NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Magyarkanizsa Önkormányzata
Magyarkanizsa
A történet hangban
Történetek
Syreon Kutató Intézet
Syreon Kutató Intézet
Polyphony
Netis Zrt.
Optimal Optik
BNPI, KNPI, KMNPI, MME, ELMŰ
Magyarkanizsa: helyben érvényesülni
Cél az elvándorlási hullám megfékezése
Europe for Citizens

Fejlesztenek, pályáznak, összefognak, nyernek. Irigylésre méltóan sikeres munkát végez a Magyarkanizsán működő Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, amelynek vezetői 2005 óta beleásták magukat a hazai és külföldi pályázati lehetőségekbe. Bár a szerb határ túlsó felén vannak, több közvetlen brüsszeli forrásra nyertek már támogatást, köztük a Europe for Citizens Testvérvárosi találkozókra – legutóbb 116 000 eurót. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere látogatott el hozzánk.

Magyarországon és az Európai Unió tagállamaiban pályázatok egész tárháza kínálja nekünk a jobbnál jobb lehetőségeket. Más a helyzet azonban a csatlakozásra váró, úgynevezett harmadik országokban, ahol egyelőre a források egy bizonyos része érhető csak el a pályázók számára. Aki a szűkebb alternatívák ellenére mégis pályázni próbál, annak kellő önbizalommal és jó nemzetközi kapcsolati hálóval kell rendelkeznie. És nem utolsósorban, meg kell tanulnia jól sáfárkodni mindazzal, amije van.

A Magyarkanizsán működő Tisza Menti Információs Fejlesztési Központnak mindezt sikerült elérnie. Az intézmény a magyarkanizsai önkormányzatból nőtte ki magát, amely 2005 környékén felismerte: a probléma nem feltétlen az, hogy kevés a Szerbiának megpályázható közvetlen felhívás, hanem, hogy mialatt hónapokat töltenek pályázati lehetőségekre várva, nincs egy állandó csapat, amely készen állna a kiírások menedzselésére. Ezért az önkormányzat megalapította saját szervezetét, ahol a szakemberek is folyamatos képzésben részesülhetnek, és irányíthatják az önkormányzati projekteket.

Működésük tíz éve nem múlt el nyomtalanul: mivel az önkormányzat ki tudott lépni a nemzetközi piacra, minden évben nyertek EU-s pályázatot.

Magyarkanizsa Önkormányzata
Fejsztámer Róbert polgármesterrel a Magyar Fejlesztési Központban beszélgettünk

– A közvetlen brüsszeli támogatásokban a kultúra, művelődés és testvérvárosi kapcsolatok témakörökben tudunk pályázni. Ugyan ezekből nem tudunk gazdaságot fejleszteni, de a létrejövő kapcsolatokon keresztül már van esély a további érvényesülésre – mondja Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere. Interjúnkra épp egy magyarországi testvérvárosi körutazásból érkezik, de a városnak az egész Kárpát-medencében vannak kapcsolatai. Többségében magyar lakta településeket választottak, így nincs nyelvi akadály és egyszerűbb a közös munka. A polgármester hozzáteszi, a problémáik is hasonlók: mindenki küszködik a kisebbségi lét és az anyanyelv megőrzésével.

Nyertes Europe for Citizens pályázataik is ezeket a témákat célozzák. Legutóbbi 2013 és 2014 között zajlott, Magyarkanizsán kívül részt vett benne három magyarországi, egy szlovákiai és egy erdélyi város. A programsorozatot nyári ifjúsági táborral kezdték, majd városnapi rendezvényeket tartottak a testvérvárosi kapcsolatok jegyében. A városvezetők négy szakmai tanácskozáson a fiatalok pályaválasztásáról, munkalehetőségeiről, kül- és belföldi érvényesüléséről értekeztek. Nagy gond ugyanis, hogy a határon túli magyar fiatalok szinte kivétel nélkül külföldön képzelik el az életüket.

Magyarkanizsa Önkormányzata
A polgármester büszke a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ eredményeire

Fejsztámer Róbert egyrészt megélhetési kérdésnek, másrészt viszont divathullámnak tartja a jelenséget, de amíg az le nem cseng, addig sajnos rengeteg fiatal fog elvándorolni a magyarlakta területekről. – Mivel nincs elég érintkezésük a többségi nyelvvel, csökken a boldogulási esélyük. Így inkább gazdasági okokra hivatkozva elmennek – Magyarország kikerülésével – Nyugat-Európába, és mindent felégetnek maguk mögött.

A polgármester évek óta keresi az üzenetet, amivel itt tarthatná a következő generációt. Konkrét megoldás még nincs, ám, ha az elvándorlás valóban divathullám, egyszer véget fog érni. Mindenesetre a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ munkássága egy olyan pozitív példa, amit határon innen és túl is érdemes továbbkövetni.

EaSI
Biztos lábakon külföldön
Munkavállalói tanácsadó hálózat az oszták-magyar határ mentén
EURES-T Pannónia
Szombathely
Europe for Citizens
Hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek

Soproni Evangélikus Egyházközség
Sopron
Europe for Citizens
Fel kell rázni a fiatalokat!
Vietnam előtt is példa a nyíregyházi modell
Kulturális Életért Közhasznú Egyesület
Nyíregyháza
Határozott fellépés krízishelyzetben
Egységes Reagálási Gyakorlat Londonban
HUNOR Mentőszervezet
Budapest
Erasmus+
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Képzési program kialakítása az intézmény férőhely kiváltási folyamatot irányító vezetők részére
Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
LIFE
Előzzük meg az erdőtüzeket!
Oktatási és képzési program Magyarországon
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat