NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Mozinet Kft.
Budapest
A történet hangban
Történetek
MOME
mcule.com Kft
Csip-Csup Csodák Magánóvoda
Hungaro Lux Light Kft
Anthropolis Egyesület
Focusfox
Valós érték a mozivásznon
Európai filmforgalmazási támogatások
Creative Europe

Testről és lélekről, Saul fia, Évszakok, Ifjúság, csak hogy néhány „nagyágyút” említsünk, amely a Mozinet Kft. forgalmazásában kerül vagy kerülhetett vászonra. A vállalkozás 1998-ban filmkritikai internetes portálként indult, 2006-ban bővült ki filmforgalmazási profillal. Eleinte hazai források fedezték a projekteket, majd a cég a közvetlen európai uniós Creative Europe Program MEDIA alprogramjában kezdett pályázni nem kis sikerrel; ezt mutatja, hogy 2016-ban összesen 44 794 euró támogatást fordíthatott európai filmek magyarországi bemutatására az „Automatic Support” keretéből.

Magyarországon a mozikban eladott jegyek nyolcvanöt százalékát amerikai filmekre váltják, sajnos csak a maradék tizenötbe férnek bele az igényes, valós kulturális értéket képviselő európai alkotások. Pedig a hollywoodi filmdömping mellett elképesztően üdítő mást is látni.

A kifejezetten nem tömegfilmek forgalmazására szakosodott Mozinet Kft. már-már hatodik érzékkel halássza ki a filmpiacról a gyöngyszemeket. Böszörményi Gábor ügyvezető igazgató avat be a cég történetébe: – Számunkra mindez eleinte hobbinak indult az egyetem mellett, online filmkritikai platformot üzemeltettünk a társaimmal, ami 2004-ben kibővült a Mozinet Magazinnal. Ezt hét évig szerkesztettük, főleg artfilmekről írt értékelések és filmfesztiválokról készült beszámolók kerültek be a print kiadványba. Közben évi egy-két alkalommal a filmforgalmazásba is belefogtunk, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Mozgókép Közalapítvány segítségével.

Mozinet Kft.
Böszörményi Gábor ügyvezető igazgató

Aztán 2009-ben átálltak a Creative Europe Program támogatásaira. A MEDIA alprogram alapvetően két pályázási típust tesz lehetővé: az egyik az automatikus rendszer, mely virtuális „perselyként” működik - az európai filmekre eladott jegyek után képződik egy támogatási összeg, ezt tudják a forgalmazók invesztálni a következő évben: a filmek jogdíjának negyven, ötven vagy hatvan százalékát fedezi az EU (a film származási országától függően).

A szelektív pályázati rendszer a kisebb költségvetésű, de nagyobb művészi értékkel rendelkező alkotásokat pártolja. Ebben a kategóriában nehezebb nyerni, de Böszörményi Gábor az érem másik oldalára is rámutat: így olyan filmek is bekerülhetnek a köztudatba, amelyek amúgy nem jutottak volna el Magyarországra. A filmforgalmazáshoz kapott összeget egyébként Brüsszel a mozik számától teszik függővé.

<
>

Az ügyvezető azt is elmondja, a Creative Europe Program nélkül nehezebben boldogulnának a piacon. Kis szektorban mozognak, és itthon kevés a bevétel a filmforgalmazásból. Az EU-s lehetőségnek hála be tudnak vállalni olykor kockázatos vagy veszteséges műveket is, mert a pályázati támogatás egy fix alapot nyújt nekik. De többször ráhibáztak: ami egyik nap még rétegfilmnek számított, amit alig ismert valaki, az másnapra simán hozhat A-kategóriás filmdíjakat is, felhívva magára a széles közönség figyelmét. Így volt ez például az Ida című lengyel-dán filmnél, ami fél évvel a magyar forgalmazás után nyerte el a legjobb idegennyelvű filmért járó Oscart. Magát a támogatást amúgy nem csak a filmek megvételére, hanem online, print és rádiós reklámozásra költik, de volt, hogy egy izlandi film főszereplőjét is a MEDIA program támogatásából hívták meg Magyarországra.

Mozinet Kft.
A Mozinet irodájának falát díszítő filmplakátok magukért beszélnek

A Mozinet irodájának falát díszítő filmplakátok magukért beszélnek. A Legújabb testamentum, az Évszakok, az Ifjúság vagy a Philomena ismertté válásában kulcsszerepet játszott az EU-s finanszírozásból is fedezett kampányprogram. Interjúnk után az egyiket, az öt török kamasz lánytestvér ezeréves tradíciók elleni lázadásáról szóló Mustangot magam is megnéztem, és egy tényleg testet-lelket átjáró, katartikus filmélménnyel tettem kerekké a forgalmazóval készült beszélgetésünket.

 

Erasmus+
Cukrászatban utazik
A magyar szakmának is szüksége van a folyamatos megújulásra
Cukrászok ipartestülete
Budapest
Creative Europe
Az ukrán dalkincs újra felfedezése
Both Miklós zenész népzenegyűjtő szenvedélyétől az Európában turnézó idős falusi asszonyokig
Polyphony
Nagyharsány–Budapest–Kijev–Lille
Creative Europe
Színház digitális bennszülötteknek

Kolibri Színház
Budapest
Erasmus+
Új idők új szele a cirkuszban
Cél a tanári kar szemléletváltását segítő továbbképzés
Baross Imre Artistaképző
Budapest
Creative Europe
Magyar zsonglőrök az élvonalban
200 000 eurót nyert a magyar ötletből született Mixdoor projekt
Zsonglőrök az élvonalban
Budapest
Creative Europe
Számít a saját történelmed!
Online archívum erősíti az európai identitást
CO:OP
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat