NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
mcule.com Kft
Budapest
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
Tűk a szénakazalban
Gyógyszerkutatási vegyületeket tartalmazó online platform létrehozása
Horizon 2020

A Horizon 2020 közvetlen európai uniós program 50 000 eurós támogatásából valósult meg az mcule Kft. Ultimate Database projektjének első fázisa, melyben a kutatók egy egyedülálló adatbázis fejlesztését alapozták meg a létező és virtuális vegyületek számára. A készülő gyűjteménybe várhatóan ötszázmillió különböző molekula fog bekerülni.

A gyógyszerkutatás számára jelenleg fizikailag is elérhető potenciális hatóanyagok számát jelenleg hét-nyolc millióra becsülik. Ezek különböző betegségeket gyógyíthatnak, első lépésként azonban azt a kritériumot kell teljesíteniük, hogy kötődjenek egy fehérjemolekulához, amely összefüggésbe hozható valamely betegséggel.

A fizikailag is már létező vegyületeken kívül, úgynevezett „virtuális vegyületeket” is számon tartanak, amelyeket még ugyan nem állítottak elő, de nagy valószínűséggel előállíthatók és így egy értékes “kémiai teret” jelentenek a gyógyszeripar számára. A projekt keretében tervezett ötszázmillió virtuális vegyület nagyságrendekkel több, mint a jelenleg fizikailag elérhető kémiai tér, így égető szükség van egy jól átlátható, intelligens keresőre, mely alkalmas ennek az ötszázmillió vegyületnek a kezelésére, ideértve molekulamodellezési szimulációkat is.

Ebben a műfajban alkotott nagyot az mcule.com Kft., melyet 2011-ben alapított négy tudós gyógyszerkutatási startupként. Egy online platform létrehozását célozták meg, ahová összegyűjtik az összes létező és még el nem érhető potenciális hatóanyagot, kitágítva ezzel a kémiai teret. Kiss Róbert cégvezető – akivel interjúnkat készítjük – ezt a jelenséget csak úgy jellemzi, hogy megnövelték a szénakazalt, amiben most több tűt lehet keresgélni.

mcule.com Kft
Kiss Róbert cégvezető

Mindehhez segítséget adott a Horizon 2020 SMI Instrument alprogramja, melynek első fázisát pályázták meg. A projektidő alatt piackutatást végeztek és partnereket kerestek a következő, második fázishoz. A kérdőívekből az derült ki, hogy a vegyületek összegyűjtése csak a munka egyik fele: az ötszázmilliós virtuális adatbázis vegyületeinek több fontos kritériumot is teljesíteniük kell, így pl. a gyógyszerkutató cégek vegyület-választásai után 2-6 hét áll rendelkezésükre, hogy a még nem létező anyagokat elő is állítsák, ennyi ideig lehet fenntartani a gyógyszeripari cégek érdeklődését. Persze a kisérletezésnél több egyéb sztenderdnek is meg kell felelni, például alapvető követelmény, hogy a molekulák oldhatóak legyenek.

<
>

Az Ultimate Database Fázis 2 pályázatánál – melynek eredménye már csak hetek kérdése – az mcule.com Kft. a virtuális tér bővítését kémiai partnereikkel fogja validáltatni. Bár vannak versenytársaik a piacon, akik szintén a molekulák adatbázisba rendezésével foglalkoznak, a magyar cég molekulamodellezési eljárásokat és intelligens keresési megoldásokat is kínál, melyek segítségével pl. szimulálni lehet, hogy a virtuális vegyület képes-e az egyes fehérjékhez kötődni.

Kiss Róbert elmagyarázza, a molekuláris szimuláció fontos segítség lehet abban, hogy a szénakazalból (az ötszáz millió virtuális közül), kiválogassuk a tűket, melyek a legjobb esélyekkel indulnak neki a gyógyszerkutatás hosszú folyamatának. Ennek a megközelítésnek a minél szélesebb körű alkalmazása hatalmas előrelépést jelent majd a gyógyszerkutatásban.

 

Horizon 2020
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
Horizon 2020
Projekt a Keleti Partnerségért
Uniós pályázatokkal népszerűsítik a kutatás-fejlesztést a keleti térségben
Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft
Budapest
Horizon 2020
Adattovábbítás felsőfokon
Nagyfelbontású képátvitel tömörítés és késleltetés nélkül
Lightware Kft.
Budapest
Horizon 2020
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Small Bodies Near and Far: ismeretanyagbővítés a Naprendszerben keringő kiségitestekről
MTA CSFK Csillagászati Intézet
Horizon 2020
Jövőmentő szupernövények
Talajjavító algák kutatására nyert uniós forrást egy makói cég
Vegaalga
Makó
Horizon 2020
Precíz barázdáltság
Csúszótömítésekhez használt eszközök textúrájának optikai ellenőrzése magyar fejlesztéssel
Optimal Optik
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat