Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Magyar Turisztikai Ügynökség

Budapest

A Kárpát-medence édenkertje

Ki hallott már a cserkúti Porcsin Piknikről vagy a kővágószőlősi Kőlevesről? Hacsak nem vagyunk szakértői a magyar termelői gasztronómiának, aligha mond valamit a Mecsek Zöldút néhány állomása. Pedig Baranyában igazi ínyenctúra vár a szemfüles ínyencekre: van ott medvehagyma-kóstolás, gaztúra vagy például gombaismereti tanfolyam is. A Mecsek Zöldút egy olyan élő, működőképes, szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az idelátogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre.

Persze az átlagos turista hajlamos a jól bevált, közismert célpontok felé venni az irányt. Ezt a problémát az Európai Bizottság is időben felismerte, és 2006-ban útjára indította az EDEN pályázatot, hogy a klasszikus és túlterhelt üdülőhelyekről át- vagy továbbirányítsa a forgalmat a rejtett desztinációk felé.

Magyar Turizmus Zrt. / Magyar Turisztikai Ügynökség

A projekt hazai lebonyolítója 2006, az indulás éve óta a Magyar Turisztikai Ügynökség. Magyarország mind a tíz pályázati évben elnyerte a teljes támogatási összeget. Mártonné Máthé Kingánál, a szervezet aktív turizmusért felelős igazgatójánál jártunk; irodájában turisztikai plakátok, prospektusok, kézműves teák, szárított gyümölcsök és más, turistacsalogató eszközök jelzik, hogy itt bizony egy rutinos, sikeres és lelkes csapat dolgozik.

– A bizottság metódusa szerint minden tagország turisztikai ügynöksége pályázhat az adott minisztérium támogatásával. A pályázat maga tíz-tizennyolc hónapig tart, a nyert összeget marketingre fordítjuk, mivel a vidéki önkormányzatoknak a fejlesztések után éppen a népszerűsítésre nem marad pénzük – avat be a részletekbe Mártonné Máthé Kinga.

Magyar Turizmus Zrt. / Magyar Turisztikai Ügynökség
Mártonné Máthé Kinga: A Magyar Turisztikai Ügynökség csapata „házon belül” is megversenyezteti a potenciális esélyeseket

Cégünk már az első évben meg tudta nyerni a legmagasabb pályázati támogatottságot. Emellett a magyarok egy komplett pályáztatási rendszert is létrehoztak. Bár az EU minden évben megadott tematika köré építi az EDEN pályázatot, a Magyar Turisztikai Ügynökség csapata „házon belül” is megversenyezteti a potenciális esélyeseket. A hazai rangadónál a két fő szempont, hogy több település fogjon össze, és lehetőség szerint együtt dolgozzon ki szabadidős tervet mind a négy évszakra. A beérkezett pályázati anyagokat feldolgozzák, és személyesen is meggyőződnek az olvasottakról. Mártonné Máthé Kinga és stábja mátyáskirályi-módszerrel sorra látogatja a falvakat, és ellenőrzi a pályázatokban ígérteket. Ezután az öt legjobb versenyzőt további próbának vetik alá: egy közös konferencián kell előadást tartaniuk tájegységükről. Mártonné Máthé Kinga pozitívan tekint a prezentációkra, amelyeken minden résztvevő szívvel-lélekkel készül arra, hogy hagyományai és kínálata legjavát felvonultathassa.

Így a rendszerváltásig elzárt Őrség, majd az élő hagyományokat leginkább ápoló Hortobágy, aztán az ökoturisztikai célpont, Írottkő nyert. A későbbi években a legjobb természetes vízi desztinációként a Tisza-tó, majd a Mecsek a legjobb ipari értéket őrző és megújító úti cél lett EDEN-tag. Az akadálymentes turisztikai kategóriát Kaposvár nyerte, legutóbbi nyertesük pedig Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja, a Mecsek Zöldút. 2017-ben azokat az úti célokat fogják kitüntetni, amelyek a helyi kézzelfogható kulturális értékeikre alapozva alakították ki speciális turisztikai kínálatukat.

Magyar Turizmus Zrt. / Magyar Turisztikai ÜgynökségVella Anikó és Mártonné Máthé Kinga, a projekt felelősei

A projekt menedzsere büszkén meséli, hogy az EU felé már bizonyítani is tudták az EDEN program sikerét, mert – részben a sikeres marketing hatására – kimutathatóan emelkedett a vendégszám és az árbevétel ezeken a rejtett helyszíneken. Nem is csoda, a beszélgetés során mi is a Mecsek Zöldútról hallottak hatása alá kerülünk, és legszívesebben máris indulnánk, hogy kipróbáljuk a cserkúti gazvacsorát a Babás szerköveknél, az Ökocsali főző műhelyek képzését, a medvehagyma lebigyózását, vagy az Apicius-lakomát a kővágószőlősi római villánál.


Együtt az együttműködésért
Segítség - kézenfogva
Kössük fel a sportcipőt!
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Vidéki múzsák születtek
Hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek
Színház digitális bennszülötteknek
Mozgásba hozzák Európa diákjait
Fel kell rázni a fiatalokat!
Az Ormánságra nyitják Európát
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Labor az online fogyasztói jogokért
Nívós klubok ha összefognak
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Megéri helyben maradni
A hajléktalanság közös probléma
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Kudarckerülőből hasznos munkaerő
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Üzenet a hajókonténerből
Le a műanyaggal!
Számít a saját történelmed!
Vissza a földekre!
Művészet, másokért
Nézz szembe az űrrel!
Zöldséget a közösből
Bántalomra oltalom
A kommunizmus igazi arca
Előny a hátrányból
Közösségteremtő mozgás
Magyar zsonglőrök az élvonalban
Változni kihívás
Több van benned, mint gondolnád!
Helyzetbe hozzák a művészeket
Együtt a fiatalság
Inaktivitásból proaktivitás
Fiatalok a roma integrációért
Megnyílik előttük a világ
Egy nyelvet beszélnek
A Biodiverzitás Fővárosa
„Kisolimpia” nagy tervekkel
Útmutatás az élethez
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Döntést hozni tudni kell
Ötletelj, vállalkozz!
Történetmeséléssel az önkép fejlesztéséért
Utazás az őskorba
Bátorítsd, vond be, ösztönözd!
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat