NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Optilight
Budapest
A történet hangban
Történetek
Syreon Kutató Intézet
Syreon Kutató Intézet
Polyphony
Netis Zrt.
Optimal Optik
BNPI, KNPI, KMNPI, MME, ELMŰ
Fénnyel nyerők
Hazai világújdonság a világítástechnikában
Horizon 2020

Olyan optikai megoldást fejleszt direkt brüsszeli forrásból egy magyar kkv, amilyet még nem látott a világ. A Hungaro Lux Light Kft. 1,7 millió euróval támogatott Optilight projektjében speciális bevonatot fejleszt többek között világítótestekhez, jelentősen javítva az energiahatékonyságukon. Nagy Zsolt ügyvezetővel egy korábbi munkájuk fényében beszélgettünk az újításról.

Edison szénszálas izzólámpája (1879) óta hatalmas fejlődésen ment keresztül a világítástechnika, de húsz éve még aligha gondolta bárki, hogy 2015-ben a finomhangolás finomhangolásának módja lesz a legégetőbb probléma. Az 1996-ban tiszta magyar kkv-ként alapított Hungaro Lux Light Kft. a kezdetektől az energiahatékony, hosszú élettartamú megoldásokra fókuszált, a kétezres évektől került előtérbe a LED-alapú világítás, amelynek technológiájában fejlesztőként, gyártóként, telepítőként mára élen jár a cég.

<
>

Ennyi azonban nem volt elég. – Állandóan jár az agyunk. Mindig újabb megoldások után kutatunk. Pontosan tudjuk, hogy számtalan dologban sosem tudjuk felvenni a versenyt a nagy nemzetközi cégekkel. Felismertük viszont, hogy a mi lehetőségünk az ő állandó növekedési kényszerükkel szemben az innováció. Nekik nem érdekük hosszú élettartamú termékeket fejleszteni, mi viszont lehetünk úttörők – mondja egy budai pláza kávézójában a cég ügyvezetője, Nagy Zsolt. Számtalan budapesti hotel és pláza teljes LED-világítása a Hungaro Lux Light referenciája.

Optilight
Állandóan jár az agyunk. Mindig újabb megoldások után kutatunk – mondja Nagy Zsolt ügyvezető

Ott még nem tartanak, ahol minden idők egyik legnagyobb szabadalomhalmozója, Thomas Edison, de 2008-ban szintet léptek. Egy K+F projektben 650 millió forintos támogatást nyertek, és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), valamint a Pannon Egyetem bevonásával 18 tagból álló lámpacsaládot fejlesztettek (PearlLight) önálló szabadalommal megspékelve. Hatékony, hosszú élettartamú LED-es közúti világítási rendszerük azóta is egyedülálló.

Optilight
PearlLight - egyedülálló közúti világítási lámpacsalád

Huszonegyre is lapot húztak, és 2014-ben úgy döntöttek, újra pályáznak – ezúttal Brüsszelben. – A LED-es rendszerek teljesítménye néhány év múlva már nem lesz fokozható. Azon kezdtünk el gondolkodni, hogyan juttassuk a lámpából kicsalt egységnyi fényt a legoptimálisabban a megvilágítandó felületre, és hogyan csökkentsük a lámpatestek fényveszteségét? – magyarázza a cég nyertes Horizon 2020 pályázatának hátterét az ügyvezető. Az alapkérdést tovább is gondolták: olyan szoftvert is szerettek volna, amely egy adott helyszín optikai viszonyait figyelembe véve megoldási javaslatot tud tenni a bevilágítás legjobb módjára.

Optilight
A cég élen jár a LED-alapú világítástechnikában

Bevonták a projektbe a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont, az Ateknea Solutions Mérnökiroda szakembereit, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék neves kutatóit, kidolgozták az ötletet, és átgondolt üzleti tervet tettek le az asztalra. Az Optilight projekt pályázati anyaga olyan ütősre sikerült, hogy 1,7 millió eurót el is hozott a brüsszeli kasszából 2015-ben.

Az ötlet lényege egy bármilyen fényáteresztő felületen alkalmazható kétrétegű bevonat, amely annyira lecsökkenti a fénytörést, hogy a felület lényegesen több fényt tud átengedni. A jövőben így nem csak a lámpák lehetnek energiahatékonyabbak, de bevethető az újítás szemüveglencséken, ablaküvegeken, fényszórókon, sőt, napelemeken is.

Optilight
Nagy Zsolt: Nem vágyunk az eladási számokat hajszoló nagy multicégek babérjaira

A Hungaro Lux Light projektzárás (2017 decembere) után saját termékei gyártásában, később egyéb termékek bérgyártásában hasznosítaná a fejlesztés eredményeit. Európai léptékkel is nagynak számító piacra készül a cég, mondja Nagy Zsolt, ott pedig szükség lesz az örökké agyaló edisoni attitűdre is.

Horizon 2020
Hitelesfelhőkben a jövő
Szoftver a dokumentumok hitelességéért és az ügymenetek biztonságáért
Intersoft
Budapest
Horizon 2020
Fókuszban a felszín alatti vizek
Európai szintű hidrogeológiai tudástár kialakítása
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc
COSME
Segítség - kézenfogva
Magyar környezetvédelmi innovációk piacra segítése Európán túl
INNOSKART IKT Klaszter
Székesfehérvár
Horizon 2020
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
Horizon 2020
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Minden a szőlőben dől el
WINETWORK
Eger
Erasmus+
Zöldséget a közösből
Projekt a közösségi mezőgazdálkodás terjesztésére
Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat