Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Maximulation Business Simulation Kft.

Budapest

Döntést hozni tudni kell

Monopoly, Capitaly, Gazdálkodj okosan, Catan Telepesei – a családi, baráti együttlétek kedvenc társasjátékairól minden generációnak kedves emlékek jutnak eszébe. A nyerés, veszteség, csőd, kereskedés és persze maga a versengés, amely főszerepet játszik a játékokban, kiváló módja, hogy a gyerekek üzleti- közgazdasági kompetenciája fejlődhessen. Sajnos Magyarországon a közoktatásban igen csekély szerepet kap a gyerekek homo economicus-szá nevelése, így jobbára a társasjátékok adnak némi betekintést a gazdasági kérdésekbe.

Éppen így, közös baráti együttlétekkel indult el a Maximulation Kft. története is. Boda Márton (ügyvezető-alapító) és testvére, Tamás már gyermekkoruktól kezdve sok időt töltöttek társasjátékozással, a gimnáziumi évek alatt alakult ki baráti társaságuk, melybe már Marján György és Mecseki Tamás is bekapcsolódott (jelenleg is ők négyen társtulajdonosok a cégben). A közgazdász és mérnök érdeklődésű fiatalok ekkor már stratégiai játékokkal fejlesztették magukat, végül is magával az üzleti szimulációval az egyetem alatt találkoztak először.

Maximulation Business Simulation Kft.A nyerő csapat: Boda Tamás, Boda Márton Attila, Mecseki Tamás, Marján György

– A Szent István Egyetemen szimulációs játékra épülő kurzust tartok, de mindig is zavart, hogy ezek a módszerek a középiskolákba csak kis mértékben jutnak el – mondja az ügyvezető, hogy miért vágtak bele a projektbe. – Ez részint a lexikai tudásra épülő magyar oktatási rendszer miatt van (szemben a kompetencia-alapú nyugat-európai paradigmával), ami nem készít fel a váratlan problémák megoldására, részint a középiskolai tanároknak anyagi forrásuk sincs az ilyen jellegű innovatív szoftveres megoldások alkalmazására. Azt viszont gyorsan felismertük, hogy lenne igény a gyerekekre szabott üzleti szimuláció kidolgozására – magyarázza.

Az Erasmus+ pályázatot három partnerszervezettel együtt adták be (erdélyi, szlovákiai és tatabányai, közgazdaságra specializálódott iskolákkal), Brüsszel felé azt vállalták, hogy az egyéves projektidőben a partneriskolákkal együtt oktatási anyagot hoznak létre az üzleti szimulációs játékból, a leglelkesebb tanulóknak pedig egy többfordulós versenyt írtak ki, ahol a fiatalok az üzleti döntéshozatalt gyakorolhatják – egyelőre tét nélkül. Marján György, társtulajdonos elmondja, ők oktatási segédeszközként képzelik el a szimulációs programot, mely sok olyan készségre rávezeti a gyerekeket, ami könyvből nem feltétlen lenne fejleszthető.

Maximulation Business Simulation Kft.
A projektidőben a partneriskolákkal együtt oktatási anyagot hoznak létre az üzleti szimulációs játékból

Hozzáteszi, a diákok végre saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen vállalkozást vezetni, milyen lépéseket kell hozni egy sikeres üzletért. A szoftver alkalmazása közben észre sem veszik, mennyit fejlődnek digitális, döntéshozatali készségeik, stratégiai gondolkodásmódjuk. A játék magában hordja a versengést, hiszen mindenki nyerni akar, aki veszt, az pedig a hibáiból megtanul legközelebb jó döntést hozni, de a lényeg: a kiskorúaknak is meg kell tanulniuk dönteni.

A szimulációs versenyben korlátozás nélkül vehetnek részt középiskolás korú diákok Magyarországról, Szlovákiából és Romániából. A három fős csapatok először online selejtezőn vesznek részt, majd jön a középdöntő, a legjobbaknak pedig a döntő. Bár a verseny költségei nem olcsók, de szponzorokkal kiegészülve tovább folytathatják. Interjúnk napján éppen Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja vállalta el a közép-európai üzleti szimulációs verseny fővédnökségét.

A cégvezetőktől azt is megtudjuk, a gyerekek körében egyértelműen pozitív a visszajelzés az innovációra. Egyrészt azért, mert végre kimozdulhatnak, a „szokásos” diákszerepből, másrészt mert nem kell több tízoldalas szabálykönyv ahhoz, hogy a szimulációt megértsék, rögtön tudnak vele játszani. A diákok bevonása a tanítói folyamatba egy egész oktatási szemléletváltást kíván, melyre égető szükség is van a huszonegyedik század elején. A cégvezetők ezt nem látják problémának: innovatív eszközt adnak motivált tanárok kezébe.


Megnyílik előttük a világ
Legyen újra trend cukrászdába járni!
Mozgásba hozzák Európa diákjait
Az Ormánságra nyitják Európát
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Új idők új szele a cirkuszban
Megéri helyben maradni
A hajléktalanság közös probléma
Kudarckerülőből hasznos munkaerő
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Le a műanyaggal!
Vissza a földekre!
Nézz szembe az űrrel!
Zöldséget a közösből
Előny a hátrányból
Közösségteremtő mozgás
Változni kihívás
Cukrászatban utazik
Több van benned, mint gondolnád!
Inaktivitásból proaktivitás
„Kisolimpia” nagy tervekkel
Sportos kapcsolatépítés
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Gépészeti iskolások a világ körül
Ötletelj, vállalkozz!
Karrier és természetvédelem?
Flow-élmény az énekórán
Tegyünk többet a betegbiztonságért!
Sporttudatosabb iskolákat!
Történetmeséléssel az önkép fejlesztéséért
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek
Színház digitális bennszülötteknek
Fel kell rázni a fiatalokat!
Labor az online fogyasztói jogokért
Nívós klubok ha összefognak
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Üzenet a hajókonténerből
Számít a saját történelmed!
Művészet, másokért
Bántalomra oltalom
A kommunizmus igazi arca
Magyar zsonglőrök az élvonalban
Helyzetbe hozzák a művészeket
Együtt a fiatalság
Fiatalok a roma integrációért
Egy nyelvet beszélnek
A Kárpát-medence édenkertje
A Biodiverzitás Fővárosa
Útmutatás az élethez
Élen táncolnak
Fenntartható múzeumügy
Teret nyer a rövidfilm
Az ellenállás kultúrája
Valós érték a mozivásznon
A zongora Európája
Együtt a városfejlesztésért
Művészettel a szemét ellen
Izgalmas sci-fi műfordítások
Nyert a For Real
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Fel kell készülni az extrém végletekre
Szoftver a jövőnek
Biztos lábakon külföldön
A gyerekek nyelvén
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat