figyelmet érdemelnének. Mártonné Máthé Kingával, az MTÜ kulturális turizmusért felelős igazgatójával beszélgettünk.

 

Már másodszor találkozunk az MTÜ Kacsa utcai irodájában. Amikor legutoljára beszélgettünk, az ügynökség a 9. nyertes EDEN projektnél tartott (erről bővebben ide kattintva olvashatnak). Az EDEN pályázatot a brüsszeli COSME hirdeti meg minden évben; a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program célja, hogy azokra a térségekre is ráirányítsa a figyelmet, amelyek kevésbé ismertek, de paradicsomi kikapcsolódást jelenthetnek.

Mártonné Máthé Kinga olyan lelkesedéssel tud beszélni az EDEN-i desztinációkról, ahogy csak kevesen. Fejből sorolja az elmúlt 11 év nyertes térségeit, pályázóit, a kalandokat az őrségi, kőszegi, a mecseki, pécsi programokkal vagy éppen az őszi Alföld daruvonulásához igazított, a két kelet-magyarorszsági korábbi győztest összekötő rendezvényekkel.

Magyar Turisztikai Ügynökség
Mártonné Máthé Kinga olyan lelkesedéssel tud beszélni az EDEN-i desztinációkról, ahogy csak kevesen

Az aktív és kulturális turizmusért felelős igazgató elmondja, az Európai Bizottság a kétezres évek elején  felismerte, hogy az Európában utazgató turisták java része bennszülött európai, aki ráadásul folyamatosan ugyanazt a harminc-negyven túlreprezentált célpontot (fővárost, tengerpartot, látványosságot) keresi fel. – Miközben vannak olyan, rejtett kincsek is, amelyeket az EU be szeretett volna mutatni elsősorban önmagának – mondja a magyar EDEN pályázatok koordinátora.

Ennek felismerésében gyökerezik az EDEN (Kiváló Európai Desztináció) pályázat, amelynek gondolatisága évente változik: van, amikor bizonyos tematikára (gasztronómia, élő hagyományok, akadálymentesség vagy kultúra, mint a frissen bemutatott nyertes) fűzik fel, és van, amikor a korábbi pályázatok népszerűsítése a vezérelv.

<
>
Eredményhirdetés a döntősöknek a budapesti EDEN konferencián 2017. szeptember 15-én

– A legfrissebb, 11. EDEN pályázatban a kultúra volt a kulcsszó: olyan térséget kerestünk, ahol ma Magyarországon a kulturális turisztikai lehetőségeket, kulturális értékeket egy csokorba szedve átnyújtják az érkező vendégnek. Nagyon érdekes pályaművek születtek, az arra érdemeseket inkognitóban végigjártuk, teszteltük, megnéztük, hogy a pályázatokban említett intézmények, lehetőségek tényleg nyitva vannak-e, tényleg működnek-e, tényleg ajánlják-e egymást, kézről-kézre adva a vendéget. Az angol nyelvű pályázat eredeti címe MUSE volt, ebből kiindulva lett a nyár elején meghirdetett hazai kiírás címe Vidéki Múzsa Kerestetik. Olyan térséget kerestünk, ahol ma Magyarországon a kulturális értékekek szinte múzsaszerűen ösztönzik a turistákat a térség felismerésére, megismerésére, újra felfedezésére – mondja Mártonné Máthé Kinga. – Érdekes pályázatok érkeztek, jó volt végigjárni őket. Szúrópróbaszerűen, „álruhában” mentünk el ezekre a helyekre, végigjártuk, teszteltük a kulturális élménypontokat. Ez óriási ismeretanyagot jelent nekünk is. Az ember egy csomó olyan kezdeményezést lát, amelyről egyébként irodában dolgozva nem tudna, nem hallana – foglalja össze az évek tapasztalatait az igazgató. 

– A magyar minta, azaz, hogy az EDEN pályázat keretén belül itthon egy belföldi versenyt is hirdetünk, egyedülálló Európában, amelyre felfigyelt a többi európai pályázó is. Az előző évek döntősei is meghívottjai és vendégei voltak a nemrég véget ért budapesti EDEN konferenciának. Ezek a konferenciák elképesztően jó lehetőséget adnak a kapcsolatépítésre, eszmecserére, értjük egymás problémáit, ötleteit, megoldásait – mondja Mártonné Máthé Kinga.

A tizenhétből tizenegy bejárandó terület maradt fent a rostán, és öt jutott be a mai döntőbe. A döntősök között volt Gyula, a történelmi fürdőváros – Békés a magyar vidék múzsája című pályázata, Pécs Kultúrkaland című projektje, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken, Székesfehérvár – Három helyszínnel Gorsium, Pákozd, Székesfehérvár pályázata, és a Veszprémi Múzsák, múzeális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben című pályázata. A döntőbe jutott pályázókat a bizottság 500 ezer forinttal jutalmazta, a főnyeremény 2-2 millió forint marketingtámogatás a győztes pécsi ás szatmári pályázónak. A döntőbizottság tagjai dr. Balogh Tamás közigazgatási főtanácsadó, Krucsainé Herter Anikó Kultúráért felelős helyettes államtitkár és Dr. Princzinger Péter, az MTÜ Turisztikai tudás és innovációs vezérigazgató-helyettese voltak. A nyertesek közül Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye pályázata egyébként részt vesz a 2018. évi Európai Turizmus Fórumon is, ahol a többi európai tagállam díjazottjával együtt átveszi a Kíváló Európai Desztináció díjat. 

 

HÉTSZÍNVIRÁG

A még éppen futó, tavaly meghirdetett, 10. EDEN pályázat témája a gyerekbarát turizmus volt. Az EDEN for Kids magyar címe a Hétszínvirág volt. Ebben a promóciós évben nem új desztinációk versengtek, hanem a korábbi hét nyertes térség újabb népszerűsítésére volt lehetőség. Természetesen mind a hét pályázónak volt és van olyan turisztikai kínálata, amely a gyerekek számára is vonzó lehet. Ezeket a programokat, helyszíneket, intézményeket az MTÜ csokorba szedte, készített belőle egy promóciós anyagot, és bemutatta több családcbarát nagyrendezvényen. Az volt az ügynökség számára a fő kérdés, hogy hogyan lehet a gyerekeken keresztül megszólítani a családokat – az EDEN 10 erre adott választ, a hét korábbi pályázó pedig más megközelítésből, a családok, gyerekek szemszögéből is reklámozhatta a saját kínálatát.

LIFE
A Biodiverzitás Fővárosa
Uniós törekvés az önkormányzatok környezetvédelmi szemléletformálására
Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.
Siófok
COSME
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Ökoturisztikai csomagok kidolgozása a magyar vidéken közvetlen brüsszeli forrásból
Humtour
Budapest
COSME
A Kárpát-medence édenkertje
Kevéssé ismert turisztikai célpontok bemutatása az Európai Unióban
Magyar Turisztikai Ügynökség
Budapest
COSME
Segítség - kézenfogva
Magyar környezetvédelmi innovációk piacra segítése Európán túl
INNOSKART IKT Klaszter
Székesfehérvár
COSME
Együtt az együttműködésért
Nemzetközi klaszterek kooperációja
ArchEnerg
Budapest
COSME
Kössük fel a sportcipőt!
Egészségtudatos kikapcsolódás skandináv turistáknak Hévízen
Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.
Hévíz

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat