NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Nyitott Kör
Budapest
A történet hangban
Történetek
H1 Systems Kft.
BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
Noran Libro Kiadó
Országos Kriminológiai Intézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Változni kihívás
Önkéntes év a színházi nevelés jegyében
Erasmus+

Idén februárban érkeztek meg a külföldi fiatalok a Nyitott Kör Egyesületbe azzal a céllal, hogy a színházi nevelés módszertanát elsajátítsák, önkéntes munkát végezzenek és egyben saját sorsukat, karrierjüket is egyengessék. A szervezet már harmadik alkalommal vesz részt az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) Programban, ezúttal 31 330 eurót kaptak a megvalósításhoz.

Vajon mi közös lehet egy drámaíróban, egy közgazdászban és egy jogászban? Függetlenül attól, hogy Bulgáriából, Törökországból vagy Olaszországból jöttek, mindegyikőjüket vonza a színházi nevelés valamely formája. Van, akit a pantomim, mást a bábszínház érdekel. Közös vonásuk még, hogy életútjukon mindnyájan keresnek: új hivatást, új életcélt.

A Nyitott Kör Egyesület a színházi neveléssel, illetve kompetencia- és közösségfejlesztéssel foglalkozik. Missziója, hogy színházi játékokon és játékosságon keresztül mutassa be a valós élet problémáit, lényegi kérdéseit a fiataloknak. Tagjai színházi előadásokat, drámaórákat tartanak, workshopokat, művészeti tréningeket szerveznek. Nemzetközi szintű partnerségben állnak sok más intézménnyel is, épp egy külföldi társszervezet programján vetődött fel az egyesület vezetőjében, hogy pályázniuk kellene a közvetlen brüsszeli forrású Erasmus+ Programban.

Nyitott Kör
A Nyitott Kör missziója, hogy színházi játékokon keresztül mutassa be a valós élet lényegi kérdéseit a fiataloknak

– 2013 óta vagyunk benne az Erasmus+ EVS alprogramjában, azóta már a harmadik generáció tölt el nálunk egy évet – meséli az önkéntes program lelkes szervezője, Jozifek Zsófia. Először három magyar anyanyelvű és egy román önkéntest fogadtak Romániából, azóta Európa összes országából érkeznek, nemcsak az Unióból, hanem az EU program országaiból is (pl. Törökországból). Jelenleg két bolgár, két török és egy olasz fiatal dolgozik Budapesten a Nyitott Körnél. A résztvevők kiválasztásánál nem az iskolai végzettség, vagy a munkatapasztalat, sokkal inkább a motiváltság számít, így aztán igen különböző hátterű és identitású emberek kerülhetnek egy csapatba.

Nyitott Kör
Jozifek Zsófia: Már a harmadik generáció tölt el nálunk egy évet

Az önkéntes év fő célja, hogy a résztvevők a Nyitott Kör munkáján keresztül megismerjék a színházi nevelés módszertanát, és a tapasztalataikat később a saját közegükben kamatoztassák. Önkéntes munkájuk során bekapcsolódnak a szervezet életébe, drámaórákra járnak, két foglalkozást önállóan kell megszervezniük, nyári táborban kell segíteniük, illetve részt kell venniük a Dunabogdányi Cserebogár csoporttal való tevékenységben: itt enyhe és közepsúlyos értelmi fogyatékos fiatal felnőttek közösségre nevelésével és szociális kompetencia fejlesztésével foglalkoznak.

<
>


A szervezet gondoskodik arról, hogy aki belevág az EVS programba (nem csereprogram), lehetőséget kapjon arra, hogy lépéseket tegyen az álmai megvalósítása felé. A szálláson, ellátáson, költőpénzen felül magyar nyelvórákat, külső-belső mentorokat is biztosítanak az önkénteseknek. A tapasztalatok szerint az önkéntes év nem eredményez rögtön teljes átalakulást a résztvevők életében.

Nyitott KörEVS Program = Ugródeszka a boldogabb, teljesebb élet felé

Jozifek Zsófia szerint a legtöbben, akik bevállalják ezt az időszakot, eleve úgy érkeznek, hogy valamit másképp szeretnének csinálni, az évet lehetőségként, ugródeszkaként fogják fel. Az EVS Program egyrészt új távlatokat nyit meg a résztvevők előtt, másrészt egy olyan, európai szintű hálózatot hoz tető alá, ami – legyen az önkéntes akár színész, akár közgazdász – kifejezetten jól jöhet még későbbi hivatásuk során.

 

Erasmus+
Flow-élmény az énekórán
KodályHUB: magyar vezetéssel, holland-skót partnerekkel újítják meg az általános iskolai ének-zene oktatást
LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
Budapest
Justice
A gyerekek nyelvén
IDEA: a gyermekek részvételének támogatása az őket érintő döntések meghozatalában
Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar
Creative Europe
Élen táncolnak
Magyar szervezet és táncprodukció is Európa legjobbjai között
Aerowaves
Budapest
Erasmus+
Mozgásba hozzák Európa diákjait

Magyar Diáksport Szövetség
Budapest
Europe for Citizens
A kommunizmus igazi arca
A totalitárius rendszerről a 16-20 éves korosztálynak
Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Budapest
Creative Europe
A zongora Európája
Nemzetközi karrierépítés és hálózatosítás zongoraművészek számára
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat