NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
OptoForce Kft.
Budapest
A történet mesében
Történetek
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
Tanulni képes robotok
A budapesti OptoForce missziója, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegye
Horizon 2020

A Magyar Fejlesztési Központ közreműködésével első fázisban nyert a Horizon 2020-program kkv-eszköz pályázatán az OptoForce újdonsága: a projektben világszinten is egyedülálló fejlesztéssel a robotoknak adják meg a tanulás képességét. A budapesti cég missziója, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegye. Közérthetőbbé teszik a robotok beprogramozását, így a cégek számára elérhetőbbé teszik azok felhasználását. Dömötör Ákos ügyvezetővel beszéltünk a cég újpesti főhadiszállásán.

Barátságosan megférnek egymás mellett az alkalmazottak és a robotok az OptoForce Újpest-központi irodájában. Mintha Kaliforniában járnánk: az egy légterű, harmonikus dizájnnal kivitelezett cégközpontban Dömötör Ákos ügyvezető fogad, hogy in medias res bemutassa az egyik robotot. Azaz nem is a robotot, hanem a szenzort, amellyel a robot tapintásérzékelni képes. Ez ugyanis az OptoForce fő vívmánya: lehetővé tették az ipari robotoknak a tapintást.

– Az ipari robotok alapvető problémája, hogy hagyományosan egy adott pontból egy másik pontba való elmozdulásra programozzák be őket, de ha közben bármilyen váratlan esemény történik, akkor a robot valamit tönkretesz. Amennyiben tudunk a robotnak információt adni arról, hogy változás történt, akkor a robot „okosabbá” válhat. Ezen dolgozunk – magyarázza Dömötör Ákos ügyvezető. – Egyrészt készítünk egy tapintó szenzort, amely információkat szolgáltat a robotnak, másrészt egy szoftvert, amely a kapott információkat fel tudja dolgozni, ki tudja értékelni a robot számára.

OptoForce Kft.Dömötör Ákos ügyvezető

Az OptoForce úttörő munkát végez, a terület újnak számít. Dömötör Ákos elmondja, általános paradigma a robotikában, hogy előre definiálják a robot számára, pontosan mit kell végrehajtania, majd a robot ezt a feladatsort ismétli, amíg lehetséges. Az azonban egészen újszerű gondolat, hogy a robot a feladat közben döntse el, hogy milyen mértékben, vagy irányban változtasson meg valamit. Például erősebben vagy kevésbé erősebben nyomja a kezelendő felületet. Az OptoForce a szenzorgyártók közül az egyetlen a világon, amely szoftverfejlesztéssel is foglalkozik. A felületi megmunkálás (sorjázás, csiszolás, polírozás), valamint az összeszerelés területén (ahol két összeillesztendő darab együttállása, összepattanása kulcsfontosságú) jelent hatalmas előnyt az OptoForce újdonsága. Termékük egy csomagban a szenzor a szoftverrel, amelyre nagy a kereslet Ausztráliától Ázsián át Amerikáig.

OptoForce Kft.
Termékük egy csomagban a szenzor a szoftverrel

A szoftverük a szenzortól kapott információk alapján vezérelni képes a robotokat. A példa kedvéért: addig forgattatnak egy fogaskereket, amíg az be nem illeszkedik a helyére, vagy ha például egy polírkoronghoz nem elég erősen nyomja a robot a felületet, akkor a szoftver utasítani képes azt az erősebb nyomásra. Ráadásul nagyon egyszerű programozni, Dömötör Ákos szerint néhány óra alatt, különösebb szaktudás nélkül be lehet állítani az alkalmazást.

A Horizon 2020 pályázati lehetőségre a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) szakértői hívták fel az ügyvezető figyelmét, és az MFK segített a pályázatíró cég megtalálásában is. 2017 szeptember elején nyújtották be a pályázatot, október elején pedig már meg is kapták az értesítést a kiírás szerinti 50 000 eurós támogatás elnyeréséről. A kkv-eszköz (SME Instrument) első fázisában nyertes projektjük lényege, hogy az automatizálást továbbgondolva megadnák a robotoknak a tanulás képességét is. – Ez talán kissé hangzatos, de ha lefordítjuk, arról van szó, hogy a felhasználó megad néhány kiinduló paramétert, amelyek ismétlése és pontosítása során, a visszajelzések alapján a robot képes önmaga tökéletesíteni a feladatsort. Ez egy automatizált tanulási folyamat – mondja az ügyvezető.

OptoForce Kft.
Fő feladatuk, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegyék

A cég víziója, egyben fő feladata, hogy az automatizálást egyszerűbbé tegye, ezáltal több cég számára megnyíljon a lehetőség a robotok alkalmazására. Az OptoForce projektje egészen a termékfázisig vinné a koncepciót, amely most – az első fázisban – az ötlet csiszolásánál tart: a szakemberek felmérik az üzleti lehetőség nagyságát, és elemzik, hogy miként lehet végigvinni a projektet.

Horizon 2020
Fenntartható környezethasználat
A szennyvíziszap égetése és zöld energiaként való további hasznosítása
BioFive Zrt.
Budapest / Eger / Szentgyörgyvölgy
Horizon 2020
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
LogDrill Kft.
Budapest
Horizon 2020
Adattovábbítás felsőfokon
Nagyfelbontású képátvitel tömörítés és késleltetés nélkül
Lightware Kft.
Budapest
Horizon 2020
Precíz barázdáltság
Csúszótömítésekhez használt eszközök textúrájának optikai ellenőrzése magyar fejlesztéssel
Optimal Optik
Budapest
Horizon 2020
Tisztítószer szennyvíziszapból
Zseniális ötletével nyert a budapesti UTB Envirotec mérnökiroda a Horizon 2020 kkv-eszközök pályázatán
UTB Envirotec Zrt.
Horizon 2020
Jövőmentő szupernövények
Talajjavító algák kutatására nyert uniós forrást egy makói cég
Vegaalga
Makó

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat