Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Nemzeti Emlékezet Bizottsága

Budapest

A kommunizmus igazi arca

Középiskolásként kifejezetten zavart, hogy a történelemórákon az egyik, ha nem a legfontosabb részt, a II. Világháború utáni magyar történelmet a 12. osztály végére hagyták. Ekkor már mindenki érettségilázban égett, se időnk, se energiánk nem volt arra, hogy az életünket leginkább befolyásoló tananyagokkal érdemileg foglalkozzunk. A tanterv azóta megváltozott, most nagyobb hangsúly kerül a XX. századra. Az Y-generáció már meglehetősen távolinak érzi a kommunizmus valóságát, hiszen a családi emlékezet is halványodik. Ezért is hiánypótló a „Vasfüggönyök mögött” elnevezésű, 2015-ben útjára indított kezdeményezés. 

– Tavaly megjelent egy kiírás a Europe for Citizens Programban az Európai Emlékezet Éve apropóján. A pályázatot olyan projektekre szabták, amik a totalitárius diktatúrák kialakulásával, működésével és hatásaival foglalkoznak. Rögtön láttuk, hogy ez a felhívás illeszkedik a NEB feladataihoz – mondja Szári Norbert, a Vasfüggönyök mögött projektvezetője. – A Nemzeti Emlékezet Bizottságának feladata a kommunista diktatúra működési mechanizmusainak feltárása, tehát elsősorban kutatás, de egyúttal az ismeretterjesztés is. Így kézenfekvő volt, hogy a középiskolás diákokkal a fókuszban, az oktatás kiegészítéseként indítsuk el a pályázatot. Sikerként könyveljük el, hogy hatszáz jelentkező közül tudtunk nyerni, hiszen csak harmincan kaptak támogatást – teszi hozzá a koordinátor.

Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Szári Norbert: Sikerként könyveljük el, hogy hatszáz jelentkező közül tudtunk nyerni

A program kétéves időtartama alatt a négy partnerország (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Románia) négy workshopot szervez egy-egy ország fiataljainak. A rendezvényeken vendég- és helyi előadók mesélnek a kommunizmus különböző aspektusairól, a budapesti workshopon például egy lengyel szövőnő életén keresztül szemlélték a korszakot. A projektben résztvevő diákok feladata – akik nem mellesleg vizuális kommunikációs specializációra járnak –, hogy ötperces kisfilmeket készítsenek az előadások alapján, összehasonlítva a kommunista idő viszonyait a mai rendszerrel. Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese szerint a projekt címében a többesszám sem véletlen, ugyanis nem csak maga a Vasfüggöny ereszkedett le Európa közepén 70 éve – amely kettévágta a kontinenst –, hanem a kommunizmusban számtalan különböző (fizikai és képletes) vasfüggöny létezett, hiszen a kényszer különböző válfajain alapuló, a terrortól sem visszariadó rezsimről volt szó.

– Kíváncsian várjuk, hogy a filmeken keresztül milyen üzenet fogalmazódik meg a tizenévesekben. Ezeket a projekt záróünnepségén mutathatják be, az egyik nagy moziban rendezett fesztiválon – mondja Szári Norbert, aki a hosszú távú célokra is kitér: elsősorban a közép-európai összetartást igyekeznek erősíteni, másrészt a kommunista diktatúráról kialakult hamis képet – ami a rendszer sikeres propagandájának köszönhető – szeretnék a helyére tenni a többi európai országban.

Nemzeti Emlékezet Bizottsága
A projektvezető szerint fontos az európai összetartozás erősítése 

– Nyugaton még mindig nincs valós ismeretük arról, milyen is volt valójában a kommunizmusban élni, főleg, hogy már önmagával az eszmével volt a baj. Erről ugyanakkor a mai középiskolásoknak sincs biztos tudásuk, még az a gondolat is felbukkant, hogy az ideológiával nincs baj, csak a kivitelezésébe csúsztak hibák. Tudatosítani szeretnénk a fiatalokban, milyen különbségek vannak a kommunista önkény leharcolt valósága és a szabad világ hétköznapjai között – foglalja össze a projekt fő célját Szári Norbert.


Hétköznapi hősöket toboroznak a jövőnek
Színház digitális bennszülötteknek
Mozgásba hozzák Európa diákjait
Fel kell rázni a fiatalokat!
Az Ormánságra nyitják Európát
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Labor az online fogyasztói jogokért
Nívós klubok ha összefognak
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Megéri helyben maradni
A hajléktalanság közös probléma
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Kudarckerülőből hasznos munkaerő
Az önkéntesség sorsfordító is lehet
Üzenet a hajókonténerből
Le a műanyaggal!
Számít a saját történelmed!
Vissza a földekre!
Művészet, másokért
Nézz szembe az űrrel!
Zöldséget a közösből
Bántalomra oltalom
Előny a hátrányból
Közösségteremtő mozgás
Magyar zsonglőrök az élvonalban
Változni kihívás
Több van benned, mint gondolnád!
Helyzetbe hozzák a művészeket
Együtt a fiatalság
Inaktivitásból proaktivitás
Fiatalok a roma integrációért
Megnyílik előttük a világ
Egy nyelvet beszélnek
A Kárpát-medence édenkertje
A Biodiverzitás Fővárosa
„Kisolimpia” nagy tervekkel
Útmutatás az élethez
Szemléletváltás a fogyatékosságügyben
Döntést hozni tudni kell
Ötletelj, vállalkozz!
A méhészeti workshoptól az üvegfújásig
Történetmeséléssel az önkép fejlesztéséért
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Fel kell készülni az extrém végletekre
Új idők új szele a cirkuszban
Szoftver a jövőnek
Cukrászatban utazik
Legyen újra trend cukrászdába járni!
Fenntartható múzeumügy
Biztos lábakon külföldön
Az ellenállás kultúrája
Gépészeti iskolások a világ körül
Karrier és természetvédelem?
A gyerekek nyelvén
Művészettel a szemét ellen
A magyar animáció Európa térképén
Mérnék a pedagógusok elkötelezettségét
Magyarkanizsa: helyben érvényesülni
Testvériség Kisvárdán
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat