NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Optimal Optik
Budapest
Történetek
LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
MTA CSFK Csillagászati Intézet
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar
Magyar Turisztikai Ügynökség
Szegedi Közlekedési Kft
Precíz barázdáltság
Csúszótömítésekhez használt eszközök textúrájának optikai ellenőrzése magyar fejlesztéssel
Horizon 2020

Csúszótömítések tökéletesítésére, kopásának csökkentésére, élettartamának meghosszabbítására jött létre az MouldTex projekt. A spanyol Inspiralia közreműködésével tető alá hozott nemzetközi konzorcium magyar tagja, az Optimal Optik kulcsfontosságú feladatot lát el a projektben: a méretében kicsi, kvalitásában azonban világszínvonalú budapesti cég a tömítések gyártásához készülő szerszámok mikrométeres barázdáltságának optikai visszaméréséért felel. A Horizon 2020 nyertes projekt magyar tagját a Magyar Fejlesztési Központ ajánlotta a konzorciumba. Domján László ügyvezetővel beszélgetünk az Optimal Optik főhadiszállásán.

A 2002-ben alakult Optimal Optik elsősorban optikai kutatás-fejlesztéssel és gyártással foglalkozik. Mikroszkópok, objektívek, mérő objektívek, célzó elektronikai berendezések, gyógyászati lámpák világszínvonalú tervezésében és gyártásában vesz részt. Mint azt Domján László ügyvezető elmondja, cégük három lábon áll: egyrészt saját termékeket fejleszetek, másrészt – külső cégként – kutatás-fejlesztési munkákat vállalnak megrendelők számára (prototípust terveznek, és megszervezik a gyártást), harmadrészt az állam vagy az unió által finanszírozott kutatás-fejlesztési projektekben vesznek részt. A beszélgetésünk apropóját adó MouldTex projekt már a harmadik uniós finanszírozású munka a cég történetében.

Optimal Optik
Domján László ügyvezető, projektvezető

A MouldTex szóösszetétele a mould (öntőforma, fröccsöntéshez használt szerszám) és a tex (barázdált felület, textúra) társításából született, és ennél jobban talán nem is lehetne összefoglalni a projekt alapját. A MouldTex célja nagyon leegyszerűsítve, hogy a konzorciumi tagok a szériában gyártott speciális tömítőgyűrűk, o-gyűrűk, csúszótömítések, szimeringek élettartamát hatékonyan megnöveljék. A cél elérése érdekében a mozgó alkatrészek tömítőgumijának felszínén egyfajta finom textúrát, mikronos barázdáltságot alakítanak ki, amely egyrészt tökéletesen felveszi a kenőanyagot, másrészt optimalizálja a fém és a gumi érintkezését, csúszását. A projekt kulcsa tehát maga a barázdáltság, vagyis az öntőformának a textúrája, mintázata, amely komoly mérnöki kutatómunka eredménye lesz.

A magyar partnert a nyeromagyarok.eu-t is működtető Magyar Fejlesztési Központ ajánlotta a konzorciumba; a spanyol, német, olasz, görög, ír tagokat és magát a projektet pedig Spanyolország vezető projektfejlesztő és -tanácsadó cége, az Inspiralia segített megszervezni. A projekt a Horizon 2020 programból összesen 5 131 875 eurót nyert el, amelyből a magyar tag munkájára 561 262 euró jut. A tagok természetesen más-más feladatköröket képviselnek: van cég, amely a szerszámot (a nagy értékű öntőformát) gyártja le, van amely a csúszótömítést, azaz a gumit gyártja majd.

Az Optimal Optik feladata a projektben, hogy optikai eszközökkel lehetővé tegye a legyártott fém eszköz (negatív vagy öntőforma) és a legyártott csúszótömítések nano-/mikrométeres textúrájának visszamérését, kopásának ellenőrzését. Ahogy a neve is jelzi, az Optimal Optik fénnyel történő mérési technikát és eszközöket tervez a projektben, amelynek a mechanikai (tapintó) berendezésekhez képest az az előnyük, hogy mérés közben – érintés, súrlódás hiányában – nem roncsolják a megmérendő struktúrát. Emellett nemcsak vonalak, hanem felületek mérésére is alkalmasak.

Horizon 2020
Tűk a szénakazalban
Gyógyszerkutatási vegyületeket tartalmazó online platform létrehozása
mcule.com Kft
Budapest
Horizon 2020
A fájdalommentes diagnosztikáért
Élettudományi kutatás Raman-szórással
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont
Budapest
COSME
Együtt az együttműködésért
Nemzetközi klaszterek kooperációja
ArchEnerg
Budapest
Horizon 2020
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
LogDrill Kft.
Budapest
Horizon 2020
Fenntartható környezethasználat
A szennyvíziszap égetése és zöld energiaként való további hasznosítása
BioFive Zrt.
Budapest / Eger / Szentgyörgyvölgy
Horizon 2020
Együttműködésben a siker
Kutatás és tananyagfejlesztés a logisztika területén
Miskolci Egyetem Logisztikai Intézet
Miskolc

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat