Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Polyphony

Nagyharsány–Budapest–Kijev–Lille

Az ukrán dalkincs újra felfedezése

Aki ismeri Magyarország egyik legjobb gitárosának zenei munkásságát, az tudja, hogy Both Miklós különféle formációiról, projektjeiről fellépéseiről csak szuperlatívuszokban szokás beszélni. Ő az, akiről gyakran ellövik a találó poént, hogy összekötötte Hendrixet Bartókkal. A közkedvelt Napra zenekar és a Both Miklós Folkside frontembere, a Palimo Story elnevezésű roma tehetségkutató életrehívója, az ősi kínai szólamokat a magyar térbe elhozó Kínai utazólemez megvalósítója a huszonévei elején csak azért tanult meg autodidakta módon hegedülni, hogy a gitárjátékát tökéletesíthesse. Sikerült neki.

A Lángoló Gitárok blogmagazin úgy fogalmaz róla, hogy „a hazai világzenei élet egyik legizgágább muzsikusa, ha úgy tetszik: művésze”. Találó. Érdeklődése Both Miklóst a roma tehetségkutató, a kínai tapasztalatgyűjtés után Ukrajnába sodorta, ahol – először csak puszta kiváncsiságból – rögzíteni kezdte a térkép legeldugottabbnak tűnő falvaiban élő asszonyok dalait. Érdemes megjegyezni, hogy az ukránoknak sem Kodályuk, sem Bartókjuk nem volt, népzenekincsük feltáratlan, így a Magyarországról érkező mikrofonos ember inkább tűnt hóbortos művésznek, mint tudományos adatgyűjtőnek. Pedig azzá lett: ma Ukrajna szerte tudnak róla a népzenei, szakmai berkekben, páratlan kezdeményezése pedig a most megvalósuló POLYPHONY projektnek köszönhetően jó eséllyel indul a világhír felé.

PolyphonyA Both Miklós udvar az 2016-os Ördögkatlanon. Fotó: Brozsek Niki / Forrás: Ördögkatlan Fesztivál

A 2014-től megkezdett gyűjtőutakon megismert adatközlő asszonyok már 2016-ban eljöhettek az Ördögkatlan Fesztiválra, amit egy elementáris erejű MÜPA-beli koncert követett ősszel. Az egyértelmű siker arra ösztönözte a művészt, hogy a megkezdett adatgyűjtő munkát 2017-ben is folytassa, ehhez együttműködőket keresett és talált. Így valósulhatott meg a POLYPHONY elnevezésű projekt. A 2017 tavaszától 2019 tavaszáig zajló projektben Both Miklós mellé lebonyolítóként az Ördögkatlan Fesztivál Egyesület, projektmenedzserként a Pro Progressione vett részt. Új partnereket is kerestek, így csatlakozott a megkezdett munkához a látványosságért és a történetmesélésért felelős francia maszkos színházi formáció, a „di mini teatro”, illetve a gyűjtött adatok rendszerezésében, digitalizációjában és publikációjában segítséget nyújtó kijevi Ivan Honchar Museum.

Both Miklós fotói az ukrajnai gyűjtőutakról. Forrás: Both Miklós Official

Első olvasatra az ukrán dalkincs nem tűnik túl izgalmasnak vagy közönségbarátnak. Pedig nagyon is az, erről érdemes személyesen is meggyőzödni. A Both Miklósék által kísért dalok kifejezetten lélekbe markolóak, időtlenek, érvényesek és élvezhetőek. Akár egy fesztivál közönségének is. Ahogy az Ördögkatlan prospektusa fogalmaz az énekesekkel kapcsolatban: „életkorukat összeadva 1014 nehézségekkel megélt év jön ki”. A 20. század legkegyetlenebb évtizedeit (a világháború poklát, a csernobili robbanást) átélt asszonyok ezekben a szövegekben, dallamokban a családi életeseményeiket, környékbeli balladákat éneklik el a magyar fülnek szokatlan, keleties hangzásvilággal, több szólamban.

A most zajló nagyharsányi fesztivál-együttlét a POLYPHONY projekt első hivatalos állomása, amelyet franciaországi workshop követ majd az idén ősszel, és egy tavaszi, újabb ukrajnai gyűjtőút egészít ki. A projekt csúcsa a jövő nyári, 11. Ördögkatlan Fesztiválbeli fellépés és egy nagyobb szabású európai turné lesz; a programsorozatot végül egy szakmai konferencia és fesztivál zárja majd Kijevben. A 360 000 euró összköltségvetésű projekt célja, miként azt Petrányi Barna, a Pro Progressione vezetője és projektmenedzsere mondja, hogy Európa egyik utolsó feltérképezetlen és ismeretlen zenei örökségét, a kelet-ukrajnai népzenét összegyűjtse, dokumentálja, megossza és terjessze, kiemelten kapcsolódva az unió 2018-as Kulturális Örökség Évéhez. Magyarként nekünk külön büszkeség lehet, hogy egy budapesti zenész kell ahhoz, hogy a kelet-ukrán népzenei hagyományokra rányissa a világot.

 A 10. Ördögkatlan Fesztivál Both Miklós udvarának programjáért kattintson ide »»»


Egy nyelvet beszélnek
Igazi hősök a piros orr mögött
Magyar zsonglőrök az élvonalban
Színház digitális bennszülötteknek
Nívós klubok ha összefognak
Miskolci filmfesztivál: európai rangra emelve
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Üzenet a hajókonténerből
Élen táncolnak
Számít a saját történelmed!
Helyzetbe hozzák a művészeket
Fenntartható múzeumügy
Teret nyer a rövidfilm
Valós érték a mozivásznon
A zongora Európája
Együtt a városfejlesztésért
Európa, ahogy a nők látják
Művészettel a szemét ellen
Az önkifejezés felszabadít
Izgalmas sci-fi műfordítások
Nyert a For Real
A magyar animáció Európa térképén
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat