Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar

Miskolc

Fókuszban a felszín alatti vizek

Minden hidrogeológus tisztában van a felszín alatti vizek fontosságával. Mégis, mind a szakma, mind a közvélemény nem foglalkozik eleget ezzel a témakörrel súlyának megfelelően. Mit is sorolunk ide valójában? A parti szűrésű vizeket, a talaj- és rétegvizet, valamint a karsztvizet. Hazánkban például az ivóvíz több mint kilencven százaléka származik a felszín alól, de erről az átlagember nem is tud, hiszen a médiából elsősorban az árvizekről, tavakról, folyókról, egyszóval a felszín feletti vizek kezeléséről esik a legtöbb szó.

 

Szerencsére a jó minőségű vízkészletek egyre hangsúlyosabbá válnak a világban, jelentőségüket az EU is felismerte, és létrehozta az Európai Víz Keretirányelvet. Ennek célja, hogy az Európai Unió tagállamaiban lehetőség szerint minél hamarabb jó állapotba kell hozni minden felszíni és felszín alatti vizet, és fenntarthatóvá kell tenni a jó állapotot. Magyarországon is történtek fontos lépések a víz megőrzésének érdekében, kiemelkedik közülük a Kvassay Jenő Nemzeti Stratégia, melynek feladata a vizek kezelésével, használatával kapcsolatos célkitűzések és eszközök meghatározása, a feladatok megoldásához szükséges intézkedések megvalósítási feltételeinek megteremtése, az öntözéses gazdálkodás lehetőségeinek és kereteinek kialakítása, az aszály vagy a belvíz káros hatásainak megelőzése és mérséklése.

Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar

Ezek a támogatások csak megkönnyítették a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának munkásságát, ahol évek óta céltudatos felkészülés folyt már az európai uniós pályázati színpadra való fellépésre. Egyedülálló képzési és kutatási programokkal, széles nemzetközi kapcsolati hálóval, számos hazai és nemzetközi projekttel szereztek gyakorlatot, aztán 2014-ben beadták az első tizenöt pályázatot a Horizon 2020 Programban. A kitartó munka meghozta gyümölcsét: öt fejlesztési tervük rögtön kivívta az unió támogatását.

Dr. Szűcs Péter, a kar dékánja bővebben is mesél nekünk az egyetem tevékenységeiről: – Mi itt az egyetemen az egyik legnagyobb kutatási intézetnek számítunk, már ami a felszín alatti vizeket illeti. Ezért nagyon megörültünk, mikor az EU Horizon 2020 program felhívásában a felszín alatti vizek előtérbe kerülhettek. A KINDRA projekt ötletét az egyik magyar nemzetiségű, a Miskolci Egyetemen végzett, de ma egy spanyolországi cég vezetője vetette fel. – A hat partnerből kettő egyetem, de van uniós szakmai szervezeti tagunk is – meséli a szakember.

Debreceni Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Dr. Szűcs Péter dékán

A KINDRA kutatási program lényege, hogy a partnerek egy európai szintű hidrogeológiai osztályozási rendszert dolgozzanak ki, illetve egy interneten elérhető adatbázist, melyben a felszín alatti vizekkel kapcsolatos széleskörű dokumentációk találhatók. Ezeket az anyagokat feldolgozzák, és megnézik, melyek azok a területek, amelyek a jövőben újabb kutatásokat igényelnek majd Európában.

Mivel régebben egyáltalán nem létezett európai léptékű osztályozási rendszer a témában, hatalmas ugrás lesz majd a KINDRA projekt adatbankja. A tudástár többek közt arra is rámutat majd, mely területekre érdemes több anyagi forrást fordítani a felszín alatti vízkészletek megőrzése és fenntartható hasznosítása érdekében. A magyar egyetem magában a kutatásban, és az osztályozás megalkotásában vesz részt, ezen felül a projektcsapat workshopokat, mobilitási programokat, konferenciákat és gyermekeknek szóló információs anyagokat is tervez.

Debreceni Egyetem Műszaki Földtudományi KarA KINDRA projekt és a Miskolci Egyetem további felszín alatti vizekkel kapcsolatos Horizon 2020-as pályázatainak bemutatása a Budapest Víz Világtalálkozón 2016. novemberében

A 2017-ben záruló projekt nem csak a közvetlen eredmények miatt bizonyul majd hasznosnak. Dr. Szűcs Péter elmondja, a fiatalok számára nem olyan vonzó a kutatói pálya, viszont ezek a Horizon 2020 projektek egyben a nemzetközi tevékenységben való kitörési pontnak is számítanak.

 Információk a projektről a weben és a Facebookon


Parlag helyett bioüzemanyag
Fenntartható környezethasználat
Magyar kutatók a csontritkulás ellen
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Szoftver a jövőnek
Fénnyel nyerők
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Jövőmentő szupernövények
Előrelépés
A fájdalommentes diagnosztikáért
Hitelesfelhőkben a jövő
Budapest, startup főváros
Égető problémamegoldás
Mikroszkóp alatt a ponty paraziták
A látvány hangja
Az ellenállás kultúrája
A szőlők őre
Adattovábbítás felsőfokon
Szektorközi kapcsolatépítés
Időben a cukorbetegség ellen
Tűk a szénakazalban
Tapintva látás
Motor a járműhöz
Versenyfutás az idővel
Együttműködésben a siker
Új horizont az erdőtűzoltásban
Robotot a bányába!
Precíz barázdáltság
Platform a betegekért
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Az integrált ellátásért
A fenntartható tömegközlekedésért
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Pillanatkép a félelemérzetről
A balesetveszély gyorsabb felismerése
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyarok a 3D jövőjéért
Projekt a Keleti Partnerségért
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Új módszerek a baromfi génmegőrzésben
Tanulni képes robotok
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Együtt az együttműködésért
A fenntartható út
Visszahódítják a madarak királyait
Büszkeségünk lehet a szalakóta
Kordában tartják
a folyót

Hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek
Színház digitális bennszülötteknek
Lépre csalt kártevők
Az Ormánságra nyitják Európát
Fel kell készülni az extrém végletekre
Le a műanyaggal!
Viperák, sokasodjatok!
A puszta albérlője
Újjáéledt a balmazi szik
Legelésre fel!
A Kiskunság kincse
Szabadságot a szigetnek!
Lábnyom a jövőnek
Legyünk újra sasbarát ország!
Célzott természetvédelem a lőtéren
Környezetvédő hadgyakorlatok
Előzzük meg az erdőtüzeket!
Tiszta levegőt!
Környezetvédelem a föld alatt
Megmenekült a pásztói legelő
A Biodiverzitás Fővárosa
Vizet az erdőnek!
Felfrissül a holtág
Szakmai diskurzus az erdőkezelésről
Madárbarát vezetékek
Művészettel a szemét ellen
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat