NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Optimal Optik
Budapest
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Precíz barázdáltság
Csúszótömítésekhez használt eszközök textúrájának optikai ellenőrzése magyar fejlesztéssel
Horizon 2020

Csúszótömítések tökéletesítésére, kopásának csökkentésére, élettartamának meghosszabbítására jött létre az MouldTex projekt. A spanyol Inspiralia közreműködésével tető alá hozott nemzetközi konzorcium magyar tagja, az Optimal Optik kulcsfontosságú feladatot lát el a projektben: a méretében kicsi, kvalitásában azonban világszínvonalú budapesti cég a tömítések gyártásához készülő szerszámok mikrométeres barázdáltságának optikai visszaméréséért felel. A Horizon 2020 nyertes projekt magyar tagját a Magyar Fejlesztési Központ ajánlotta a konzorciumba. Domján László ügyvezetővel beszélgetünk az Optimal Optik főhadiszállásán.

A 2002-ben alakult Optimal Optik elsősorban optikai kutatás-fejlesztéssel és gyártással foglalkozik. Mikroszkópok, objektívek, mérő objektívek, célzó elektronikai berendezések, gyógyászati lámpák világszínvonalú tervezésében és gyártásában vesz részt. Mint azt Domján László ügyvezető elmondja, cégük három lábon áll: egyrészt saját termékeket fejleszetek, másrészt – külső cégként – kutatás-fejlesztési munkákat vállalnak megrendelők számára (prototípust terveznek, és megszervezik a gyártást), harmadrészt az állam vagy az unió által finanszírozott kutatás-fejlesztési projektekben vesznek részt. A beszélgetésünk apropóját adó MouldTex projekt már a harmadik uniós finanszírozású munka a cég történetében.

Optimal Optik
Domján László ügyvezető, projektvezető

A MouldTex szóösszetétele a mould (öntőforma, fröccsöntéshez használt szerszám) és a tex (barázdált felület, textúra) társításából született, és ennél jobban talán nem is lehetne összefoglalni a projekt alapját. A MouldTex célja nagyon leegyszerűsítve, hogy a konzorciumi tagok a szériában gyártott speciális tömítőgyűrűk, o-gyűrűk, csúszótömítések, szimeringek élettartamát hatékonyan megnöveljék. A cél elérése érdekében a mozgó alkatrészek tömítőgumijának felszínén egyfajta finom textúrát, mikronos barázdáltságot alakítanak ki, amely egyrészt tökéletesen felveszi a kenőanyagot, másrészt optimalizálja a fém és a gumi érintkezését, csúszását. A projekt kulcsa tehát maga a barázdáltság, vagyis az öntőformának a textúrája, mintázata, amely komoly mérnöki kutatómunka eredménye lesz.

A magyar partnert a nyeromagyarok.eu-t is működtető Magyar Fejlesztési Központ ajánlotta a konzorciumba; a spanyol, német, olasz, görög, ír tagokat és magát a projektet pedig Spanyolország vezető projektfejlesztő és -tanácsadó cége, az Inspiralia segített megszervezni. A projekt a Horizon 2020 programból összesen 5 131 875 eurót nyert el, amelyből a magyar tag munkájára 561 262 euró jut. A tagok természetesen más-más feladatköröket képviselnek: van cég, amely a szerszámot (a nagy értékű öntőformát) gyártja le, van amely a csúszótömítést, azaz a gumit gyártja majd.

Az Optimal Optik feladata a projektben, hogy optikai eszközökkel lehetővé tegye a legyártott fém eszköz (negatív vagy öntőforma) és a legyártott csúszótömítések nano-/mikrométeres textúrájának visszamérését, kopásának ellenőrzését. Ahogy a neve is jelzi, az Optimal Optik fénnyel történő mérési technikát és eszközöket tervez a projektben, amelynek a mechanikai (tapintó) berendezésekhez képest az az előnyük, hogy mérés közben – érintés, súrlódás hiányában – nem roncsolják a megmérendő struktúrát. Emellett nemcsak vonalak, hanem felületek mérésére is alkalmasak.

Horizon 2020
Projekt a Keleti Partnerségért
Uniós pályázatokkal népszerűsítik a kutatás-fejlesztést a keleti térségben
Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft
Budapest
Horizon 2020
Pillanatkép a félelemérzetről
Áldozattá válás, bűnözéstől való aggodalom, szociális sérülékenység Európa nagyvárosaiban
Országos Kriminológiai Intézet
Budapest
Horizon 2020
Szektorközi kapcsolatépítés
Értékteremtés a mezőgazdasági és erdészeti szektorban
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
Horizon 2020
Biztonságos adattárolás helyben
A laptopok vagy a hálózatfüggetlen vezérlőrendszerek adatmentésére kínál megoldást az iSave hazai projektje
iSave Informatika Kft.
Budapest
Horizon 2020
Energiatudatosság látványosan és játékosan
Digitális eszköz figyelmeztet majd, ha feleslegesen pazaroljuk az áramot
Gravity R&D
Budapest
Horizon 2020
A látvány hangja
Navigációs eszköz fejlesztése látássérültek számára
Széchenyi István Egyetem

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat