NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Quantislabs Kft.
Budapest
A történet hangban
Legfrissebb cikkeink
A filmművészet felé terelnék a diákokat
Bátorítsd, vond be, ösztönözd!
A pannon gyepek védelmében
HungAIRy: nagyprojekt a tisztább levegőért
Önkéntesekkel a tisztább Dunáért
A stresszes növények védelmében
A szőlők őre
Szenzoros technológia a szőlőbetegségek előrejelzéséért
Horizon 2020

1 millió eurót fordít a QuantisLabs Kft. a SmartVineyard elnevezésű innováció fejlesztésére és piacra juttatására a Horizon 2020 programban. A magyar fejlesztésű eszköz szőlőkbe épített szenzorokkal méri az időjárási paramétereket, valószínűségszámítással jelzi a tőkéket fenyegető veszélyeket, amelyeket továbbít egy központi szervernek. A borászokat nemcsak a termésvesztességtől, hanem a fölösleges vegyszerhasználattól is megóvja. Az applikáció használata a gazdáknak lényeges anyagi és időbeli megtakarítást jelent.

1851-ben vagyunk, Kaliforniában. A magyar kalandort, Haraszthy Ágostont (aki amúgy San Diego első seriffje volt) nemrég választották be a kaliforniai népgyűlésbe. Ekkor San Franciscóba költözik, szőlőtermesztésbe kezd, és meghonosítja a borkultúrát a Nyugati-parton. A vállalkozásból aztán egy igazi „nyerő magyar” projekt születik, hiszen az USA borfogyasztásának nyolcvanöt százalékát ma is Kaliforniában termelik.

A magyar tehetségek százötven évvel később ismét alkottak az Aranyállamban, ezúttal a Szilícium-völgyben rendezett Intel Business Challenge innovációs világversenyen a legjobb nyolc közé kerültek be a QuantisLabs Kft. fejlesztői, akik ismét a szőlészet-bortermelés témakörében jeleskedtek a tőkékre leselkedő veszélyeket monitorozó SmartVineyard projekttel.

Quantislabs Kft.
A SmartVineyard berendezést számos neves magyar bortermelő használja, mint például a Bock, a Royal Tokaji, a Gere vagy a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, de Németországtól Chiléig vannak külföldi megrendelőik is.

Innovatív megoldásukat, a találóan Szőlőőrnek keresztelt műszert mi is megvizsgáljuk a startup cég gellérthegyi tetőteraszán, Árendás Csaba ügyvezető-igazgató segítségével. Egy laptop méretű berendezést látunk, ami egy szoftverhez kapcsolódik. A szerkezetet körülbelül nyolc-tíz hektáronként helyezik el a szőlőben, ami érzékeny szenzorjaival képes lemérni az egyes mikroklímák időjárási körülményeit (hőmérséklet, páratartalom, stb.), és a kapott adatokat a számítógépről elérhető szervernek továbbítja. A rendszer kiemelkedő pontosságú méréseket készít, és a gazdának előre modellezi az adott területre vonatkozó szőlőbetegségek előfordulásának és terjedésének valószínűségét.

A készülékben rejlő lehetőségek miatt az EU úgy döntött, támogatja a SmartVineyard projektet a Horizon 2020 SME Instrument alprogramjában, Fázis 2 kategóriában. A kétéves projektidő alatt az eszköz továbbfejlesztése és globális piacra való kiterjesztése a fő cél. Már nem csak bortermelőknek, hanem más növénykultúrákra is alkalmazni fogják a Szőlőőrt, melynek új neve egyelőre még titok.

Quantislabs Kft.
Árendás Csaba ügyvezető-igazgató. A kapott támogatást a mérnöki csapatra fordítják

Az ügyvezetőtől megtudjuk, sok gond van a mezőgazdaságban, óriási nyomás nehezedik a termelőkre, hogy minél olcsóbban minél jobb minőségű terméket állítsanak elő. Emellett még fontos szempont az egészségesség, a környezettudatosság. A QuantisLabs innovációja minden elvárást teljesít, nemcsak a fertőzésektől óvja meg a szőlőt, hanem felhívja a gazda figyelmét, hogy hol, mikor és mi ellen érdemes permetezni, elkerülve így a fölösleges vegyszerezést.

Árendás Csaba elmondja, a kapott támogatást szinte teljesen a mérnöki csapat bővítésére és fenntartására fordítják: vannak a csapatukban mezőgazdasági és villamosmérnökök, számítástechnikai és növényvédő szakemberek, akik igazán megérdemlik az európai színvonalú kompenzációt. Az ügyvezető hozzáteszi: – Most minden a globális piac felé mozdul el, muszáj arra építenünk, amiben profik vagyunk. Sosem leszünk „vas és acél országa”, de vannak tehetséges mérnökeink, jelentős agrártapasztalatunk, akiket ha megbecsülünk, nem külföldön fognak szerencsét próbálni.

Horizon 2020
Adattovábbítás felsőfokon
Nagyfelbontású képátvitel tömörítés és késleltetés nélkül
Lightware Kft.
Budapest
Horizon 2020
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Mely tényezők akadályozzák meg, hogy a szűrőprogramok optimálisan működhessenek?
Syreon Kutató Intézet
Budapest
Horizon 2020
A fájdalommentes diagnosztikáért
Élettudományi kutatás Raman-szórással
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont
Budapest
Horizon 2020
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
Horizon 2020
Fókuszban a felszín alatti vizek
Európai szintű hidrogeológiai tudástár kialakítása
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc
Horizon 2020
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyar vezetéssel alkotják meg az új generációs, energiahatékony informatikai fellegvárakat
H1 Systems Kft.
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat